IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обяви официално Русия за агресор

Решението разрешава на властите в Киев да наложат санкции над действащите на украинска територия руски медии

16:28 | 27.01.15 г. 84
Автор - снимка
Създател
Украйна обяви официално Русия за агресор

След ескалацията на напрежението в последните дни в Донецка област Върховната Рада (парламентът на Украйна) прие по време на извънредно заседание декларация, с която обявява Русия за "страна-агресор", а т. нар. Донецка и Луганска народни републики – за терористични организации, предава Ройтерс.

За решението са гласували 271 от общо 419 депутати. За приемането му са били нужни 226 депутати, като нито един не е гласувал "против". То може да има международно-правни последици и дава основание на властите в Киев да наложат санкции над действащите на украинска територия руски медии, предава агенцията.

"Правно признаване като държава агресор води до различни последствия, които са предвидени в резолюция на ООН от 1974 г.", заяви лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко и член на управляващата коалиция. 

"Върховната Рада признава Руската федерация за държава-агресор и призовава международните партньори на Украйна да не допускат безнаказаност на виновните за престъпления срещу човечеството, извършени от началото на руската агресия срещу Украйна. Призоваваме да бъде призната Руската федерация за държава-агресор, която всячески поддържа терористи и блокира дейността на Съвета за сигурност на ООН, с което застрашава международния мир и сигурност, а т.нар. Донецка и Луганска народни републики – за терористични организации“, се казва в декларацията.

В неделя по време на Съвета за национална сигурност с участието на президента Петро Порошенко е било обсъждано прилагането в Украйна на санкциите, въведени от САЩ, ЕС и страните от Г-7 срещу Москва. Едно от решенията за "извънредни мерки по противодействие на руската заплаха и проявите на тероризъм, подкрепян от Руската федерация" е да бъде снабдена армията с ново оръжие и военна техника.

От началото на украинската военна операция в източния индустриален регион на Донбас правителството в Киев, но и западните политици, неведнъж обвиняваха Русия в подкрепа на въоръжените противници на режима в Донецкия басейн чрез доставки на оръжия. Също така многократно се твърди за наличие на „руска инвазия" в Украйна. Доказателства обаче досега не са намерени. Русия от своя страна отхвърля каквото и да е било участие в конфликта в Украйна.

Конфликтът в Източна Украйна продължава от април 2014 г. След революцията от февруари 2014 г. новото украинско правителство изпрати войски в Източния въгледобивен район на Донецк и Луганск, които се обявиха за независими "републики". В сраженията между армията и местни милиции според данни на ООН вече са убити над 5000 цивилни. В началото на декември двете страни се договориха за второ примирие в конфликта, но през януари сраженията отново се засилиха.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 21 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Дано да са глупости че НАТО-ската база май ще е в Шабла /Близко до Варна/. Ще се чудя къде да крия семейството ако нещата се развият зле. Стреля ли се от там /а дори и да не се стреля/ руснаците ще ни направят на салата. Само на 400 км сме от Крим. Хората вече подписки събират но назначените властимащи едва ли изобщо ще я забележат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 21 rate down comment 6
Internet
преди 9 години
Жалката, гладна, гола и безпомощна страна обявила друга за агресорСмешници и нещастници от Киев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 18 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Ето и още от същото, за да разбереш колко са зле в преценката западняците:"Британските гаранции за Полша се основават на четири предпоставки...:Полша е значителна военна сила, може би по-голяма от Съветският съюз; Великобритания и Франция заедно са достатъчно силни, за да победят Германия без помощта на други съюзници..." пак там, стр. 301
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 17 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Въпреки, че съм бил в казармата аз съм против пълното и премахване! Стигат 45 дена до клетвата. Основни познания по оръжие, оцеляване и натрупване на физическа натренираност. 45 дена всеки може да отдели от живота си, не са 45 години. Но трябва малко да бъде очупен в спартански живот и дисциплина. Аз лично като погледна един мой връстник почти на 90% мога да позная бил ли е войник или не. Толкова са очевидни разликите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 19 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Ало, професоре, чети тука:1939та година:" В същото време британските лидери смятат, че Полша вероятно е по-силна от Съветският съюз и че Червената армия не притежава особена нападателна стойност-правдоподобна оценка заради току-що проведените масови чистки на съветски военачалници. Но преди всичко британските лидери изпитват голямо недоверие към Съветският съюз. "Трябва да призная-заявява Чембърлейн,-че храня най-дълбоко недоверие към Русия. Изобщо не вярвам в способността и да поддържа ефикасна офанзива, дори и да желае да го направи.""Х. Кисинджър(виж го кой е и дали може да се нарече про-руски), "ДИПЛОМАЦИЯТА", Труд 1997 г., стр. 300
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 17 rate down comment 3
Българофил
преди 9 години
Въобще какви глупости за война дрънкате, като това е гражданска война и Украйна дори не е член на НАТО?Сериозно ли някой си мисли, че ще има такава война?Целта беше Украйна да се отдели от Русия и не мисля, че на някой му пука на колко части това ще стане.ЕС печели, пазара, САЩ печелят, че дишат във врата на руснаците, а те спечелиха Крим.Дори украинците спечелиха, че няма повече русофили които да са им троянски кон по подобие на нас ***.Всички са доволни, а сега да си се разбират с мирни средства и тази простотия да приключва, че е вредна за бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 27 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
А какъв си ти, боклуче вчерашно, дето иска да ни затика в устата на една от най-силните държави в света? Ти ли ще си човека, дето ще се хвърли като Грую Михайлов да пази границите ни, или още по-силно да завзема чужди територии? Колкото повече чета тая тема и си мисля, че трябва да се върне казармата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 20 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Кво ли блъскам с глава тухлената стена и аз:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 20 rate down comment 2
data
преди 9 години
те ако са взели пари ок , ама най-вероятно и това не са свършили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 29 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Ти автомат виждал ли си? А танково препятствие виждал ли си? Бягал ли си с батальона 20 км? Или си мислиш, че всичко се решава с едно копче? А мислил ли си след това копче колко екологични, човешки и икономически (на последно място) жертви има? Ти ненормален ли си? А готов ли си да хванеш оръжие и да отидеш лично да раздаваш "правосъдие"? Ако не си готов, намали пламените изказвания, че то НАТО щяло да се оправи. ТИ СИ НАТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още