IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК счита гръцкия списък с реформи за задоволителен?

Списъкът е достатъчно изчерпателен, за да бъде отправна точка за успешното приключване на прегледа, разкрива източник на Ройтерс

10:09 | 24.02.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК счита гръцкия списък с реформи за задоволителен?

Все още няма официално потвърждение, но според агенция Ройтерс, която цитира свой вътрешен източник, Европейската комисия счита предоставения по-рано днес от гръцкото правителство списък с реформи за задоволителен.

„От гледна точка на комисията списъкът е достатъчно изчерпателен, за да бъде валидна отправна точка за успешното приключване на прегледа", твърди източникът на Ройтерс. „Ние сме впечатлени по-специално от силната решимост за борбата с данъчните измами и корупцията", добавя той.

Предложенията за реформи обаче трябва да получат до края на деня и одобрението на Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Освен това, в рамките на няколко дни удължаването на спасителната програма за Гърция трябва да бъде одобрено и от няколко парламента.

По-рано днес стана ясно, че германският финансов министър Волфганг Шойбле е поискал с писмо до Бундестага късно в понеделник удължаване на гръцката спасителна програма с още четири месеца. „Предвид изявеното желание на Гърция да спази ангажиментите и разбирателството в Еврогрупата, федералното правителство подкрепя предложеното удължаване", се казва в писмото от общо четири страници до председателя на Бундестага Норберт Ламерт. В писмото обаче той обвързва молбата изрично с получаването на очаквания списък с реформи от гръцкото правителство и положителна оценка за него от страна на ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ). 

Списъкът със задължителните и подробни описания на ангажиментите за реформи трябваше да бъде предоставен до понеделник в полунощ. Тъй като според източници от Брюксел документът не бе готов за обсъждания до вечерта, европейските партньори предоставиха на гръцкото правителство време до вторник сутринта, за да се създадат и приемат нови формулировки. 

Списъкът бе обект на интензивно съгласуване през последните няколко дни. Безброй проекти са били изпращани по факса между участващите финансовите министри на еврозоната и "институциите", както вече се наричат експертите на Тройката. Окончателният списък ще бъде готов в окончателен вариант до вторник предобяд.

В Атина финансовият министър Янис Варуфакис представя съвсем различна гледна точка. „Няма никакво забавяне“, поясни той пред американския новинарски канал CNN в понеделник вечер. „Още днес по обяд бяхме готови, а документът е пратен навреме“, каза той. По-скоро по молба на „другата страна формалният, официален документ“ ще бъде представен едва във вторник, каза той. 

Не е ясно дали изявлението му подсказва, че той и Ципрас не са участвали в последното окончателно преработване на документите. Все пак Варуфакис спомена, че става дума за „подробен и изчерпателен списък с реформи“.

Натискът заради липсата на време е голям, защото последствията от евентуален провал са трудно предвидими. До последно гръцкият премиер Алексис Ципрас и радикалната му партия СИРИЗА отказваха да приемат конкретните изисквания за фискални ограничения на кредиторите. 

Всичко за Гърция! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Какво друго може да се очаква от лицемери и хомосексуалисти опитващи да направят политическа кариера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
draifuss
преди 9 години
Няма нищо притеснително все пак парите са само напечатана хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
Както се и очакваше Европа клекна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
forum_rookie
преди 9 години
Ако позволиш, една дребна поправка: шест часа разлика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 9 години
Забавно е да се наблюдават метаморфозите на Германия. Надуват бузи, пъчат гърди, заемат твърди позиции и тамън да се изокат, някоя сутрин изведнъж се събуждат поумнели и завъртели руля на 180 градуса или окольо толкова... хахаха! Какво ли сънуват от време на време германските лидери, та периодично се събуждат рязко поумнели? Или ги спохожда феятя - съветник? хахаха...Аз залагам на нещо по-прагматично - среднощно за германците позвъняване от място с пет часа разлика. Хахаха...!Не е важно колко пари имаш, а с какво ги пазиш! Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
deant
преди 9 години
ЕК просто подписа празен чек, като дори излъгаха, че са виждали списък с реформи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
ЕК са най-обикновени *** и заслужават Путин да ги прави на смях и да ги мачка колкото си иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Пак едно въпросително изречение ! Абе ай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 1
rover
преди 9 години
Според изключително лаконичните гръцки правителствени източници списъкът се състои от поредица от структурни промени, които обаче не включват фискални мерки или конкретизирани цели. Лично аз съм убеден, че гърците ще си останат там, където са в момента. Само ще приказват и обещават, а на практика ще протакат и нищо конкретно няма да бъде направено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още