IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният фонд на еврозоната няма да възстанови 1,2 млрд. евро на Гърция

Според представителите в Брюксел Атина няма правно основание да иска възстановяване на средствата

12:27 | 26.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спасителният фонд на еврозоната няма да възстанови 1,2 млрд. евро на Гърция

Европейските представители са единодушни, че Гърция няма право да получи 1,2 млрд. евро, които да бъдат възстановени на фонда за рекапитализация на банките. С това Брюксел попари надеждите на Атина, че ще получи свежа финансова подкрепа, пише Ройтерс.

Същевременно Бордът на директорите на Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF) и Европейската работна група (Eurogroup Working Group, или EWG), която подпомага работата на финансовите министри от страните членки на еврозоната, заявяват, че ще обмислят как да се справят с проблема за в бъдеще.

Гърция смята, че трябва да получи сумата от 1,2 млрд. евро, защото твърди, че я е надхвърлила, използвайки паричните резерви от своя собствен стабилизационен фонд HFSF, за да рекапитализира търговските банки, а не облигациите на европейския стабилизационен фонд.

„Налице е съгласие, че в правен аспект няма надплащане от страна на HFSF към EFSF. EWG ще помисли как да подходи към проблема в хода на неговото разрешаване“, коментира пред агенцията говорител на EFSF.

Рекапитализацията чрез парични средства вместо с облигации на EFSF бе извършена от предходното правителство на тогавашния премиер Андонис Самарас, въпреки че HFSF все още държеше облигации в ЕFSF за 10,9 млрд. евро, които са предназначени точно за такава цел.

Според някои предходното правителство може да е използвало парични средства, защото това е било по-лесно в сравнение с формалната процедура за достъп до средства за рекапитализиране от ЕFSF и защото Атина печели от лихвите по облигациите, които държи в ЕFSF.

Новият премиер Алексис Ципрас иска да отмени това решение и да използва част от останалите облигации в ЕFSF, за да рекапитализира банките и да си върне паричните средства, които впоследствие да бъдат използвани за други неотложни финансови нужди.

Според европейските представители обаче това е трудно постижимо юридически, защото облигациите за 10,9 млрд. евро са били прехвърлени към гръцкия стабилизационен фонд в края на февруари, след като Атина изгуби доверието на европейските си партньори.

Парите остават на разположение за рекапитализация на гръцките банки, но могат да бъдат изплатени само след изричното съгласие на Единния надзорен механизъм (Single Supervisory Mechanism). Става дума за наднационалния надзорен орган, базиран в Европейската централна банка.

Няма нужда за издаването на подобна препоръка обаче, защото гръцките банки са добре капитализирани, въпреки че това е благодарение на парите на правителството, а не заради използването на облигациите в EFSF.

Освен това според официалните представители, ако подобна рекапитализация бъде одобрена, то тя трябва да получи одобрението и на няколко правителства, с което процесът ще стане по-дълъг и рисков.

Още видео материали гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още