IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манюел Валс: Преструктурирането на дълга на Гърция не трябва да е тема табу

Първото излизане на която и да е страна от валутния съюз ще има последствия за ръста и за глобалната икономика, смята френският премиер

12:44 | 07.07.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Манюел Валс: Преструктурирането на дълга на Гърция не трябва да е тема табу

Евентуално преструктуриране на дълга (на Гърция - бел. ред.) не бива вече да е „тема табу“, смята френският премиер Манюел Валс.

Според него Европа не би трябвало да рискува излизане на една страна от валутния съюз – поради икономически, но преди всичко поради политически причини, поясни Валс във вторник сутрин пред радио RTL.

С това той се присъедини към все по-широкия кръг експерти, които открито заговориха за опрощаване на част от дълга на Гърция. Това е и едно от нещата, за които непрекъснато настоява и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

По думите му първото излизане на която и да е страна от валутния съюз ще има последствия за „ръста и за глобалната икономика“.

„Заложена е не само Гърция, заложена е Европа“, предупреди Валс и добави, че трябва да „се направи всичко за споразумение“.

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 22 rate down comment 0
Invcom
преди 8 години
Именно това казвам и аз. Изключение трябва да се направи за всички затруднени в момента държави и печатницата да се включи на пълни обороти за да се стимулира търсенето в Европа, така както се прави в САЩ. Това разбира се не изключва провеждането на реформите в Гърция, но само с реформи работата няма да стане. България е живия пример - от 25 години се реформираме, за това време населението се стопи с 25% (качественото население сигурно с повече от 50%) икономиката се сви, износа замрая, индустрията умря и т н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
Добре,но да не би само Гърция да е в Европа и да не би само Гърция да има финансови проблеми ? Ако ще правим изключение за една държава,би трябвало да направим това и всяка една друга страна,която е имала,има или ще има подобни проблеми....:))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 2
Invcom
преди 8 години
Колега, колкото и странно да ти изглежда Гърция има едно от най-силните лобита в света. Прочети и статията на Блумбърг, там е написано добре, за Европа по-евтиния вариант е да опрости част от дълга на Гърция отколкото да се сблъска с последствията от Грексит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 4
Invcom
преди 8 години
Защо мислиш така ? САЩ не спират да печатат нови и нови долари и задлъжняват с темпове на които Европа може да завижда и като гледам не са се разпаднали даже напротив, икономиката им се представя доста по-добре от европейската. Това което искам да кажа е, че с икономия никой не е успял да стане богат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 6
ПИЧ
преди 8 години
Аз не съм съгласен с Мануел Валс, че щяло да има големи икономически последици. Почти нищо повече няма да се случи. И сега Гърция е излязла отвсякъде - борсата е затворена, не можеш да търгуваш и да се разплащаш нормално (или това е в намален обем). Стоковите запаси се изчерпват, а трудно ще купиш нови, освен ако не оперираш бизнеса си изцяло извън Гърция. и се разплащаш с банки извън гърция, а там носиш само стоката. А можеш да я продадеш само в брой ?Пълна пародия на държава ...... И продължават да им се молят - сега Валс, Еврогрупата ги чакала за нови предложения, Юнкер - не искаме да напускате еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 2
HighSpirited
преди 8 години
По мое мнение,ако се опрости дори част от дълга,процесите за разпад на ЕС ще се задълбочат,да не говоря, че с такава разхайтена финансова политика,ще доведе до пълна анархия в ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 2
Invcom
преди 8 години
A нашите форумни "експерти" как смятат дали ще се опрости 30% от дълга, както препоръчва МВФ ? :)) Ясно е, че или Манюел Валс или Бойко Борисов ще познае... ама да видим кой :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още