IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Petrom и ExxonMobil може би са открили ново газово находище в Черно море

Според източници на румънско издание капацитетът на новооткритото находище е около 20 млрд. куб. метра

10:45 | 19.02.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Petrom и ExxonMobil може би са открили ново газово находище в Черно море

Petrom, единственият румънски производител на петрол и газ, и американският гигант ExxonMobil може би са открили ново газово находище в Черно море, съобщава Ziarul Financiar.

Двете компании съобщават, че все още проучват данните от сондата Пеликан, разположена в участъка "Нептун" в Черно море, пише БТА. 

Според източници на румънското издание капацитетът на новооткритото находище е около 20 млрд. куб. метра. От Petrom и ExxonMobil обаче за момента опровергават тази информация.

През декември в интервю за Euronews главният изпълнителен директор на Petrom Мариана Джордже заяви, че "Черно море се върна обратно на петролната и газова карта".

"Най-важният ни проект е придвижването на газа до брега. Планираме да изградим тръбопровод от Добруджа – на брега на Черно море, в южната част на село Подисор, където той ще се свърже със съществуващите тръбопроводи", отбеляза Джордже.

"Надеждата е, че с откриването и развитието на газа в Черно море Румъния може да стане независима от вноса на природен газ... След като тези залежи бъдат пуснати в експлоатация, нуждите от внос няма да са такива. Този вид открития може да запълни някои от нуждите на Европа", заяви още тя.

През 2013 г. общото потребление на газ в Румъния възлизаше на 12,5 млрд. куб, метра, отбелязва още Ziarul Financiar.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
eboyanov
преди 9 години
че те компанийте сами спряха проучванията заради ниските цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Пхахаха... ! 20 млрд. м3 .... ! Това не си плаща разходите по медиите за оповестяване на находката!Колко би могла да бъде пучалбата от едно такова находище и какви ли подкупи биха се оправдали... Хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
20 милиарда не са нищо особено на фона на потребление от 12,8 милиарда годишно. Ще го изгорят за 2-3 години и това е.Разбира се, че е по-добре от нищо но и в този случай единственото, което са открили румънците е нов резервоар за нагнетяване/запасяване с газ при нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Много странно е обаче защо нашите проучвания се забавят... Дано не става въпрос за съзнателно подкупване от страна на Газпром на наши политици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още