IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция блокира приватизацията на пристанищата в Пирея и Солун

Ходът е удар за Китай, който планираше да превърне средиземноморската страна в най-големия си търговски партньор на Стария континент

15:37 | 11.02.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция блокира приватизацията на пристанищата в Пирея и Солун

Новото правителство на Гърция вече не обсъжда планове за приватизация на двете най-големи пристанища в страната - в Пирея и Солун, съобщи говорител на кабинета пред гръцка телевизия в сряда, предава WBP Online.

"Ние не обсъждаме каквато и да е по-нататъшна продажба или приватизация на пристанището в Пирея или това в Солун", коментира Габриел Сакеларидис.

Ходът е голям удар за китайската компания Cosco, която управлява два от кейовете в Пирея. Дружеството бе основният претендент да придобие основният дял в размер на 67% от компанията. Пекин планираше да превърне Гърция във водещ логистичен портал за китайския износ към южните страни членки на Европейския съюз и най-големия си търговски партньор на Стария континент.

Гърция успя да събере само 3,1 млрд. долара от приватизация, след като бе спасена от т.нар. "тройка" преди пет години. Сумата е значително по-ниска от първоначалната цел от около 22 млрд. евро. Атина трябваше да приватизира различни фирми и проекти в замяна на финансовата помощ от международните донори. Наскоро обаче властите обявиха, че прекратяват сътрудничеството си с "тройката" кредитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 2
evg9
преди 9 години
Гърция ще постави Китай на колене?! Пълни глупости! По-вероятно е да видя китайци да копаят канал до България, за да я превърнат в своя порта към Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
Пирон
преди 9 години
На Китай нищо не му пречи "да превърне средиземноморската страна в най-големия си търговски партньор на Стария континент" и без приватизация на пожар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 12
From Germany
преди 9 години
Това е тактически ход на гърците. Сега ще накарат китайците да им паднат на колене и срещу безлихвени заеми ще им предоставят част от пристанищата си. След ЕС и Китай май ще покажат среден пръст на Варуфакис и ко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още