IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отказва участие в преструктурирането на украинския дълг

Киев трябва да погаси задължения за 3 млрд. долара през декември тази година

16:39 | 14.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Русия отказва участие в преструктурирането на украинския дълг

Русия няма да участва в дългова операция по преструктуриране на украинския дълг, заяви пред журналисти в Тбилиси заместник-министърът на финансите Сергей Сторчак, цитиран от ТАСС. Той допълни, че Москва чака поредни плащания по украинския дърг през юни.

В края на 2013 г. Русия реши да вложи в украински еврооблигации до 15 млрд. долара. Скоро след това беше купен първият транш от 3 млрд. долара със срок на обращение две години и годишна купонна лихва от 5 на сто с изплащане на купонния доход един път на шест месеца. Дългът трябва да бъде погасен през декември 2015 г.

Останалите 12 млрд. долара не бяха отпуснати на Украйна. Едно от условията по облигационния заем беше задължението да не се допуска увеличение на съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен продукт (БВП) на Украйна над 60%. При все това руският министър на финансите Антон Силуанов заяви, че Русия засега не възнамерява да изиска заради това предсрочно погасяване на дълга, но и не възнамерява да го преструктурира, пише БТА.

В средата на март след утвърждаването от съвета на директорите на Международния валутен фонд (МВФ) на новата антикризисна програма на Украйна заместник-директорът на европейския департамент Танос Арванитис съобщи пред журналисти, че фондът очаква приключване на дълговата операция на Киев до лятото. Програмата е главна съставна част от пакета антикризисна международна помощ за Украйна на стойност 40 млрд. долара за четири години. МВФ участва със 17,5 млрд. долара. Очаква се отписване на дългове на Украйна за около 15 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis11
преди 8 години
осиновяването свърши май, стига толкоз .... сега като при нас - "Ама защо братушките ни давали толко скъпо газта *** сме братя ..." Еми не не сме никви братя и сиренето е с пари и тва е ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още