IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ганев: Компромис за дълга на Гърция е невъзможен

Гърция е държава, която перманентно се намира в състояние на полуфалит, смята икономистът Лъчезар Богданов

16:44 | 07.02.15 г. 3
Г. Ганев: Компромис за дълга на Гърция е невъзможен

"Компромис за дълга на Гърция е невъзможен, търси се консенсус за спасителната програма, но само на ниво реторика." Така икономистът Георги Ганев коментира дипломатическите совалки между Брюксел и новото гръцко правителство в предаването Брюксел 1 по телевизия Bulgaria ON AIR.

Премиерът Алексис Ципрас и финансовият министър Янис Варуфакис изпълниха мощен дипломатически гастрол в Европа. И двамата бяха приети хладно в Брюксел и в централата на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт.

„По въпроса за дълга не може нищо да се промени, въпреки изявеното желание на СИРИЗА. Затова правителството бързо се отдръпна. Там, където върви политическата реторика, е по програмата за оздравяване на гръцката икономика. На реторично ниво може да се намери решение така, че хем Ципрас да се върне вкъщи с една геройска новина, хем германците да разберат, че няма да плащат повече за Гърция, хем Испания и Италия да не решат да ловят риба в мътната вода“, коментира Ганев.

Няма как в една в различни страни на ЕС, който е един общ пазар, да има големи разлики в размера на отпуските на служителите, доплащанията за нощен труд или правата на служителите в публичния сектор. Точно такъв е случаят с Гърция, допълни икономистът Лъчезар Богданов.

„Гърция е държава, която перманентно се намира в състояние на полуфалит. По-големият политически проблем на европейско ниво е друг. Ако например си политик в Германия, как да обясниш, че държавните служители там имат право на 20 дни платен отпуск, а в Гърция в определени сфери работниците разполагат с 60 дни отпуск. Как да обясниш, че ако в немските железници доплащането за нощен труд е да речем 50%, в гръцките е 200%“, казва Богданов.

Именно в тази посока, по думите му, са насочени всички болезнени реформи в Гърция, които са задължително условие на международните кредитори за предоставяне на финансова помощ.

Какъв изход предвещава турбулентната дипломация между Гърция и ЕС - гледайте в "Брюксел 1" от 18 часа по телевизия Bulgaria ON AIR. Другата тема в предаването, която журналистите Нина Спасова и Николай Кръстев коментират, е решението на съдът в Хага, че Сърбия и Хърватия не са извършили геноцид през 90-те години.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 0
supertrader
преди 9 години
На Гърция трябва да бъде предоставена възможност да напусне ЕС и ЕЗ, не може да бъдат държани на сила. Ще влезе в съюз с Русия - ОК ! Нека го направят и нека Русия им предоставя тези заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 14
Сините камъни
преди 9 години
Ами господинЪт да се опита да обясни у нас зверските различия с европейския начин на живот.!Хвърля на посоки два "факта" и чака платената "аудитория" да ревне!Гърците нзаят, какво правят!Нашите да се бяха заслушали поне малко, за какво става дума!Лакеи смотани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още