IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spiegel: Твърдото приземяване в реалността за популистите

Какви са оценките на германските медии за тежките преговори между Атина и Брюксел

10:57 | 12.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Spiegel: Твърдото приземяване в реалността за популистите

"Твърдо приземяване /в реалността/ за популистите" - под това заглавие Spiegel анализира тактиката на гръцкото правителство на Алексис Ципрас на водените от него преговори с  Брюксел за уреждане на дълговия проблем на Гърция.

Възможно е (финансовият министър Янис) Варуфакис да владее теорията (на игрите), но на практика това изглежда така - европейската му обиколка след изборната победа на СИРИЗА откъм резултатност бе един урок за това как не бива да се преговаря.

Заплахата на Варуфакис за края на еврозоната не изглежда да вълнува някой от неговите събеседници в европейските столици, тъй като дори в случай, че Гърция излезе от еврозоната, страхът от рухването на останалия валутен съюз е намалял значително,  отбелязва списанието.

Според Spiegel „планът на СИРИЗА няма да доведе до резултат. Въпреки ускорените срещи на Еврогрупата, новото гръцко правителство вече е изоставило претенцията си за  "подстрижка", а много скоро ще трябва да прояви същата гъвкавост и по отношение на обещанието, дадено от него за края на спасителния пакет", посочва изданието.

„Ципрас да престане да се прави на гръцки герой“, препоръчва Sueddeutsche Zeitung, който между другото изказва мнение, че не е невъзможно да бъдат намерени компромисни формули по всички въпроси, които сега разделят Атина и Брюксел.

Гърците не искат употреба на формулировката "спасителна програма". Няма проблем, тя може да бъде заменена с фразата "ново споразумение". Ако гърците не искат да виждат бюрократите от тройката, тогава срещите им могат да стават в Брюксел или онлайн, или може да бъде сменен и съставът на тройката. Постигането на компромис не бива да бъде спъвано заради липсата на опит на преговорите, но този компромис може да се провали заради национален или партиен егоизъм, смята вестникът.

Die Welt пък се спира на гръцкото искане за изплащане на германски военни репарации, като заключава, че гърците не могат да хранят основателни надежди, че искането им  ще бъде прието. Очевидно това, което те искат, е Германия да бъде поставена на подсъдимата скамейка от морална гледна точка. Целта е Берлин да бъде докаран дотам, че да отпише дълга на гърците. Само така Атина формално ще сметне за приключил този  въпрос за репарациите, пише изданието.

(БТA) 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
roli5
преди 9 години
Много са нагли тези гърци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
Jorkata
преди 9 години
Хубава статия - харесва ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още