IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще представи „болезнен“ проектобюджет за 2016 година

Надеждите на Атина са да успее да привлече инвеститорите и да се върне възможно най-скоро на пазарите

11:14 | 05.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очаква се в понеделник изпадналата в тежка икономическа криза Гърция да представи „болезнен“ проектобюджет за 2016 година, предназначен да удовлетвори исканията на международните кредитори, в който се отчита продължаващата рецесия в икономиката и се предвижда слаб растеж през 2017 година, предава Ройтерс.

По думите на министър-председателя Алексис Ципрас гръцките власти възнамеряват да приключат с първоначалните оценки на реформите и да рекапитализират банките колкото е възможно по-скоро, за да започнат преговори с държавите в еврозоната и международните кредитори на страната за облекчаване на дълга.

Надеждите на Атина са да успее да привлече инвеститорите и да се върне възможно най-скоро на европейските и световните пазари. 

Припомняме, че след седем месеца на разгорещени спорове и преговори с международните си кредитори, през юли Гърция се съгласи да приложи фискални ограничения и икономически реформи в замяна на кредит в размер на до 86 млрд. евро, който запази членството на страната в еврозоната.

Въпреки че правителствени представители вече неколкократно изразиха оптимизма си, че рецесията през тази година ще бъде по-мека от предвиденото в помощната програма заради ръста в приходите от туризъм и по-силните от очакванията данни за първото полугодие, промени в икономическите прогнози може да има едва по-късно.

По официални данни гръцката икономика през тази година ще се свие с 2,3%, а през 2016 година - с 0,5%. Външният дълг до края на годината ще достигне 196% от брутния вътрешен продукт на страната, а през 2016 ще се равнява на 201%, предвид новите заеми от 86 милиарда евро, отпуснати на Атина по третата програма за финансова помощ.

„Основните цели в проектобюджета няма да се различават от прогнозите в спасителния план", заяви представител на финансовото министерство пред Ройтерс.

„Нашата прогноза е за по-плитка рецесия тази година, която би могла да бъде отразена в окончателния бюджет, който ще бъде внесен в парламента през ноември, след първия преглед на новата програма", казва още длъжностното лице.

Споразумението с кредиторите предвижда постигането на 0,25-процентен първичен дефицит за 2015 година и първични излишъци от 0,5 процента от БВП през 2016 година, преди да страната да се върне към растеж през 2017 г.

Дипломати и гръцки официални представители казват, че Ципрас и неговата партия СИРИЗА са решили да спрат да се противопоставят на кредиторите засега, както и да съдействат за изпълнението на спасителния план в търсене на облекчение на дълга и връщането към икономическа независимост.

Финансовият министър Евклидис Цакалотос ще се срещне по-късно днес със своите колеги от еврозоната в Люксембург, за да обсъди пакета от реформи, които Атина трябва да приеме до средата на ноември, за да може да получи следващия транш от спасителните фондове.

В същото време Ципрас ще представи своята четиригодишна правителствена програма пред депутатите в Атина преди вота на доверие късно в сряда. Правителството контролира 155 депутати в 300-местния парламент и се очаква гласуването да премине лесно.

Според очакванията на гръцките медии премиерът ще предложи редица промени, които ще влязат в сила веднага, сред които реформа в управлението на европейските фондове, която да е в полза на малкия бизнес в страната.

Прогнозите са, че правителството няма да увеличи ДДС за частното образование веднага, а първо ще потърси възможности за намаляване на тежестта на тази мярка.

Сред най-трудните решения за новия кабинет на Алексис Ципрас пък ще бъдат как да бъде преодоляна тежестта от реформите искани от кредиторите, сред които в областта на образованието, здравеопазването (основно за хората без осигуровки) и социалната отговорност. Ще бъдат представени и мерки за борба с укриването на данъците, както и недекларираната заетост, очаква още гръцкото издание "Етнос".  

В днешното заседание на гръцкия парламент отговори на тези въпроси ще даде само Алексис Ципрас. В следващите два дни в дебатите ще се включат и министрите и техните заместници. 

Ципрас бе преизбран през миналия месец с мандат за изпълнение на спасителния план и за намиране на начин за облекчаване на социалните тежести за най-бедните гърци.

Повече по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още