IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и кредиторите отново на кръстопът

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е напът да загуби най-значимия "адвокат" на страната си - Жан-Клод Юнкер

08:31 | 08.06.15 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер не присъства на масата на преговорите на срещата на върха на Г7 в Германия, но въпреки това е в устите на мнозина. Нерешената дългова криза се отразява негативно на срещата на най-могъщите индустриални нации в света в Двореца Елмау. До каква степен е така, стана ясно още в началото на същинската среща, предава DPA.

Жан-Клод Юнкер свика пресконференция в двореца в неделя сутринта. До този момент председателят на Европейската Комисия бе този, който показваше най-голямо разбиране към гръцкия Гърция премиер Ципрас. Но сега изглежда, че дори Юнкер започва да губи търпение. Люксембургският политик изглежда изнервен, а части от неговите бележки напомнят на ядосана реч. Ципрас очевидно е отчужден може би и от най-важния си адвокат в Брюксел.

Но има защо Юнкер да е ядосан. Отчаяно кредиторите търсиха през миналата седмица решение в драмата с гръцкия дълг. Ако кредиторите не платят последния транш от помощта в края на юни, Гърция е сериозно заплашена от изпадане в несъстоятелност - с непредвидими  последици за страната и за Европа. Но останалите 7,2 млрд. евро ще бъдат изплатени на Атина само когато Гърция се ангажира с нова програма за реформи. От друга страна, правителството в Атина не е склонно да приеме такова предложение на кредиторите.

До средата на седмицата кредиторите се надяваха на скорошно постигане на споразумение с Гърция. Юнкер представи в сряда на Ципрас в Брюксел компромисен документ от пет страници с икономически мерки, включващи увеличение на ДДС и орязване на заплатите и пенсиите на държавните служители. Ципрас не бе много ентусиазиран. Но и двете страни са разделени в предложенията и възнамеряваха преди събота да се срещнат отново. Въпреки това не се стигна до подобна среща. Ципрас отхвърли компромисното предложение на кредиторите, като в петък пред гръцкия парламент го нарече "абсурдно". Ципрас определи предложението като "безразсъдно" и каза, че Атина не може да го приеме.

И сякаш, за да е сигурен напълно, че провокативното му послание ще пристигне в Елмау, в петък Ципрас посегна към телефона и се обади на руския президент Владимир Путин, чиято страна бе изключена от върха на Г7 заради кризата в Украйна.

Късно в неделя председателят на ЕК заяви, че кредиторите на Гърция не са й поставили ултиматум с отправеното миналата седмица предложение. Юнкер направи изказването преди срещата на върха на Г-7 в Германия, след като гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви в петък, че предложенията на кредиторите за сделка за дълга на Гърция са "неприятна изненада".

Юнкер съобщи, че Гърция все още не е представила на европейските институции предложенията си за реформи и за отношенията с кредиторите.

"Очаквах да получа предложенията на гръцкото правителство до четвъртък, но те така и не се появиха - нито в четвъртък, нито в петък, нито в събота. Надявам се да видя тези предложения в най-скоро време, за да ги обсъдя с премиера на Гърция по време на срещата на върха ЕС-Латинска Америка на 10 юни в Брюксел", каза Юнкер. Според Юнкер предложението дава ясно да се разбере, че има място за преговори. Той каза, че Ципрас представя предложението на институциите (Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка) като ултиматум - или това, или нищо. По думите му обаче случаят не е такъв. 

Междувременно и гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че страната е твърдо решена да отхвърли последните предложения на Европейския съюз, целящи да бъде избегнат дефолт на страната. „Това беше агресивен жест, целящ да тероризира  правителството, но без да разбере, че това гръцко правителство не може да бъде тероризирано", каза Варуфакис пред вестник Proto Thema.  Той добави, че "документът, представен на премиера, граничи с обидата".

„Нуждаем се от реформи, преструктуриране на дълга и инвестиции, ако не получим тези три елемент заедно, няма да подпишем", предупреди още министърът на финансите.

Малко по-късно в постинг в блога си гръцкият финансов министър призова германския канцлер Ангела Меркел за "слово на надеждата" като това, което Германия получава в края на Втората световна война, което да покаже на Гърция, че Европа е готова да прекрати исканията си за строги икономии.

Варуфакис сравни в своя блог ситуацията в Гърция с тази в следвоенна Германия, когато бившият държавен секретар на САЩ Джеймс Бърнс произнася историческа реч през 1946 г. Речта в Щутгарт бележи отказ от политиката на наказване на Германия, подкрепяна от победилите я държави, и предлага на германския народ перспектива за растеж и възстановяване, припомня Варуфакис.

"Седем години по-късно, моята страна, Гърция, се нуждае от такава възможност", заяви гръцкият финансов министър. "По-големи икономии се изискват от една икономика, поставена вече на колене, благодарение на най-тежката доза икономически мерки, които една страна в мирно време някога е била принудена да понесе", посочва още Варуфакис.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 6 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
''Към настоящия момент държавните лидери в Европа са в паника с оглед на това, че възможността за излизане на Гърция от еврозоната може да се окаже следващият Lehman Brothers. Испания, Италия и Франция гарантират около 50% от този дълг. Един фалит би довел до значително нарастване на дълга на всяка една от тези страни. Подобен сценарий може да се окаже повратна точка за Италия, чието ниво на дълг спрямо БВП надминава 130% и няколко десетилетия практически на нулев икономически растеж. Италия е твърде голяма, за да бъде спасена'' - http://ekipbg.com/greek-default-eu/Гърция има много пари защото сенч.икономика е над 30% и има още буфери за бюдж.приходи но и аз ако ми кажат ,че данъците ми отиват за лихви по държ.дълг ще правя пазарлък лихвата да не е над 0,2% Проблема е лихвата и нещата са навързани защото и пенсионите фондове държат много държ.дълг и т.н. нещата се навързват по подобие на понци схемата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 9 rate down comment 1
rover
преди 8 години
E нали вече ти отговорих, че не само е проблем кой ще плати сметката, а и кой за в бъдеще ще издържа гърците, защото те се гласят да си карат по стария начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
А да, забравих да добавя - освен ако не решим да им я платим. Нали такъв въпрос зададох.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Уви, мисля си, че ако Гърция не си плати сметката, ние (европейците де) ще я плащаме. Ще го правим и без да разбираме, че го правим. Така че не може и да ги оставим с неплатена сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 9 rate down comment 0
smart-ass
преди 8 години
Истина е, че не е луд този, който "*** баницата, а този който му я дава". Но ако "баронът" не беше пуснал 12те *** да просят и крадат по европейските столици щеше да си живее в "гетото" или най-много в "окъртен панелен блок" (както българия или другите от бившия СИВ). Но не Гърция влезе в еврозоната, налапа се със заеми, постараха се да прикрият дефицитите. И давай пенсионерите ще имат "австрийски пенсии", държавния сектор ще дава големи заплати и всеки ще се мъчи да се "втръка" там, че докер на пристанището в Пирея или туристически служител дава "африканска" заплата. С риск да се повторя ще кажа, че Чехия, Словакия, Полша и Унгария са вече с по-високо или равно БВП на човек от Гърция (PPP). МРЗ е около 330 - 380 евро, средната пенсия - 350 - 400 евро. На този фон параметрите в Гърция са много надути. И основанията за рязане на бюджетни заплати и пенсии са легитимни. Дано европейците не клякат на компромиси към Гърция без те да отстъпят, иначе "ако не щеш мира, на ти секира".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 10 rate down comment 1
Pivoley
преди 8 години
В случай, че лихвите са й високи на Гърция, моля нека заповяда на свободния пазар и там да се финансира при справедливи пазарни лихви :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 1
lilivan
преди 8 години
8dr.5rov преди 5 часа"Тази сутрин споменаха за изказване на френски министър, че ще е трагедия ако Гърция излезе от ЕЗ, но не и за другите държави. После добавя нещо важно - че дълговете на гърците (вече) са към европейските данъкоплатци.Ерго банките, които даваха заемите, вече са изчистили тези дългове и са ги прехвърлили към разните европейски фондове, т.е. към правителствата на държавите и от там към данъкоплатците от тези държави.Така че въпросът е дали европейските граждани ще платят сметката на гърците.А както и да го погледнем това ни засяга и нас, ако не пряко то косвено. Така че, когато говорим за Гърция и кредиторите, трябва да разбираме Гърция и хората от евросъюза. Готови ли сме да платим сметката им?"- а не мислиш ли, че дори Гърция да излезе от ЕЗ и дори от ЕС, ние пак няма да платим дълговете им? (ако те вече са прехвърлени от банките-кредитори към европейските данъкоплатци, според теб)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 10
d333
преди 8 години
Само, че.... има една малка подробност. В твоя пример с 5-етажната къща парите не са взети от просия, а друг с 5-етажна къща(Германия) им е давало пари на заем с ливха, защото ги тресе лакомията и 5-етажна не им стига ами искат да им стане 10-етажна. И тези, даващи заема, сами си ги печатат парите, за разлика от другия. Та нещата са мааалко по-сложни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 7
d333
преди 8 години
Само, че.... има една малка подробност. В твоя пример с 5-етажната къща парите не са взети от просия, а друг с 5-етажна къща(Германия) им е давало пари на заем с ливха, защото ги тресе лакомията и 5-етажна не им стига ами искат да им стане 10-етажна. И тези, даващи заема, сами си ги печатат парите, за разлика от другия. Та нещата са мааалко по-сложни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 15 rate down comment 1
Pivoley
преди 8 години
И като почнеш да наказваш тея с парите и да награждаваш мързеливите какви мислиш, че ще са ефектите в дългосрочен план? Аз лично не бих вложил и 1 лев в подобна икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още