IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна постигна минимален напредък в преговорите с кредиторите

Финансовият министър се присъединява към дискусиите, след като двете страни постигнаха съгласие разговорите да се проведат при закрити врата

09:47 | 02.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Украйна постигна минимален напредък в преговорите с кредиторите

Спорът между Украйна й нейните кредитори приключи. Поне засега, пише Bloomberg.

Следващата седмица финансовият министър на страната Натали Яреско ще участва в преговорите с облигационерите, след като украинското правителство съобщи, че двете страни са постигнали съгласие разговорите да се проведат при закрити врата. Това слага край на двумесечната безизходица относно преструктурирането на дълга в размер на 19 млрд. долара.

Споразумението „ще позволи принципни преговори по същество относно старта на търсенето на възможно решение следващата седмица“, гласи становището на украинското Министерство на финансите.

Напредъкът понижава вероятността Украйна да наложи моратoриум върху лихвените плащания по дълга си преди настъпването на следващия падеж на 24 юли. Правителството в Киев заплаши, че ще спре да обслужва еврооблигациите си, ако предложението му, включващо отписване на главници, не се приеме.

Същевременно група кредитори, водена от Franklin Templeton, смята, че целите на страната за преструктуриране на дълга могат да бъдат изпълнени, като се отложат падежните дати и се намалят лихвените плащания.

Съгласието идва след оповестени редица становища и контрастановища в последните седмици, в които всяка от страните обвиняваше другата за липсата на прогрес.

Според Украйна безизходицата в преговорите е заради отказа на кредиторите да подпишат споразумение, което би дало възможност за провеждане на дискусии заради информацията, която трябва да остане скрита за обществеността. Облигационерите отговарят, че от седмици са готови да се съгласят за налагане на ограничения при преговорите, но твърдят, че правният екип на Яреско е спъвал напредъка.

Споразумението за конфиденциалност идва след срещите на украинския представител по преговорите за дълга Виталий Лисовенко, членове на кредитния комитет и представители на МВФ. Финансовият министър Яреско не е присъствала, като по-рано отбеляза, че това са технически срещи за обсъждане на икономическите прогнози, а не преговори за дълга.

МВФ ревизира прогнозата си за спада на украинската икономика през 2015 г. от 5,5% до 9%, но тепърва трябва да публикува актуалните данни за дела на държавния дълг към брутния вътрешен продукт.

Украйна преструктурира своя дълг, след като конфликтът с проруските сепаратисти в източните региони изпрати валутата в режим на свободно падане и пресуши валутните й резерви.

Икономиката на Украйна претърпя поредния шок, когато във вторник Русия отмени голяма част от отстъпките за природния газ, принуждавайки страната да спре покупките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още