IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блиц коалиция в Атина

Алексис Ципрас ще се съюзи с консервативните "Независими гърци", което вещае сформиране на антиевропейско правителство

12:44 | 26.01.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Алексис Ципрас (вдясно) разговаря с ръководителя на популистката дясна партия &quot;Независими гърци&quot; Панос Каменос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас (вдясно) разговаря с ръководителя на популистката дясна партия "Независими гърци" Панос Каменос. Снимка: Ройтерс

Лидерът на спечелилата изборите в Гърция СИРИЗА Алексис Ципрас сключи алианс, насочен срещу мерките за строги икономии, часове след победата си в изборите, предава Bloomberg.

Според дясната популистка партия "Независими гърци" Гърция вече почти има правителство. Партията ще участва в правителство, начело на което застане изборният победител СИРИЗА, заяви партията в понеделник, цитирана от Ройтерс. Преди това председателят на СИРИЗА Алексис Ципрас разговаря с ръководителя на популистката дясна партия Панос Каменос. 

„От този момент нататък има правителство", заяви Каменос. Министър-председател ще бъде очаквано Ципрас, който по-късно в понеделник ще се срещне с президента Каролос Папуляс, добави още Каменос. По-думите му по-късно днес се очаква Ципрас да обяви състава на кабинета, „в който ще участваме и ние“.

„Независимите гърци“ ще подкрепят Ципрас и неговото проектоправителство при гласуването на вот на доверие, което ще се състои на 5-и февруари, поясни още Каменос.

При преброяване на 99,9% от бюлетините СИРИЗА има 36,3% на сто от гласовете и 149 места в новия парламент. За абсолютно мнозинство са необходими 151 места. Дясната партия засега печели 4,8% и 13 места.

По време на предизборната кампания "Независимите гърци" постоянно наричаха Гърция „окупирана от Тройката страна“. Те също, подобно на СИРИЗА, настояват за незабавно прекратяване на програмите за строги икономии и неизплащане на кредитите на международните донори.

Непосредствено след победата си в неделя вечерта в Атина Ципрас обяви, че като нов ръководител на правителството ще сложи край на „катастрофално строгите икономии" в страната и ще преговаря с международните кредитори за преструктуриране на дълга.

В речта си пред свои последователи Ципрас не поясни как точно той планира да предоговори условията с донорите. Целта на политиката му ще бъде „да излекува раните, нанесени на гърците от кризата, и да възстанови социалното сближаване в страната“. Изискванията на Тройката са довели до сериозно социално напрежение в Гърция, казва той.

Още в понеделник финансовите министри от еврозоната ще обсъдят в Брюксел последиците за валутния съюз и за Европейския съюз от изборните резултати. Конкретни решения обаче засега не се очакват. ЕС и Международният валутен фонд (МВФ) помогнаха на Гърция със заеми на обща стойност около 240 милиарда евро. В еврогрупата вече се дискутира и възможността за продължаване на гръцката спасителна програма след 28 февруари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 22 rate down comment 4
4ervenasgan
преди 9 години
Ееее, голяма работа. Като им спрат еврата, ще се рефинасират с...рупли ;). При това и гръцките и руските пенсионери, ще са все милионери :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 2
Jimmy
преди 9 години
Да, водят здрава борба за независимост ... от здравия разум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 18
Pyramid
преди 9 години
И - Търкуллл, еврото по баира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 9
studioaa
преди 9 години
Аржентина фалира през 2000г, но дългът не беше отписан и до днес си го плащат. Не си мисли, че дълговете могат да бъдат отписани толкова лесно с решение на гръцкия кабинет. Ако Гърция откаже сътрудничество е МВФ и пра-внуците на гласуващите за Сириза ще плащат дълга чрез перманентна мизерия. Да не говорим за това, че е възможно да иззети държавни активи и те да бъдат продадени за да се обезщетят кредиторите. Не вярвам, че МВФ не са предвидили такава клауза в договора си за спасителна помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 27
Mavi Goz
преди 9 години
Хайде и аз да метна една прогнозка, че всички ***-лизатори се изтрепахте от вчера да им копате гроба на гърците. Аз от банково общуване не разбирам, но твърдя, че един ден Гърция и Сърбия пак ще бъдат много по-уважавани от нас в новия свят, който неизбежно ще се състои, защото са се орепчили на изглеждащият за момента силен и непобедим, но посегнал на суверенитета им доминатор. Да, може и да са яли бой, но са се борили за своята независимост така, както я разбират!Нашата съдба е известна - ние пак ще бъдем сочени като *** и слагачи на изглеждащите силни и непобедими... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 5
redcretin
преди 9 години
Нищо няма да се случи, добър ход на една партия по превземане на властта - и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 12
studioaa
преди 9 години
Гърция ще получи тежък урок по банково общуване, който за запомни за цял живот. Хубавото на това е, че гръцките комунисти едва ли ще помиришат власт скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Няма никакъв проблем политиката на строги икономии да бъде прекратена и всички гърци да станат милионери в ....драхми. В България имаше момент, когато дори и пенсионерите бяха милионери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още