IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външните министри на ЕС ще обсъждат нови санкции срещу Русия

Отбелязваме доказателства за нарастваща подкрепа на сепаратистите от Москва, посочи с необичайно остър тон Брюксел

14:07 | 27.01.15 г. 24
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карта на зоните на контрол в конфликта в Източна Украйна. <em>Източник: Ройтерс</em></p>

Карта на зоните на контрол в конфликта в Източна Украйна. Източник: Ройтерс

Европейският съюз поиска външните министри на блока да обмислят налагането на допълнителни санкции срещу Русия. Призивът идва като отговор на последния изблик на насилие в източна Украйна. Съюзът твърди, че Москва носи „отговорност“ за действията на сепаратистите, пише The Wall Street Journal.

В изявление с необичайно остър за Брюксел тон, публикувано преди насроченото за четвъртък извънредно съвещание на външните министри, 28-те лидери осъдиха убийствата на цивилни по време на „безразборния артилерийски обстрел“ над украинския град Мариупол на 24 януари.

„Отбелязваме доказателства за продължаващата и нарастваща подкрепа, оказвана на сепаратистите от Русия, което подчертава отговорността на Русия. Ние настояваме Русия да осъди действията на сепаратистите и да спази договора от Минск“, обявиха европейските лидери.

Те планират да обсъдят ситуацията при следващата си среща на върха, която към момента е планирана за 12 февруари.

Междувременно лидерите заявиха в светлината на влошаващата се ситуация, че „очакваме Съветът за външна политика да разгледа ситуацията и да прецени какво ще е адекватно действие, в частност допълнителни рестриктивни мерки, насочени към бързото и пълно прилагане на примирието и мирното споразумение, които бяха подписани в Минск през септември“.

Изявлението от днес се вписва в рязката смяна на настроението в Брюксел.

Само преди седмица външните министри обсъждаха евентуалната възможност да намалят напрежението с Москва, като отменят някои санкции в бъдеще, надявайки се, че ситуацията в Украйна се успокоява.

Подновеното миналата седмица насилие втвърди мненията и доведе до множество гласове, призоваващи за нови санкции в близко бъдеще.

Изявлението също така подсказва, че има значителна единност в блока да се увеличи натиска върху Москва. Всички 28 правителства ще трябва да се съгласят, за да бъдат продължени настоящите санкции срещу Русия, които изтичат между март и юли.

Още видеоматериали можете да намерите в сайта на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 14 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
Добре де кой е диктатора в случая? Кой Путин ли? Аз вас не мога да ви разбера, когато някой каже на САЩ и ЕС - НЕ за тях значи ДА ли или не приемат откъзи ли как ги разбират нещата ? Когато руснака им казва, че там има руски граждани и да не се месят, а те продължават да ръчкат ее кой е *** и диктатора в случая ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
това определено няма да свърши добре за фашистите, независимо зад коя кауза са застанали те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Интересно ако българите там се надигнат дали плевнелиев ще ги нарече руски агресори? ====А това е мнението на донаборниците в Украйна готвени за търговия с органи!https://***.youtube.com/watch?v=LkNwGWoNelo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Нали, трябва час по-скоро да се обяви война на русия? Но защо чакат? --------------------------------------------------------------------------Не знам, но можеш да ги питаш специалистите в Коментари - Русия - там постват, че САЩа били страшшна сила и само за 6 ч. биха могли да ги премажат.Сърби ги някои ама много ги сърби и после ако аз съм ЗА тоя Путин да ги разпарчатоса всичките *** в Европата, включително и малко в България да направи чистка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Няма страшно, те всичките насилствено закарани на фронта минават на страната на Новоросия. Скоро ще тръгнат към киев. Истината не може да се крие дълго. Да му мислят тия дето подкрепят фашистите-олигарси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 10
STRAHO
преди 9 години
Къде са Митов и Плевнелиев? Кой ще защити сънародниците ни от посегателствата на хунтата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
Хората , народа на Украйна стене под бутуша на хунтата евреи и САЩ! Как може да има нормален човек в България който да иска мъките им ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
https://***.facebook.com/video.php?v=1566448566936996&set=vb.100007156031900&type=2&theater
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
"Буджакските българи се вдигнаха срещо мобилизация. На бандеровците не е достаточен геноцидът срещо нашия народ за крайните 25 години. Не им стига и политически убийства на българите. Никога няма да забравим нашите герои Милев и Николов изгорени в Одеса. Днес дойдоха да мобилизират българите на война срещо Донбас. На видео е българско село Кулевча в Одеска област където украински офицер е дошъл да прави мобилизация. Хората излязоха на митинг и нито не му дадоха да прочете заповядата.Извинявам се за грешки. Буджакски българин съм. Не владея 100% граматиката. На видео хората говорят помежду-си на български а с офицера и неговите хора на руски. Да не допусним моите братя да загинат за чужди интереси! Нека Порошенко заедно с Турчинов и Яценюк да вземат пушките и да отиват на война! Моля да пишете обращения в българско правителство и да правите митинги в България. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 7
0pk
преди 9 години
Нали, трябва час по-скоро да се обяви война на русия? Но защо чакат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още