IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Криза ли? Каква криза?" - Реформите в Русия буксуват

Докато страната изпада в рецесия, президентът Владимир Путин отрича да има икономическа криза, пише Ройтерс

16:22 | 24.06.15 г. 65
<p>
	Владимир Путин по време на бизнес форума в Санкт Петербург. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин по време на бизнес форума в Санкт Петербург. Снимка: Ройтерс

Лихвите в Русия са високи, инфлацията препуска, но докато страната му изпада в рецесия, президентът Владимир Путин отрича да има каквато и да било икономическа криза, пише Ройтерс.

Това може и да е перчене, свързано с конфронтацията между Москва и Запада заради Украйна. С удължаването на санкциите на ЕС срещу Русия и на фона на все още ниските цени на петрола, отказът на Путин да извърши икономически реформи безпокои руските и чуждестранни бизнес лидери.

Руски представители признават, че икономиката трябва да се диверсифицира, за да се намали зависимостта от енергийния износ, който е основният източник на приходи за правителството. Президентът надлежно включи призив за реформи в речта си на конференцията.

Чуждестранните инвеститори обаче посочват, че Путин години наред е давал предимно напразни обещания за реформи, а високопоставен служител на Кремъл призна неофициално: "Не сме направили нищо за диверсифициране на икономиката."

На най-голямата руска годишна бизнес конференция миналата седмица в Санкт Петербург неофициално проучване по време на един от основните дебати, показа, че 48,2% от аудиторията, съставена от чуждестранни и местни бизнес лидери, са на мнение, че няма да има реформи, тъй като липсва политическа воля.

"Днес ние - половината от присъстващите тук - не вярваме, че ще има реформи или че ще има политическа воля (за изпълнението им)," посочи бившият финансов министър и дългогодишен съюзник на Путин Алексей Кудрин. Той предупреди: "След една година не 50%, а 70% от нас ще мислят по този начин. Не може да се отлага решаването на този проблем още година – две."

Освен това, за да се насърчи растежът в икономическите сектори, а не само в енергетиката и природните ресурси, според Кудрин Русия трябва да реформира корумпираната бюрокрация, да направи по-независима съдебната си система, да развие инфраструктурата и да подобри образователната си система.

При друго проучване на аудиторията, посветено на това как Русия би могла да преодолее икономическите си проблеми, 36,8% от присъстващите на конференцията посочиха, че тя няма да може и че й предстои дълга стагнация.

Разклатено инвеститорско доверие

Много западни компании останаха в Русия въпреки санкциите, но инвеститорското доверие в Русия намаля, след като ЕС въведе визови забрани и след като замрази активи на руски представители миналата година, а по-късно затегна и санкциите, насочвайки ги към отбраната, финансите и енергийния сектор.

"Естествено за Русия е важно да възстанови доверието," посочи пред телевизия Ройтерс Ян Колебурн, главен изпълнителен директор на Deloitte в Общност на независимите държави (ОНД), съставена от бивши съветски републики.

"Чуваме за необходимостта от продължаване на реформите (...) от гледна точка на бизнеса обаче ние възприемаме подкрепянето на тези реформи като целесъобразно за връщането на инвеститорите в страната," допълни той.

Всяка критика, идваща от вътрешността на Русия за състоянието на икономиката, е насочена почти само към правителството, докато рейтингът на Путин скочи след анексирането на Крим миналата година. Руската изпълнителна власт отговори на икономическия спад, като намали повечето планове за разходи с около 10%.

Правителството освен това отпусна средства на фирми и банки, за да им помогне да оцелеят, забрани вноса на някои западни храни и призова руските компании да използват местни части, където е възможно, като целта е да се насърчи производството у дома.

Малцина руснаци критикуват Путин открито, особено в момент на конфронтация със Запада заради Украйна, тъй като в този момент рискуват да изглеждат като антипатриоти. Така няма признаци Путин да се сблъска с улични протести заради икономиката, макар че някои икономисти и опозиционни политици предупреждават за предстоящи проблеми.

Предлагайки миналата седмица президентските избори, които трябва да се проведат пред 2018 година, да бъдат изтеглени по-рано, за да получи Путин мандат за реформи, Кудрин негласно призна, че икономическият спад и липсата на реформи могат в крайна сметка да бъдат проблем за президента. Кудрин продължава да подкрепя Путин и е убеден, че президентът може да спечели още един 6-годишен мандат. Малко вероятно е той да е говорил без знанието или съгласието на Кремъл.

"Лошо управление"

Ръководителят на най-голямата руска банка по активи Сбербанк Герман Греф посочи, че правителството е виновно за лошото управление. Винаги говорим за вчерашната ситуация, за проблемите ни от миналото, но никой не обсъжда нашата бъдеща ситуация, посочи той в Санкт Петербург.

Данните на централната банка сочат, че преките чуждестранни инвестиции са били 21 млрд. долара през 2014 година, което е под една трета от достигнатите 69,2 млрд. долара през 2013 година и дори по-малко, отколкото през 2009 година. Тогава ПЧИ са били 43,2 млрд. долара.

Задаващите се плащания на вноски за заеми също са проблем за руските компании, а икономиката изпитва недостиг на чуждестранни средства заради санкциите.

Яцек Пастушка, президент на Baltika Breweries (старши вицепрезидент на Carlsberg Group за Източна Европа) посочи: "Ще трябват доста по-структурни реформи, за да се подобрят основите на икономиката, за да се влее нов капитал, да се подобри конкурентоспособността на местния пазар."

Признаци на подобрение

Има някои положителни признаци. Руската централна банка намали основната си лихва с един процентен пункт до 11,5% миналата седмица, инфлацията се понижи от 16,9% през април на 15,8% процента през май, а рублата се възстанови до около 54 за долар, след като за кратко достигна 80 за долар през декември.

Рублата обаче е с една трета по-евтина от долара спрямо равнището преди украинската криза, изтичането на капитали възлиза на над 151 милиарда долара през 2014 година, а централната банка очаква икономиката да спадне с 3,2% тази година.

Някои прогнозират дори още по-голямо свиване и изтъкват, че на правителството ще му бъде още по-трудно да извърши вероятно болезнени реформи, отколкото когато икономиката беше в по-добра форма.

"Според основния ни сценарий ние сме на мнение, че са малко вероятни структурни реформи," посочи Карен Вартапетов, помощник директор в рейтинговата агенция S&P в Русия, описвайки проекти, замразени откакто Путин отново стана президент през 2012 година, след като четири години бе премиер.

Карен Вартапетов отбеляза, че отношенията на федералните власти с районите извън Москва не ги стимулират да се реформират и да привличат инвестиции. "Няма стимули за регионален растеж", допълни той.

Руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев отбеляза, че Русия сега е в "нова реалност", при която икономическият растеж, който средно достигаше 7%, подкрепян от петрола, през разцвета при Путин 2000-2008, сега ще бъде под средния за света.

Кудрин допълни, че дори годишен растеж от 2% - 3% може да е недостижим за Русия през идните години.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
хаха :))) сложих те ня място :) Нямаш грам довод и почна да сипеш обвинения в спамене :))) деби, ти си спамъра и досадника и ти се правеше на велик :) На много вещ, с много познати, дето щели да ми кажат как стоели нещата с руското гражданство:)) Жалък си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Относто стартирането на бизнес там сега :)) Пак си в грешка - в една спадаща икомомика със спадаща покупателна способност на населението има групи стоки, които точно тогав почват д се търсят повече и съответно производителите им да реализират добри печалби. Аз многократно тук съм заявявал, че се занимавам с производсто на консервирани храни. И сега тези стоки не попадат под руското ембарго. И ако искам и се напъна мога да ги изнасям за там и сега.Та консервираните храни като цяло са нискобюджетен продукт, чието търсене, като цяло нараства в условията на криза. Казвам ти го от личен опит, може да се допиташ и до други хора в този биснес, ако познаваш такива. Към Русия отново се насочих, по простата причина, че жена ми е рускиня. Отделно, че и Новосибирск е огромен град, център на огромен регион, в който търсенето на консервирани храни, като цяло е високо, поради природните особенности на района. Отделно, че е сравнително близо до Казахстан, а и Китай, което дава допълнитени възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
.. след полагане на изпита си получам паспорта. Но понеже аз по МОЙ избор си тръгнах по другата процедура - да поискам и докажа изключване. Затова ме и мотаха 2 г :) Аз си седях и си чаках.Търпелив съм си по природа :)А за другите ти констатации за икономиката - очевадно и това хал хабер си нямаш Русия не показва абсютно никакви признаци на възтановяване. А само, че избегна катастрофата. За сега. Няма как официална ингфалция от 16.5 %, основна лихва от 11.5 % да ми говориш за възтановяване. Това се признава, дори и от руските официлани власти. Най доброто на което се надяват е 4тото тримесечие спада да спре и да регистрират мин. разстеж - за възтоняваване може да се говори, когато стигнат нивата на БВП преди кризата. А за растеж - когато напраят 2 последователни тримесечия с разстеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Пич, няма бесуловно право. Такова животно няма. Всяка държава има закон за гражданството си. И преавила и условия за чуждите граждани, които искат да станат граждани на съответната страна:) Все пак не може и няма как да се дава гражданство да всеки, който пожелае. Затова има и права. Мен въообще нямаше да ме мотаят, ако бях отишъл да живея там за 1г. Но понеже НЕ искам, се мина към процедура за искане на изключение от това задължение драги :) И затова ми отне време 2 г. :) И въобще не съм прекланял глава никъде - използвал съм си правата, проявил съм нужното търпение и съм направил това, което се иска по закон:) Начина по който разсъждаваш по смилсъла и причините за наличието на закони и правила, пак говори, че хал хабер си нямаш от право. Не го казвам да те обидя - просто е факт.Ако не исках изкючение - просто трябваше да живея там 1 г. след това просто да си подам докуметите, по служебен път се проверява дали съм бил извън Русия повече от 3 м през тази година, и ако не ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Предполагам, че твоят бизнес няма да е свързан с наркотиците. За тоя бизнес не са ти необходими 40 декара "в една от индустриалните зони на Новосибирск". По принцип най-лесният начин да правиш бизнес в чужбина, е да регистрираш фирма в България и след това да отвориш неин клон в съответната страна. Много от колегите работят по този начин и нямат никакви проблеми. Но не и с Русия. Там има едни санкции и контрасанкции, които могат да се заобиколят само с руско гражданство и по никакъв друг начин. А ти очевидно държиш бизнеса ти да е точно в Русия, единствено само в Русия и никъде другаде. Това всъщност е едничкото нещо, което провокира интереса ми. Ти съвсем очевидно си добър бизнесмен и мен ме интересуваше твоето мнение по някои въпроси. Извинявай, че за да го получа ми се наложи малко да те ядосам, но иначе нямаше как да получа отговорите, които ме интересуваха, защото ти си падаш малко лицемерче и не споделяш всичко. Даже на моменти доста се опитваш да ни поизлъжеш. Благодаря все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Когато имаш право на нещо, то би трябвало да е безусловно и да няма нужда от специален закон с изисквания и условия. Започнат ли да се поставят изисквания и условия, това е просто търсене на начин това право да се Ограничи. Сега за да отговорим на високите изисквания на колегата ihrivanov, да кажа няколко думи и за статията по-горе, която всъщност би трябвало да коментираме. Личното ми мнение е, че статията е доста манипулативна и истината е, че Русия е сред малкото държави в света, които показват признаци на възстановяване. Това, че на някои много им се иска и Русия да е в същата криза, в каквато са така наречените "развити" държави не означава, че това е вярно. Това, че някои бизнесмени искат да започнат бизнес в Русия е най-доброто доказателство за това. Да стартираш бизнес в една стагнираща икономика си е добър опит за самоубийство. Когато покупателната способност на населението намалява единствената стока, която се харчи добре са наркотиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Виждаш ли как постепенно започваме да се разбираме. "не приемат всеки, но приемат всеки, който покрива изискванията". Виждаш ли как само в половин изречение си успял да си противоречиш сам. Защото щом се налага да покриваш изисквания, това ВЕЧЕ означава, че НЕ ПРИЕМАТ ВСЕКИ.Сега да минем на въпроса за изискванията. Защо изобщо е нужно да има каквито и да било изисквания? Изискванията служат, момче младо, за да имат съответните власти напълно законно основание да ОТКАЖАТ гражданство на някого. На теб ли да обяснявам, че някои от така наречените "изисквания" са доста *** и са поставени с едничката цел кандидата да е в ръцете на бюрократа, който в края на краищата има последната дума. И когато бюрократа каже "НЕ", нали се сещаш какво следва. Следва това, че ти пак си имаш право. Просто не го получаваш. За да станеш руски гражданин единственото истинско "изискване" е да си с преклонена главица. И това е причината да те мотаят цели 2 години (и повече, както се оказа).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Никой не те кара да четеш колега. Но принципно си прав. Мразя такива безмислени спорове, но понякога яда ми срещу хорската глупост и упорство надделява. Извинявам се на аудиторията, че стават свидетеи на това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 0
ihrivanov
преди 8 години
Момчета има личен чат . Дано да го ползвате за напред , вашите неща не ме интересуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Естестевено, че не приемат всеки, но приемат всеки, който покрива изискванията на закона, мине през съответната процедура и издържи въпросния изпит. Нещо, което аз съм направил - без да се ползвам от никакви специални привилегии, а само и единствено от възможностите на улеснената процедура, на която имам право, както лице в законен брак с гражданин на РФ повече от 3.г. Защо ми е руско гражданство - пак съм го казавал много пъти - като руски гражданин ще мога да развивам бизнеса си там далече по лесно и с по малко бюрократични регулации и административни тежести, които там се налгат на фирми със собсвеници физически лица с чуждо гражданство. Толкова ли е трудо за разбиране? Това че Русия е в рецесия, която предстои да става по тежка, не значи, че няма възможности за стартиране на бизнес с добри перспективи за успех и печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още