IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Украйна не би трябвало да фалира

Украйна е в лошо, но временно състояние и не може да бъде сравнявана с икономики като Гърция или Испания

15:08 | 11.04.15 г. 26
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Напоследък много се говори за възможен фалит на Украйна. Икономически това се дължи единствено на краткосрочното и бързо влошаване на икономиката (което е свързано с войната...), но като цяло Украйна не е толкова краен случай и не може да се сравнява с Гърция или други страни от PIIGS, пише в свой анализ One Europe.

Някои от тези изявления идван от Международния валутен фонд (МВФ) и други донори на страната, но това е просто за да накарат правителството и парламента да разберат, че реалните реформи трябва да бъдат направени бързо и „обичайното протакане“ не е опция.

През март парламентът на Украйна гласува нещо, което може да бъде наречено пакет за икономии – рязко намаление на енергийните субсидии и значителна реформа на пенсионната система. Миналата година правителството премахна фиксирания обменен курс на гривната (по съвет на МВФ) и това доведе до очаквано сериозно обезценяване от около 11 гривни за евро до 35 за евро (8 гривни за долар до 32 за долар).

Това предизвика паническо купуване, повишена спекула за банкови фалити и като цяло помогна за нестабилността. От друга страна ходът помогна за драстичното намаляване на вноса и направи износа много по-атрактивен, което вече възстанови позитивния търговски баланс.

Освен всичко това има и политическата и военна ситуация, която практически е прекратила всички чуждестранни инвестиции и доведе до бягство на капитали, за успелите да изведат средствата си извън страната.

Ако погледнем икономическата основа, украинският държавен дълг е относително нисък (41% от БВП през 2013 г.). Графиката показва данните от 2014 г. от списание The Economist, според които дългът на Украйна е 45% от БВП (много източници твърдят, че е някъде между 80% и 100% от БВП), докато този на Испания е 81%, а на Гърция – 151%. Имайки предвид, че може би половината икономика на Украйна е в сивия сектор, тези данни може да бъдат редуцирани надолу.

По-интересно е отношението на дълга на глава от населението, което е едва 1 500 долара в Украйна спрямо 23 000 долара в Испания и 30 000 долара в Гърция. Големината на кръговете показва големината на дълга на глава от населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 24 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 9 години
"Украйна е в лошо, но временно състояние "Временните състояния са най-трайни . И колко ще е това временно състояние - 50 или 100 г. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 4
tisia
преди 9 години
......но фашисти си навъдиха и то много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 28 rate down comment 6
Stefan--L
преди 9 години
Украйна скоро няма да съществува като държава ! Тя се разпада всеки ден след Донбас Луганск ще последват и много други области и то от западната част където има и много етнически румънци,унгарци молдовци ,русини , гагаузи и други националности! Тая държава е обречена на разпадане ! Без Донбас и Луганск който са най-богатите области заради въглищата и газа сега украйна е една разбита страна без икономика разграбваща се от олигарси като Пороженко и Коломолскии ! Халал да и е на европа тая бандитска страна тъкмо еврошвестерският съюз ще се разпадне още по бързо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 34 rate down comment 4
alexx
преди 9 години
Абсурдно е да се сравнява Украйна с Испания и дори с Гърция. Испания и Гърция са пазарни икономики, а Украйна е във феодализма. Освен това Гърция и Испания няма да фалират, защото са част от еврозоната, а зад украинската гривна не стои никой. Важни територии като Донбас и Крим не са част от Украйна, а в останалите продължават да върлуват олигарси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 29
Българофил
преди 9 години
Ако не друго се отърваха от рубладжиите и въведоха лустрация.Ако ние бяхме направили същото барабар с *** сега щяхме да сме на светлинни години от сегашното си положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 8
valentino29
преди 9 години
Войната е между олигарсите и местното население,засега водят олигарсите но ако почнат да губят,МВФ ще поправят резултата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 30 rate down comment 7
valentino29
преди 9 години
Към авторите:Дано тази статия да сте я преписали от някъде,в Украйна е война,за каква икономика става дума въобще,сегашните управници водят държавата или това което е останало към гибел.Вчера Порошенко бе посрещнат особено "радушно" в Одеса.Някой да каже, по нашите медии дали са отразили събитието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 9
Стефчо
преди 9 години
така е по принцип, *** в случая трябва да си загубя половин час. По-добрия вариант е да се подбират по-внимателно статиите и да се прави професионален превод, а не с гугъл преводач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 15
MZ/X
преди 9 години
Като имаш коментар, напиши с какво не си съгласен, както направих аз, а не критикувай без да даваш никаква информация с какво не си съгласен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 4
Стефчо
преди 9 години
ми анджак, де, то работата на редактора включва подбор на източниците и статиите в тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още