IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасение в последната минута?

Гърция е предложила рязко вдигане на данъците и мерки за общо 7,9 млрд. евро

08:20 | 23.06.15 г. 69
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последното предложение на гръцкото правителство за споразумение с кредиторите, което е с обем от 12 страници, предвижда фискални мерки в размер на почти 8 млрд. евро. По-голямата част от тях се предвижда да дойдат от повишени данъци и вноски за социални осигуровки. Това беше и най-слабото звено в новите идеи на премиера Алексис Ципрас, тъй като според кредиторите рязкото вдигане на данъците рискува окончателно да задуши икономиката, да задълбочи рецесията, да намали приходите и да предизвика нужда от нови мерки за съкращаване на държавни разходи и търсене на външна помощ, разказва Kathmerini.

Мерките са за  общо 7,9 млрд. евро, като от тях в понеделник сутрин Гърция е предложила на партньорите си от ЕС, ЕЦБ и МВФ общо 7,3 млрд. евро (или 93% от целия пакет) да дойдат от по-високи данъци, включително еднократно облагане на по-големите компании.


Гърция не отстъпва от позицията си за три различни ставки по ДДС и предлага най-ниската (6%) да бъде за лекарства, книги и билетите за театри, средната (13%) да е за храните (предимно пресните), електричеството, нощувките в хотелите и хранителните услуги, а най-високата (23%) да е за всички останали стоки и услуги. Така се предвижда събирането на допълнителни 1,36 млрд. евро годишно. Но понеже приемливата за кредиторите цел е по-висока (1.8 млрд. евро), правителството обмисля да вдигне ДДС за хранителните услуги с 10 пункта до 23% и да премахне привилегията на егейските острови за 30% отстъпка от нивата на ДДС.

Гръцките предложения гарантират нисък първичен излишък в размер от 1 и 2 процента съответно за 2015 и 2016 година. Въведени са поправки в размера на "данък солидарност", за да се стоварва тежко бреме върху хората с ниски доходи и пенсионерите, предава и БТА.

Според предложението на властите хората с доход от 12 до 20 хиляди евро ще плащат данък върху доходите от 0,7 на сто, от 20 до 30 хиляди евро - 1,4 на сто, от 30 до 50 хиляди евро - 2  процента, от 50 до 100 хиляди евро - 4 процента, от 100 до 500 хиляди - над 6 процента, а над 500 хиляди - 8 процента.

Атина предлага от 2016 г. да се увеличи данъчната ставка за юридически лица от 26 на 29  процента, да се създаде специален фонд в размер на 12 процента от приходите за бизнеса с печалба над 500 000 евро, да се  увеличи данък "лукс" (автомобили с двигатели над 2,5 литра, басейни, самолети, яхти с дължина над 10 метра), да се въведе данък върху телевизионната реклама, да се въведе данък за електронните игри, да се намалят разходите за отбрана на 200 милиона евро.

 

В новите предложение се предвижда от 2016 г. постепенно да се съкращават категориите на ранно пенсиониране (без ущърб за придобитите права). Към 2025 г. ще останат само няколко категории, които могат да претендират за ранно пенсиониране - работещите във вредни и тежки производства, майки на деца с ограничени възможности.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 22 rate down comment 8
IMRO
преди 8 години
Както винаги, не си в час. Като покаже среден пръст на тройката и Гърция до 2 месеца е спряла да съществува като държава. Единствената причина гръцките банки досега да не са затворили е, че ЕЦБ постоянно излива пари в тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 13
SS-23
преди 8 години
Ако бях на мястото на Ципрас щях да направя още преди 2 месеца следното: получавам предложенията на "светата троица" (ЕЦБ, МВФ и СБ) и го тупвам 1:1 на народа за референдум! Ако народа приеме - приеме, ако не - среден пръст на "троицата". Честно и почтено и към лихварите и към хората! Ако хората, чрез референдума кажат на "светата троица" - "евете си майката" - значи нищо не може да се направи. Правителството да избие хората ли, че не искат да живеят мизерно, само защото навремето им е било позволено да живеят добре?!За мен референдума е много добър ход за Ципрас, с който запазва "лицето си"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 24 rate down comment 0
znae6t
преди 8 години
Очевидно е, че в статията има грешка. Това просто не е вярно "Хората с доход от 12 до 20 хиляди евро ще плащат данък върху доходите от 0,7 на сто, от 20 до 30 хиляди евро - 1,4 на сто, от 30 до 50 хиляди евро - 2 процента, от 50 до 100 хиляди евро - 4 процента, от 100 до 500 хиляди - над 6 процента, а над 500 хиляди - 8 процента"Вероятно става дума за номиналното нарастване на ставките по групи доходи, защото в момента прогресивното облагане там е от 18% за 12-16000 евро до 45% над 100 000 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 17 rate down comment 12
крас
преди 8 години
"Хората с доход от 12 до 20 хиляди евро ще плащат данък върху доходите от 0,7 на сто, от 20 до 30 хиляди евро - 1,4 на сто, от 30 до 50 хиляди евро - 2 процента, от 50 до 100 хиляди евро - 4 процента, от 100 до 500 хиляди - над 6 процента, а над 500 хиляди - 8 процента"ХАЙДЕ СЕГА ДА СРАВНИМ ТЕЗИ ЦИФРИ С НАШИЯТ 10% ПЛОСЪК ДАНЪК!НЕСЪПОСТАВИМИ НЕЩА!!Каква жестокост към народа НИ и то най вече към най бедните социални слоеве!!Социално най слабите при тях е ПРЕДВИДЕНО да плащат данък в размер от 0.7 % който несъпоставим с наложеният у нас 10% данък.ДОКОГА ТЕЗИ УПРАВЛЯВАЩИ НИ ОХРАНИТЕЛИ, ДЕЦА И ВНУЦИ НА БИВШИ ЧЕРВЕНИ КХМЕРИ ЩЕ УНИЩОЖАВАТ НАЦИЯТА?!ТОВА СИ Е ЖИВ ГЕНОЦИД И ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 20 rate down comment 9
IMRO
преди 8 години
В България е пълно с нездравомислещи:) И рубладжии естествено, щото с Русия никой няма да тръгне по убеждения, те не предлагат нищо като модел на развитие. Затова на всичките червени величия децата са им във Виена и Лондон, не в Новосибирск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 16 rate down comment 7
misanthrope
преди 8 години
:) Е то за всеки здравомислещ човек беше ясно. Гърците го играят остро, но много добре им е ясно кое е добре за тях и кое не и никога няма да тръгнат наистина с Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 20 rate down comment 7
IMRO
преди 8 години
Иначе предрекох още преди половин година, че гърците или ще клекнат, или ще изхвърчат от ЕС - тогава, когато путинолюбите и нискочелите неокомунисти тук бълнуваха "български сиризи" и "крах на ЕС и неолиберализма". На ви сега:)) Всеки може да бълнува глупости, но реалността винаги те удря в лицето рано или късно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 22 rate down comment 10
misanthrope
преди 8 години
Няма смисъл да ти обяснявам. НО ПАСАРАН другари.КОЕ ще обложиш с данък "Лукс" бе златен? Басейните и яхтите над 10м? Прогнозирам ОГРОМЕН приход от това, да знаеш. Или викаш не е важно да има смисъл, важно е на теб да ти е кеф че са набили гадните богаташи?Или ще обложиш с данък "Лукс" леките коли с мотори над 2.5 литра? Едно време направили подобно нещо в САЩ и познай - от там тръгва модата да се карат джипове и пикапи - НЕ СА ЛЕКИ и данъка е нисък, въпреки кожения салон и мотора с 6 литра. Това е товарна кола и готово. Много ви е лесно да превземате мандри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 26 rate down comment 6
IMRO
преди 8 години
Кой ще облагаш с данък лукс в България? Софтуерните специалисти с доходи 5000 лв месечно? (Което е смешно и несправедливо)Или Делян Пеевски, Черепа и Ковачки? Които са оплели държавата в мрежите си, контролират и полиция, и ДАНС, и администрация, и съдебна система. Как става това точно и не мечтаеш ли розови сънища?Данък лукс може да има в държави, в които има солидна и многочислена богата прослойка. В държава като България, където има 10 мастити олигарха, една мижава средна класа и 80% население с повече или по-малко ограничени доходи, това може да е само приказка за наивници в предизборна кампания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 11
das
преди 8 години
Данъчната политика НЕ Е социална политика - у нас е така. В нормалните страни не е така.А какво мислиш за данък лукс в Гърция? Защо да не се въведе такъв и у нас? Да сме по-стабилитетни и да има повече приходи, лошо ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още