IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром се готви за най-евтиния газ в Европа от 11 години

Според най-големия износител на природен газ в света цената му за региона ще е около 200 долара за 1000 куб. м през 2016 г.

15:46 | 23.10.15 г. 20
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият износител на природен газ в света - Газпром, планира бюджета си въз основа на най-ниската цена на горивото за основния си европейски пазар от над десетилие насам, съобщава Bloomberg.

Държавният износител подготвя проектобюджета си за 2016 г. с предварителни оценки за цените на природния газ извън бившия Съветски съюз от около 200 долара на 1000 куб. м, коментират двама запознати източници, поискали анонимност заради конфиденциалност на информацията. За сравнение, оценката на компанията за средната цена за региона, който включва Турция и Европа без балтийските страни, за 2015 г. е за около 238 долара на 1000 куб. м. спрямо 349 долара през миналата година.

Пресслужбата на компанията отказа коментар по оценките.

Газпром, който разчита на износа на газ за 40% от годишните си приходи от над 100 млрд. долара, среща трудности заради спада на цените извън страната, тъй като повечето му договори са обвързани с цената на петрола със забавяне от 6 до 9 месеца. Петролът сорт Брент е поевтинял с 16% през тази година след понижение от 48% през 2014 г.

Базираната в Москва компания през тази година е на път да отбележи най-ниските си приходи в доларово изражение от страните извън бившия СССР от десетилетие насам. Продажбите в рубли може да достигнат рекордни нива обаче, отразявайки отслабването на руската валута с 2,2% спрямо долара през тази година след 46-процентен спад през 2014 г.

Очаква се износът за региона да остане стабилен с обем от около 160 млрд. куб. м. през 2016 г. и намаляващи приходи в рубли, но все пак около средната стойност за последните няколко години, твърди един от източниците.

Повечето от разходите на Газпром са в рубли, поради което няма рискове за инвестиционните ѝ проекти, споделя един от източниците. Компанията все още не е съгласна да договори предварителни вноски от Китай, ако азиатската страна иска в замяна сериозно намаляване на цената, коментира източник. Газпром води преговори по въпроса поне от миналата година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
ми гледах ги в амазона по хилка еврака брачед, ей го сив от Corecom .... 6shttp://***.amazon.de/Apple-Iphone-6s-Space-simlockfrei/dp/B015A9DDAO/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1445617578&sr=8-5&keywords=iphone+6sя гледай китайското чудо какво прай .... само за 268 еврака XIAOMI MI 4ihttp://***.amazon.de/Apple-Iphone-6s-Space-simlockfrei/dp/B015A9DDAO/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1445617578&sr=8-5&keywords=iphone+6sе питай ме кога ше си купим американски *** като ги прай и двата телефона пиян китаец в понеделник ...... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
топ моделите по стриктните качествени изисквания на Apple излизат от Китай за по 210-230$ парчето , продават се за над 500-700$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
Ironhorse
преди 8 години
Хахахах,явно на някои "българи" не им оттърва да сме независими в доставките на газ от Кремъл и бият минуси.Другари, с минуси не става от клавиатурите.Трябва нещо друго, ама силиците не достигат за нов 13 Май 2013г.Хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
Ти знаеш ли на колко Епъл купува айфоните от Китай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 9
Ironhorse
преди 8 години
През тези 3 години, всяка страна има правото да прекрати договора без неустойки, а също така България има правото да намали заявените количества газ, които може да замести със собствен добив.Вероятно сега ще направите връзка, защо Кремъл е изпаднал в дива ярост срещу Борисов, строежа на интерконекторите с Гърция, Румъния и Турция, а също така и за явната възможност да добиваме собствен газ още през 2017г от Силистар. В съседтство румънците откриха газ и вече добиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 6
Ironhorse
преди 8 години
Това не е вярно !За цената не съм компетентен с точност до десетичния знак, но е вързана за цената на петрола, т.е. сега е около 300 долара, с тенденция да падне до 250.През 2010г. договорът е подписан за 6+3 години, т.е. до 2016 с опция за още три.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
Misho ILIEV
преди 8 години
Само да ви светна - Русия купуваше на $100 от Азербайджан. Сега сигурно и на по-ниска цена вече. Така, за братушките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
А нашия левент Бойко Борисов се радваше че подписа за 15 години за 415$ за 1000 м3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
iivanoff
преди 8 години
Ха, Ха, Ха :))))))))))Значи за тук, за "шаващите маймунаки" може да падне цената под психологическата граница от 500, например на 499.99 ... ПАК да не шават, а ? :)))))))))))Нищо, че им се обяснява по настоящем, че това е така, поради злоупотреба с монопол... то и това е вярно де, ама монопола е на друго, не на гаССС ...а на Обясняващия, и е на принтери за $$$ ЕЕЕ :))))))))))))))))))))заЩото, за глобен ТУК от Обясняващия за "злоупотреба с монопол" за доставка на гаССС ... не съм чул! А глобяващия с принтера, може всичко в познатата ни реалност, за разлика от маймунаките де- затова ако шавНат им е такава цената :)Лошото е, че глобяващия е по-злопаметен от маймунаките, и въпреки че те са вече много, много по-*** от предците си, и дори не помнят какво са направили ТЕ, все още са наказани заради ТЯХ!... кармично де ;))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
eboyanov
преди 8 години
За България ще е 400$ на 1000куб м
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още