IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна настоява за преструктуриране на дълга си

Нямаме много време, фалит на държавата не е опция, заявява финансовият министър Наталия Яреско

11:24 | 18.05.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div>
	Украинският финансов министър Наталия Яреско. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></div>
Украинският финансов министър Наталия Яреско. Снимка: архив Ройтерс

Украинският финансов министър Наталия Яреско увеличава натиска над кредиторите на страната си. В интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt Яреско настоява, че „нямаме много време. Фалит на държавата не е опция“, изключва тя провал на преговорите с международните кредитори относно облигации на украинската държава и украински компании за 23 млрд. долара.

„Германските данъкоплатци, които ни подкрепят финансово чрез национална кредитна помощ и чрез ЕС, имат правото частните кредитори, чрез рефинансиране, да разделят разходите с тях", посочва Яреско. 

Финансовата ситуация в Украйна не може да се сравнява с гръцката криза, допълва назначената на поста през декември Яреско в интервюто си. „Знаем, че сегашните радикални реформи нямат алтернатива, че Европа няма алтернатива. Затова бързо и решително правим реформи. Това искат от нас хората", казва тя.

По думите ѝ преговорите с кредиторите са "много трудни и по-сложни, отколкото предполагахме първоначално“. Украинското финансово министерство призова вече международните кредитори да участват в преговори по  преструктуриране на дълга, без което нормализирането на икономическата ситуация в страната е невъзможно.

При преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) бе договорено кредиторите да направят отстъпки в размер на до 15,3 млрд. долара.

През март МВФ вече утвърди антикризисната програма за Украйна при принос на фонда в нея от 17,5 млрд. долара. Програмата е за четири години и е на обща стойност 41 млрд. долара. Първият транш от МВФ от 5 млрд. долара Киев получи през март. Решението за втория транш трябва да бъде взето през юни. За да получи парите, страната трябва да преструктурира 15,3 млрд. долара задължения към частни инвеститори.

В петък премиерът Арсений Яценюк заяви, че чуждестранните кредитори трябва да приемат "справедливата" сделка, предлагана от Украйна в преговорите по преструктурирането на задължения за близо 23 млрд. долара. Киев се бори срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна и Яценюк заяви, че страната му "е загубила 20% от икономиката си", припомня Ройтерс.

Русия обяви, че не планира да участва в програмата за преструктуриране и очаква плащането на дължимите й суми през декември 2015 година, уточни ТАСС. Една група от петимата най-големи кредитори на Украйна в САЩ, които държат около 10 милиарда долара задължения на страната, също се противопоставиха на преструктурирането на дълга на
Украйна чрез отписване.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis11
преди 8 години
щеше .. и в ЕС щеше ... те ви са "Тhe american dream come true". *** ли ви века кат на нас е да ви е честито и ние на времето викахме "СДС, СДС ... времееееетооо ее наше еее наше, вреееетооо е наше". Айде, че ми е интересно да чуя първата украйнска чалгия как ше звучи ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Други новини все скорошни. Русия спря транзита на военна техника към Афганистан. Кремъл натири заместничката на Кери Нюланд " Администрацията на руския президент Владимир Путин няма да приеме помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, която е на посещение в Москва" Тя пък да не си е правила илюзии, че друг който и да е президент /освен разбира се НАШИЯ Плевнелиев дето дори на входа ще излезе и на ръце ще я пренесе ако дойде/ ще падне толкова ниско че да се срещта с човек от нейния ранг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
Internet
преди 8 години
Абе, нали Западът - веднага след майдана, щеше да им даде на куп 60-70 млрд. долара помощ като едното нищо. Що стана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Tobywolf
преди 8 години
УКрайна "настоява" - "Не щем да плащаме, съгласявате се..." Мека казано нагло, къде са сега радетелите за демокрация?Вместо да слушат изкуфелия Маккейн с неговите "летални" помощи, що не гласиваха 10-на милиарда помощ...Ама като си знаят протежетата това нивгаш няма да се случи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Дойде време за сметката на поръчания от Вашингтон обяд и сега всеки ще се прави че не се отнася до него. Жалко за гражданите на бившата най богата и просперираща съветска република, но като им е изпила гарга ума, спасение няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 2
ДХДО
преди 8 години
Украйна е съвсем нагледен пример, какви последствия може да очакваш, ако предоставяш собствената си територия като плац-д-арм за инвазия срещу съседите. Е, в случайя този съсед се казва Русия и историческия опит сочи, че военните инвазии срещу тях имат незначителни шансове за успех. Тежко им на укрите, които ще бъдат употребени и захвърлени, като непотребен *** в една безумна и чужда авантюра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
крас
преди 8 години
МОЖЕ РАЗБИРА СЕ,ПРОБЛЕМА ЩЕ Е САМО В ТОЯГИТЕ ЗАЩОТО НА ПАРАДА В МОСКВА РАШЪНИТЕ ИЗВАДИХА ГОЛЕМИ ТОЯГИ КОИТО ЩЕ СЕ РАЗХОЖДАТ ПО ГЪРБОВЕТЕ НА ТЕЗИ В ЧИИТО ГЛАВИ СЕ РАЖДАТ ПОДОБНИ ИДЕИ"НИЕ СМЕ СВОБОДНИ" пеят укрите в песента "Никогда мы не будем братьями"Оказва се, че вече сте роби на тези които също не ви припознават като братя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 5
Императорът
преди 8 години
Айде и тая *** започна да реве !!! И какво като фалирате, бе - хохъли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
крас
преди 8 години
ЖАЛКИ ТВАРИЧУЙТЕ ЧАСТ ОТ ПЕСЕНТА НА МАЙДАНА "Никогда мы не будем братьями"Никогда мы не будем братьямини по родине, ни по матери.Духа нет у вас быть свободными нам не стать с вами даже сводными.Вы себя окрестили старшими -нам бы младшими, да не вашими.Вас так много, а, жаль, безликие.Вы огромные, мы великие.ТАКА ГОВОРИ ЛИ СЕ НА КРЕДИТОР БЕ *** ХОХЛИ!ИЛИ СТЕ РЕШИЛИ ДА НЕ ИМ ПЛАЩАТЕ ДЪЛГА ЗАЩОТО СТЕ ВЕЛИКИ?ЩЕ СЕ ИЗПОКРИЕТЕ КАТО МИШКИ КОГАТО ВИ ГО ПРЕДЯВЯТ В КРАЯ НА ГОДИНАТА!ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КОЛКО СТЕ ВЕЛИКИ ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 13
daller
преди 8 години
А не може ли да прехвърлят дълговете от Украйна на Русия, служебно заради проблемите с Крим и Донбас? Така ще ни е най-добре за евроатлантическата идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още