IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" спря подаването на газ за Украйна

Руската компания не е получила предплата за доставките през юли, потвърди Алексей Милер

12:43 | 01.07.15 г. 3
"Газпром" спря подаването на газ за Украйна

От 10 часа днес „Газпром“ спря да подава газ за Украйна, съобщи ръководителят на компанията Алексей Милер, цитиран от руската информационна агенция ТАСС. Той потвърди, че Киев не е направил предварителното плащане за доставките през юли, каквито са изискванията в договора между „Газпром“ и украинската „Нафтогаз“.

По-рано „Нафтогаз“ съобщи, че няма да купува газ от Русия, считано от 1 юли 2015 година, след като поиска по-голяма отстъпка в цената за третото тримесечие. До споразумение в тази насока обаче така и не се стигна по време на тристранна среща (с участието на ЕС), която се проведе вчера във Виена.

Киев поиска цена на природния газ от 200 долара за 1000 куб. метра, докато премиерът на Русия Дмитрий Медведев подписа указ, с който позволява отстъпка до цена от 247 долара за 1000 куб. метра през третото тримесечие. Според руската страна това е напълно конкурентна цена, която съответства с пазарната конюнктура.

„Транспортирането на газа през територията на Украйна за европейските клиенти на „Газпром“ ще продължи в пълен обем, в съответствие с договорните условия“, заявиха още от„Нафтогаз“.

Спирането на доставките на газ за Киев вече не буди такива страхове в Европа както преди няколко години. Газовата криза през 2009 година беше предизвикана от обвиненията на Русия, че Украйна отклонява количества газ от транзита и затова Москва спря изцяло доставките за Европа.

Оттогава Европа разви своята газова инфраструктура, а в последните месеци Украйна успява да купува достатъчно газ от Словакия, Полша и Унгария чрез реверсивни връзки. ЕС играе сериозна роля при срещите между Русия и Украйна и рискът за отклоняване на газовия поток не се разглежда като толкова сериозен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Stefan--L
преди 8 години
Дано да прат гза не само на Украйна но и на цяла Европа да ги видим тогава от къде ще купуват газ умните еврошвестери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
tisia
преди 8 години
..това го гледахме и миналата година,докато течеше лятото.С първите паднали от дърветата жълти листа и "песента" идваща от Киев се промени.Сега ще е същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
крас
преди 8 години
ТОВА ВЕЧЕ Е НОВИНА!Когато и на реверсите бъде сложена точката тогава ще видим кой ще фалира по бързо - ГЪРЦИЯ или УКРАЙНА.ВСЪШНОСТ ЗАЩО ПЪК ДА ИМ СЛАГАТ ТОЧКАТА - Нека от ЕС им плащат газта - ще има да вземат от изпадналата в НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ КЪМ КРЕДИТОРИТЕ СИ УКРАЙНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още