IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна с ново предложение за намаляване на държавния си дълг

Страната предлага на кредиторите си още ценни книжа, базирани на бъдещите ѝ икономически резултати

20:19 | 19.06.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството на Украйна предлага на международните си кредитори допълнителни ценни книжа, базирани на икономическите ѝ резултати през следващите няколко години, в последен опит да се споразумеe по сделка за преструктуриране на дълга си, съобщава The Wall Street Journal, базирайки се на информация на украинското министерство на финансите, изнесена в петък.

Ако кредиторите откажат да приемат намаляване на държавния дълг, Киев може да наложи моратириум на плащанията по него до няколко седмици, съобщава източник на изданието. Украинското прозападно правителство, което се опитва да постигне 40% намаление на дълга под формата на облигации, изпрати нова оферта на кредиторите в петък, която включва „значително намаляване на главницата по дълга“, заяви финансовият министър на Украйна Наталия Яреско.

Преговорите между украинското правителство и групата от четири инвеститора, притежаващи повече от 9 млрд. долара от държавния дълг, са в застой откакто финансовите и юридическите съветници на двете страни се срещнаха в Лондон в края на май. Представителите на двете страни трябва да възобновят преговорите през следващата седмица във Вашингтон, заяви Яреско.

„Украйна се опитва да направи предложението по-сладко“, каза Виктор Шабо, инвестиционен мениджър в Aberdeen Asset Management. „Киев твърди, че има проблем с платежоспособността. Кредиторите от своя страна твърдят, че това е проблем на ликвидността. Кредиторите не искат да използват предварително възможност, базирана на ненадеждни прогнози. Те предлагат голямо удължаване на датата на падежа, за да се облекчи натиска от краткосрочната ликвидност, така че ако икономиката се възстанови, кривата на дълга няма да бъде толкова лоша колкото [Международният валутен фонд(МВФ)] прогнозира“.

Украинската икономика е опустошена заради конфликта с подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната, който драстично намали промишленото производство. Данните на правителството сочат, че брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 17,6% през първото тримесечие на 2015 х. в сравнение с миналата година, което е най-големият спад след икономическата криза през 2009 г. През юни МВФ заяви, че предвижда икономиката да се свие с 9% през 2015 г., като инфлацията вероятно ще удари 46%.

В разговор с журналисти в петък Яреско разсея опасенията, че мораториум по дълга ще бъде наложен незабавно, заявявайки, че Украйна възнамерява да плати 75 млн. долара купони на Русия за 3 млрд. дълг с еврооблигации с падеж през тази седмица. Киев на няколко пъти е заявявал, че ще се отнася с всички кредитори, включително Русия, по еднакъв начин в случай на мораториум. Русия обаче настоява, че е суверенен кредитор и трябва да получи различно отношение, като обеща да предприеме съдебни действия срещу Украйна, ако тя откаже да плати.

Тристранните преговори във Вашингтон през следващата седмица ще включват МВФ, който през март одобри спасителен пакет от 17,5 млрд. долара в плащания, разпределени през следващите 4 години. МВФ приветства готовността на Украйна да продължи разговорите с кредиторите. Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард каза, че „фондът ще продължи да подкрепя Украйна чрез кредитната си политика в случаи на просрочени задължения дори, ако не постигне навреме споразумение с кредиторите в съответствие с програмата“.

Групата на кредиторите, която включва Franklin Templeton, T. Rowe Price Group Inc., TCW Group Inc. и BTG Pactual Europe LLP, е консултирана от Blackstone Group International Partners LLP. В последните си изявления съветниците се оплакват от липса на прогрес в преговорите. Според Blackstone кредиторите са разочаровани, че „все още не са открили база за подробни преговори“. Украйна, от своя страна, се консултира от Lazard Ltd.

Кредиторите заявявиха, че ще отговорят „своевременно“ на предложението на правителството, но допълниха, че според тях „нашето предложение е най-добрият начин Украйна да отговори на критериите на НВФ докато запазва достъпа си до капиталовите пазари“. В свое предложение от 9 май кредиторите представиха план, който ще избегне намаляване на дълга, като за сметка на това се удължи срока на ценните книжа до 10 години и се понижат лихвитеп по вноските.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Ще прехвърлят целия или поне голяма част от дълга към МВФ и така "и вълка сит и агнето цяло"! Да му мислят обикновенните граждани. С поколения ще плащат ако до тогава не рухне разбира се царството на долара. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Bones57
преди 8 години
икономически успехи"Несъмнено, укрите ги чакат само бъдещи успехи. Ама тая работа, не е като оная работа със стрелянето по цивилни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Bones57
преди 8 години
"ценни книжа, базирани на бъдещите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Интересен въпрос в случая е дали украинската наглост е безгранична Илин на тези от вън които е управляват така им изнася?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
d333
преди 8 години
Даже тоалетната хартия струва повече от тези украински "ценни" книжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
"Правителството на Украйна предлага на международните си кредитори допълнителни ценни книжа, базирани на икономическите резултати..."Ми то за тея резултати требе да се бачка, ама де ...Хамериката фабрики не строи , ами плаща само да гърмите по Русия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
"Правителството на Украйна предлага на международните си кредитори допълнителни ценни книжа, базирани на икономическите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още