IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Янис Стурнарас: Гръцкият банков сектор е стабилен

Банковата система е изцяло гарантирана от съвместните действия на Гръцката централна банка и Европейската централна банка, заяви гуверньорът

16:01 | 19.06.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Янис Стурнарас: Гръцкият банков сектор е стабилен

Гуверньорът на Гръцката централна банка увери днес в стабилността на гръцката банкова система по време на среща с Евклидис Цакалотос – министърът, който координира преговорите с международните кредитори на Гърция, предаде АFP, като се позовава на съобщение на правителствен източник.

Според посочения източник двамата са постигнали единодушие за това, че разстоянието, което остава да се измине до постигане на споразумение, "не е голямо".

На срещата гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас "потвърди, че стабилността на банковата система е изцяло гарантирана от съвместните действия на Гръцката централна банка и Европейската централна банка", се отбелязва в съобщението.

На срещата, състояла се в "много добра атмосфера", "от двете страни бе констатирано, че гръцкото правителство е положило големи усилия за намиране на почва за споразумение с партньорите и че разстоянието, което остава да се измине, не е голямо", се казва още в съобщението. В него се изразява увереност, че това усилие ще бъде продължено по интензивен начин в следващите дни и естествено по време на извънредната среща на върха на ЕС в понеделник.

Това съобщение, което бе второ за тази сутрин, е съставено явно с цел да успокои гърците и пазарите, предава БТА. Според неопроверган слух през последните дни се наблюдава активизиране на теглене на пари от банките, най-вече от дребни вложители, обезпокоени от възможно внезапно налагане на контрол на капиталите в Гърция, ако не бъде постигнато споразумение между Атина и нейните кредитори за деблокиране на 7,2 млрд. евро от международната помощ, които са жизненоважни за финансовото оцеляване на страната.

В годишния си доклад, публикуван в сряда, Гръцката централна банка предупреди за риск от излизане на страната от еврозоната с много песимистичен и политически тон, което й струва критики в средите на управляващото мнозинство.

"Невъзможността за постигане на споразумение ще сложи началото на мъчителен път, който първо ще доведе до дефолт по плащанията на Гърция, а след това в крайна сметка до излизане на страната от еврозоната и много вероятно от ЕС", се посочва в доклада на централната банка, предназначен за Атина и нейните кредитори.

Европейската централна банка свиква днес на обяд извънредно заседание на управителния съвет за обсъждане на евентуално увеличаване на спешното финансиране на гръцките банки (ELA).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 21 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Баси , пък какво ли ше е когато не е стабилен сектора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 0
d333
преди 8 години
Все едно слушам Искров. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
d333
преди 8 години
Все едно слушам Искров. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още