IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли икономическият форум в Санкт Петербург да изкара Русия от блатото?

Moсква ще опита да подобри възстанови позагубените инвестиции и отношенията си с останалия свят

15:32 | 17.06.15 г. 6
Може ли икономическият форум в Санкт Петербург да изкара Русия от блатото?

Международни бизнес лидери ще се събират в Санкт Петербург за годишния икономически форум тази седмица на фона на надеждите, че Русия все още може да възстанови позагубените инвестиции и отношенията си с останалия свят.

Тридневният Международен икономически форум започва на 18 юни и идва в труден момент за Русия. Страната остава до голяма степен изолирана на политическо и икономическо ниво поради международните санкции, наложени поради ролята ѝ в проруското въстание в Украйна, пише CNBC.

Последните сигнали за влошаване на ситуацията в Украйна дойдоха след ескалацията на насилието между проруските бунтовници и украинските сили, заплашвайки крехкото официално прекратяване на огъня след Споразумението от Минск. На фона на новината за пореден път се появиха сигналите, че руската икономика може да изпадне в тежка криза от спада на цените на петрола, изтичането на капитали и покачващата се инфлация.

Има признаци, че равнището на инфлацията се забавя, а рублата е възстановила част от силата си, търгувайки се около 55 за долар (спрямо дъното от над 70 през февруари) - фактори, които може да подкрепят нагласите на инвеститорите към Русия.

"Много главни изпълнителни директори от големи американски и европейски фирми обявиха участието си тази година и факта, че не само рублата, но и руските акции и облигации се подобряват към днешна дата, дава на събитието по-оптимистичен фон", заяви пред CNBC Maркус Сведберг, главен икономист в East Capital. "Това отчасти е, защото руската икономика е все още под санкции, но анализаторите в момента обсъждат кога санкциите ще бъдат вдигнати, а не дали ще има още санкции, което е важна разлика в сравнение с миналата година", добави той.

Лошите перспективи пред икономическия растеж на Русия са на челно място в дневния ред за централната банка на страната. През април брутният вътрешен продукт на Русия намаля с 4,2% в сравнение със същия месец на предходната година.

Отразявайки опасенията за растеж, централната банка намали основния си лихвен процент за четвърти пореден месец в понеделник с един процентен пункт до 11,5%. В изявление институцията заяви, че е предприела хода, "като се отчитат по-ниските инфлационни рискове и устойчивите рискове от значителна икономия".

По думите на Стийн Якобсен, главен икономист в Saxobank, съществува "ясно" отвращение към инвестиране в Русия поради риска и законодателните проблеми там. "Виждаме отвращение към правенето на бизнес в Русия. Хората се отдръпнаха, но това също отчасти се дължи на факта, че Русия е все по-дискриминационна по отношение на регламентите и услугите. Така че има някакъв страх, но това е двупосочна улица", изтъкна той.

Междувременно в четвъртък Европейският парламент прие резолюция, призоваваща правителствата на ЕС да запазят санкциите спрямо Русия, сигнализирайки, че те биха могли да се удължат до края на годината.

Според Якобсен антируската реторика е "безполезна". По думите му подобряването на бизнес връзките може да подобри отношенията между Русия и останалата част от света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Единственият изход на САЩ и ЕС (тъй като вкарват около 45% от петрола) е това което е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 С търг.споразумение нищо няма да се постигне и трябва да се инвестира в енерг.ефективност и т.н. ЕС вкарва 45% петрол и газ от Русия според доклада на Европ.комисия - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdfа като цяло е 80% зависимост от внос на петрол и газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Голяма пропаганда на CNBC Изгубиха около 170 милиарда от падането на цената на петрола и това беше целта на САЩ но си фалираха техните фирми за шистов газ ,и не защитавам Русия но те имат много буфери от където да расте БВП-то тоест хайде да видим колко са общите дългове - коментар 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
многодобре
преди 8 години
...луд умора няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
САЩ - 61 трилиона общ дълг спрямо 17 трилиона БВП - http://***.usdebtclock.org/#За ЕС картинката е същата т.е. общият дълг е повече Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlСледващата икономическа криза: нов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/Следващата икономическа криза: колапс в петролната индустрия, сриване на фондовия пазар или дълговете на Китай? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/,и съм ги обобщил нещата като 3 планетарни катастрофи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 19
newrussia
преди 8 години
ахахаххаах КАКВО ЩЕ СЕ ОПИТА СКОРО ЩЕ СТАНЕ СТРАНА ОТ ТРЕТИЯ СВАТ, КАКВИТО ПРЕВЪРНА ВСИЧКИ СВОЙ ОКУПИРАНИ СЪСЕДИ И САТЕЛИТИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 75 ГОДИНИ... ХАХАХАХ КАКЪВ СМЯХ... ПОЛОВИНАТА СВЯТ ГИ МИСЛИ ЗА ТЕРОРИСТИ, ТЕ ЩЕЛИ ДА ИЗПЛУВАТ. ХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още