fallback

Франция: Русия е заплашена от още санкции, ако сепаратистите в Украйна атакуват

Киев се притеснява, че бунтовниците ще се опитат да превземат пристанищния град Мариупол

11:52 | 25.02.15 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз може да наложи нови санкции на Москва, ако проруските сепаратисти нападнат украинското пристанище Мариупол. Това заяви днес френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от Ройтерс и AFP.

"Проблемът сега е конкретно около Мариупол. Ние ясно заявяваме на руснаците, че ако има сепаратистка атака в посока Мариупол, нещата биха се променили драстично, включително от гледна точка на санкциите", каза Фабиюс по радио France Info.

"Въпросът за санкциите може да бъде отново повдигнат на европейско ниво", заяви той.

Вчера Фабиюс прие в Париж своите колеги от Русия, Украйна и Германия на среща, при която отново беше отправен призив за спазване на често нарушаваното споразумение за прекратяване на огъня.

След срещата украинският външен министър Павло Климкин изрази опасенията на Киев, че Мариупол може да е следващата голяма цел на бунтовниците.

Превземането на града, чието население наброява 500 000 души, може да отвори коридор на юг, включително към вече анексирания от Русия Кримски полуостров, отбелязва Ройтерс.

Командирът на бунтовниците и бивш офицер от руската армия Едуард Басурин заяви, че целта на бунтовниците остава да поемат контрола над цялата територия на донецката и луганската област, включително Мариупол. Те ще целят да постигнат това чрез „преговори с украинската страна“.

Басурин отхвърли обвиненията на Киев, че има сериозни сблъсъци в селищата до Мариупол. Той заяви, че това са провокации на украинските военни, но, че няма големи инциденти.

Фабиюс каза, че Франция не планира да доставя оръжия на Киев и засега не възнамерява да обсъжда възможността за изпращане на военни инструктори в Украйна, посочва ТАСС.

За сметка на това Великобритания ще изпрати 75 военни инструктори в Украйна, които да помогнат в обучението на украинската армия.

Всичко за войната в Украйна

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
fallback