IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на Ципрас с гръцкия централен банкер

Гръцкият премиер би искал да отстрани Янис Стурнарас от поста му, но почти няма законова възможност за това

13:08 | 26.06.15 г. 37
Автор - снимка
Създател
<p>
	27 юни 2014 г. - Стурнарас се заклева като гуверньор на централната банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

27 юни 2014 г. - Стурнарас се заклева като гуверньор на централната банка. Снимка: Ройтерс

Янис Стурнарас трябваше днес да отговоря на различни въпроси пред комисия на гръцкия парламент. Но управителят на централната банка на Гърция отмени това. Той е възпрепятстван поради по-важни задачи. Ще се занимава с острата ликвидна криза на страната, чиято банкова система съществува все още само защото Европейската централна банка (ЕЦБ) отпуска редовно спешни заеми, пише в свой анализ Handelsblatt.

Но гръцкият председател на парламента Зои Константинополу не приема такива извинения. Тя възнамерява в случай на нужда да докара гуверньора на централната банка за изслушване в парламента дори окован в белезници – според правилата на гръцкия парламент възможен, но досега неосъществен процес. Не се очаква обаче полицията да закопчае в белезници Стурнарас в офиса му на третия етаж на сградата на Bank of Greece на атинската улица Panepistimiou в петък, защото гуверньорът е в командировка – зад граница. 

Всичко това води до ескалация на един започнал още през май спор. Поводът беше станало публично електронно писмо от кръговете на централната банка. Под заглавието „Отчет за 100 дни“ (на правителството на Алексис Ципрас) неофициалният документ изброява редица факти, които не са много ласкателни за гръцкия премиер - мащабната загуба на депозити в банковата система, спадът в цените на акциите и цените на жилищата, нарастващите просрочия на държавата.

Премиерът Ципрас видя в това писмо един вид саботаж и предупреди централния банкер в парламента, че ще бъде преценено дали той следва "националната линия" - т.е. линията на изискванията на правителството. Това изискване обаче трудно съвпада със заложената в законите независимост на централната банка. Още преди този мейл гръцкият държавен министър Никос Папас, най-близкият на Ципрас член на кабинета, се оплака пред Wall Street Journal, че Стурнарас не показва готовност за сътрудничество.

В сбито съобщение до медиите самият Стурнарас отрича, че мейлът, адресиран до известен финансов журналист, е писан от централната банка. Официално това е вярно, но е просто извинение, защото новината е пратена от личния имейл адрес на един от най-близките му сътрудници. 

Още по-неудобен за правителството Стурнарас стана през миналата седмица, когато настойчиво в редовния си шестмесечен отчет до парламента предупреди за предстоящите опасности. Ако Гърция не постигне споразумение в рамките на текущите преговори с кредиторите, страната е заплашена от „болезнен път, който в началото ще води към фалит, а в крайна сметка – до оттегляне от еврозоната и, най-вероятно, до напускането на Европейския съюз".

Последствията според Централната банка са дълбока рецесия, драматичен спад на доходите, умножаване на безработицата и загуба на всички достижения, които са постигнати през последните години в страната. “От равноправен член в основата на Европа, Гърция ще се превърне в бедна страна в Южна Европа", предупреждава докладът на Централната банка.

Председателят на парламента Константинополу, особено „писклив глас“ на крайнолявото крило на Сириза, беше толкова възмутена след тези пасажи, че върна доклада до централната банка като „неприемлив", отчасти защото не е бил предаден в печатна форма, а на USB стик, което тя приема за неадекватно. Константинополу също така разкритикува факта, че докладът е в противоречие на дейността на ръководена лично от нея парламентарна комисия, която току-що бе стигнала до заключението, че голяма част от гръцкия дълг е "незаконен" и поради това не следва да бъде връщан.

Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 44 rate down comment 3
Kaoru
преди 8 години
Вместо да си хабиш потенциала тук защо не се занимаваш със селско стопанство например? Така наистина ще допринесеш за развитието на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 35 rate down comment 9
крас
преди 8 години
ЛЕСНО СЕ ОБИЖДА , НО КОГАТО ТРЯБВА ДА ПОКАЖЕШ АРГУМЕНТИРАНО С КОЕ НЕ СИ СЪГЛАСЕН ИЗДЪХВАШ МИСЛЕНЕТО ТИ Е МАХЛЕНСКО , А НЕ ПРОФИСИОНАЛНО. НЕ СИ ИЗБРАЛ ПОДХОДЯЩИЯТ САЙТ ИМА И ТАКИВА ЗА ПО НЕГРАМОТНИ ХОРА КЪДЕТО МОЖЕШ ДА МАЛОУМНИЧИШ В ЗАХЛАС И ОБЯСНЯВАШ ЗА МРЪСНИТЕ КОМУНИСТИ ИЛИ ФАШИСТИ!НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С МАТЕРИЯ КОЯТО ТИ Е НЕПОЗНАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 36 rate down comment 14
крас
преди 8 години
И КАКВИ СА ФУНКЦИИТЕ НА БНБ?ДА ИНВЕСТИРА ДО ЦЕНТ АКТИВИТЕ СИ В ЧУЖДИ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ С ДОХОДНОСТ КОЯТО ПО НОВИТЕ ИЗИСКВАНИЯ НА ЕЦБ МОЖЕ И ДА Е ОТРИЦАТЕЛНА ЛИ?!ДА ОТКАЗВА КРЕДИТИ НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО , РЕСПЕКТИВНО НА ДЪРЖАВНОТО ИНВЕСТИРАНЕ В ПРОЕКТИ ОТ СТРАТЕГИЧЕСКО ЗА НАС ЗНАЧЕНИЕ КАКЪВИТО СА ЕНЕРГЕТИКАТА И ГАЗОПРЕНОСНАТА СИСТЕМА.На простичък език със ЗАКОНА за БНБ националната ни банка се превръща в донор на чужди кредитни институции от които правителството тегли заеми с лихва десетократно по висока от доходността на БНБ!!МИГАР ТОВА НЕ Е ИСТИНА?!ИЛИ СИ *** , ИЛИ ЕВТИН МАНИПОЛАТОР.А ТОВА, ЧЕ БНБ Е АКЦИОНЕР НА ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНАТА КАСА НАРЕЧЕНА МВФ СИ Е ФАКТ КОЙТО САМО *** КАТО ТЕБ НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ПРЕВЪРТЯТ!ИЗОБЩО БЪЛГАРСКА БАНКА ЛИ Е БНБ??!!Ако смяташ, че е такава обясни ми какво и е българското. Аз не го виждам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 35 rate down comment 14
крас
преди 8 години
Умотворенията които съм посочил и срещу които се противопоставяш са извадени от сайта на "ИНВЕСТОР БГ"АКО ИМАШ НЕЩО ПРОТИВ ЕКИПА И ПОДНЕСЕНАТА ОТ ТЯХ ИНФОРМАЦИЯ ОБЪРНИ СЕ КЪМ ТЯХ.АЗ ИМ ВЯРВАМ И ЗАТОВА СОЧА ФАКТИТЕ КОИТО ТЕ ИЗНАСЯТ!ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО АНАЛИЗА И ИЗВОДИТЕ ТОВА СА ЛИЧНИ ПРЕЦЕНКИ СРЕЩУ КОИТО НЕ ВИЖДАМ ДА СОЧИШ ДОВОДИ С КОИТО ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИШ.ВЛЕЗ В КОНКРЕТИКА, А НЕ СЕ ДРЪЖ КАТО ПАРТИЕН СЕКРЕТАР ОТ РОДА НА КАК ТИ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 39 rate down comment 0
Rumen_
преди 8 години
Така е и другите също трябва да се стегнат и да влязат в правия път. Но ве пак едно е да имаш 3-4% дефицит, друго е да имаш 30%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 41 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 8 години
А, именно! Обаче това е проблемът на целия ЕС и на УСА, щото им се живее с големи пенсии и заплати, поддържат им се големи армии и тайни служби, иска им се да имат кораби и самолети по цял свят и да налагат политически и икономически модел, ама не изкарват толкова много и затова само заборчлясват - все повече и повече! И защо гърците да се откажат от това? Парите за тези борчове никой не ги вади от джоба си! Печатниците блъскат на три смени от години - първо зад океана, а сега и в ЕС. Защо не натиснат Франция да спре да смуче всеки месец половината от "улесненията" на Драги и да почне да си връща трилионите, дето дължи? Я да видим как ще му се отрази на Оланд една програма за икономии, дето я пробутват на Ципрас?! От Оланд ще стане набързо Холанд, хем Летящ!В момента няма европейска държава, която да харчи толкова, колкото изкарва! Още по-зле са УСА, там е мазало! Ама ще шибаме гърците, щото са без шапка... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 32 rate down comment 14
Атанасио
преди 8 години
Гърция има много пари и само сенч.икономика е 30% и трябва да почетеш малко и гледаш - https://***.ataka.tv/видео/на-жълтите-павета-г-c10818.htmlгоста го обясни прекрасно и за 300млрд. в швейцарски банки ,и съм коментирал всичко през фейсбука под предаването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 34 rate down comment 14
Атанасио
преди 8 години
Гърция е детска играчка спрямо това което очаква Италия и Франция - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/Ако не се промени ''системата'' ще стане страшно Може да се оправи всичко ако се синхронизират нещата на ниво Г-20 ,ООН - казано кратко ''Пари без лихва и инфлация'' проф. Маргарет Кенеди - http://***.book.store.bg/p65592/lihvata-rak-na-obshtestvoto-margaret-kenedi.htmlи съм обяснил какво трябва да се направи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558Икономиката се стимулира с кредити или преразпределение и отделна тема е ,че има таван на БВП не може да има постоянен растеж - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/ - http://darikfinance.bg/***/111777 http://greentech-bg.net/?p=2147
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 51 rate down comment 2
Rumen_
преди 8 години
И какво като го обявят за "Омразен дълг"? На тхя належащия им проблем, не е този не знам колко милиарда дълг. Проблемът е, че нямат и не изкарват достатъчно пари, за да плащат заплатите на чиновниците и пенсиите. И няма от къде да ги вземат. Трябва някой да им ги даде от вън. И докато не си направят реформите и излязат на баланиран бюджет - дори и 100% нулиране на дълга пак не ги спасява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 41 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 8 години
И като е толкова просто и лесно, защо още не се е случило? Или в ЕС са значително по-*** от тебе и не знаят как да спрат парите на Гърция? Ми напиши им един мейл, разясни им на ***, хем можеш и ти да дръпнеш в кариерата, вместо да се абиш тука да дращиш на кьоравите... хаха!Напишете един колективен трактат с групичката брейнстормъри, дето са се изонодели във всяка тема по гръцкия въпрос! Даже и Тиквата Му мисли като вас, ще ви подкрепи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още