IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром се готви за най-евтиния газ в Европа от 11 години

Според най-големия износител на природен газ в света цената му за региона ще е около 200 долара за 1000 куб. м през 2016 г.

15:46 | 23.10.15 г. 20
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият износител на природен газ в света - Газпром, планира бюджета си въз основа на най-ниската цена на горивото за основния си европейски пазар от над десетилие насам, съобщава Bloomberg.

Държавният износител подготвя проектобюджета си за 2016 г. с предварителни оценки за цените на природния газ извън бившия Съветски съюз от около 200 долара на 1000 куб. м, коментират двама запознати източници, поискали анонимност заради конфиденциалност на информацията. За сравнение, оценката на компанията за средната цена за региона, който включва Турция и Европа без балтийските страни, за 2015 г. е за около 238 долара на 1000 куб. м. спрямо 349 долара през миналата година.

Пресслужбата на компанията отказа коментар по оценките.

Газпром, който разчита на износа на газ за 40% от годишните си приходи от над 100 млрд. долара, среща трудности заради спада на цените извън страната, тъй като повечето му договори са обвързани с цената на петрола със забавяне от 6 до 9 месеца. Петролът сорт Брент е поевтинял с 16% през тази година след понижение от 48% през 2014 г.

Базираната в Москва компания през тази година е на път да отбележи най-ниските си приходи в доларово изражение от страните извън бившия СССР от десетилетие насам. Продажбите в рубли може да достигнат рекордни нива обаче, отразявайки отслабването на руската валута с 2,2% спрямо долара през тази година след 46-процентен спад през 2014 г.

Очаква се износът за региона да остане стабилен с обем от около 160 млрд. куб. м. през 2016 г. и намаляващи приходи в рубли, но все пак около средната стойност за последните няколко години, твърди един от източниците.

Повечето от разходите на Газпром са в рубли, поради което няма рискове за инвестиционните ѝ проекти, споделя един от източниците. Компанията все още не е съгласна да договори предварителни вноски от Китай, ако азиатската страна иска в замяна сериозно намаляване на цената, коментира източник. Газпром води преговори по въпроса поне от миналата година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 0
юрист
преди 8 години
България трябва да иска цена от 80$ за 1000 куб.м. руски газ- толкова, колкото е била цената за руския природен газ преди да поиска подписване от България на споразумение за изграждане на южен поток. Ако откаже на 1вото предложение- О.К. В края на м. ноември отново да бъде изпратена оферта за газпром, че булгаргаз е готов да купува руски газ на цена пт 60$ за 1000 куб.м. руски газ:) Да видим само руснаците ли умеят да водят изгодни за държавата си преговори и преддоговорни отношения:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Ооо, Петърчо от Долна Волта се е активизирал пак! Я ни светни пред кого са раболепни, че да разберем и кои са силните! Да не са тези тук:https://m.youtube.com/watch?v=ajYHpjivq9c
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 8 години
Това че руснаците са жестоки със слабите и раболепни със силните, не ти дава право да мислиш, че имат големи шамари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 6
многодобре
преди 8 години
Да,а,а,и шамарите са им гочеми,защото всички мрънкат зад гърбът им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 7
многодобре
преди 8 години
Да,а,а,и шамарите са им гочеми,защото всички мрънкат зад гърбът им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Ми и ние така - даже имаме много повече алтернативи! Наш Боце и Наш Мъш овършаха къде повече доставчици! Кеф ти от Катар, кеф ти от Грузия, кеф ти от Азербайджан... това Гърция, Турция, Румъния не ги броиме... а Словения ще ни пусне тръбата Север-Юг, после поляците, като захранят с тръба Прибалтийските и ги залеят с американски и катарски LNG, ще пуснат една тръба и до нас! А после като потече и нашия от Силистар и ХЪБита напълни ХЪБа, ще прокараме пък ние наши тръби до който иска! И така като се оплетем взаимно с тръби, ще дойдат руснаците от нас да купуват, къде ще ходят! Тогава ще видят кон боб яде ли и българин газ пи^кае ли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 8 години
Големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 6
vzhekoff
преди 8 години
Викаш, икраинците спрели да купуват руски газ. Вярно, ама като при компютрите и компотите. Дори сега 30% от вноса им е директно от Русия, а останалото - от Словакия :) А тя - Словакия е голяяяяяяяям производител на газ. Купуват си същия руски газ, врътнат през 200-300 км повече тръби и струваш с 20$ по-скъпо. Вярно, плащат го с кредит, демек - изобщо не го плащат засега, защото кредитът идва от джоба на ЕС-данъкоплатеца, вкл. и от моя и твоя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 8 години
Още повече, че сичкото газ у Азербайджан е откривано, разработвано и добивано от Газпром с негови технологии и оборудване още от времето на СССР та до сега. Нещо като заводите на Епъл в Китай... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
$200 официално обявява Епъл, но това включва още куп разходи по бизнеса! Чарковете са под $100, с труда по сглобяването не е повече от $120.- Така и Газпром може да плаща на азерите $100 за газ, а да си го продава за колкото си иска - те си знаят колко още им струва да го докарат до България и за колко да ни го продават. Наша работа си е дали ще го купуваме! Ето, украинците напр. отдавна спряха да купуват руски газ! И ние можем да спрем! Даже сега е моментът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още