IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинците гласуват на местни избори

Вотът се смята за тест за политиката на президента Петро Порошенко

10:09 | 25.10.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Украинците гласуват днес на местни избори за кметове и общински съвети, но този вот се смята за тест за политиката на президента Петро Порошенко, отбелязва Франс прес.

Местните избори няма да се състоят в териториите, контролирани от проруските сепаратисти, в които над 8000 души бяха убити за 18-те месеца на конфликт.

Вотът се произвежда в момент, в който рейтингът на прозападния президент Порошенко намалява заради начина, по който той се опитва да се справи с въоръжения конфликт в Източна Украйна и заради липсата на обещаните реформи.

Представителите на бившия режим на проруския президент Виктор Янукович, свален от власт през февруари 2014 г. след три месеца на прозападни протести, потушени с кръв в Киев, биха могли днес да постигнат пробив на изборите в ключови русофилски области на Украйна, като Харковска и Днепропетровска. Те граничат със зоните на конфликт. Представителите на бившия режим могат да постигнат пробив и в Одеска област, предупреждават анализатори.

В местните избори в Украйна участват 132 партии. Повечето от тях обещават на избирателите такива промени, които по принцип са от компетенциите на правителството и на парламента, като например повишаване на пенсиите, членство на Украйна в НАТО, намаляване на цените на тока и на природния газ. 

Проруската опозиция, но също и партията Общоукраинско обединение "Баткивщина" на бившия украински премиер Юлия Тимошенко, която е част от управляващата коалиция в Украйна, разчитат да спечелят дивиденти на днешния вот от разочарованието на украинците, понасящи ударите на икономическата криза и на увеличените цени, наложени от западните кредитори на Украйна.

Управляващата коалиция, която получи 70% на парламентарните избори преди година, днес се ползва с 45-процентно доверие. А ядрото й, съставено от партията "Блок на Петро Порошенко" и от „Народен фронт“ на премиера Арсений Яценюк, се ползва с едва 21-процентно доверие, сочат допитванията. Партията на Яценюк дори не участва в днешния вот.

В навечерието на местните избори социологически изследвания показаха, че 71% от украинците не одобряват действията на президента, избран на този пост с 54,7% от гласовете преди по-малко от две години.

Ако партията на Тимошенко или партията "Самопомощ" на кмета на Лвов Андрий Садовий постигнат зрелищни резултати на местните избори, това може да допринесе за ерозията на управляващата коалиция и за промени в правителството и дори да предизвика предсрочни избори, твърдят анализатори.

Експертите предупреждават за евентуален напредък на Опозиционния блок, наследник на Партията на регионите на Янукович, в югоизточните области на Украйна, където управляващите не предложиха нито силни кандидати, нито ефикасна политика.

Според анализатори след местните избори някои общински съвети биха могли да се изплъзнат от контрола на управляващите.

В Харков, големият промишлен град с 1,5 милиона жители, граничещ с проруския Изток на Украйна, настоящият кмет Генадий Кермес има всички шансове да бъде преизбран.

В Одеса битката е между настоящия кмет Генадий Труханов, подкрепил порруските протести, и Саша Боровик, германец от украински произход, завършил Харвардския университет и бивш юрист на Майкрософт, който неотдавна получи украинско гражданство. Той е подкрепян от президента Порошенко и от губернатора на Одеска област Михаил

Саакашвили, който е бивш грузински президент реформатор.

В хода на изборния ден Териториалната избирателна комисия в Мариупол настоя пред украинската Централна избирателна комисия да отложи гласуването на местните избори за 15 ноември заради установени нарушения при отпечатването на бюлетините, предаде ТАСС. По-късно изборите в града бяха отменени, информира Франс прес.

Териториалната избирателна комисия в град Красноармейск в Донецка Област също се обърна към украинската Централна избирателна комисия с молба да бъдат отложени изборите в града за друга дата, съобщи ТАСС.

По информация на агенцията, изборите в украинската столица Киев започнаха при висока избирателна активност. Пред секциите е имало опашки, тъй като много киевчани са забравили, че тази сутрин се преминава към зимно часово време.

За опазване на обществения ред министерството на вътрешните работи е разположило около 110 хиляди полицаи да дежурят на цялата територия на страната.
(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
аз съм се махнал отдавна няма да стоя на геноцида на някви Седесари, Царе, Турци, Демократи , Гербери, Комунисти и незнам си още кви ли не създания на ЦРУ...... Ти стой там кефи се на еврейската Блумбъргова теуевизия цъкай си у фейсбоклуко и люшпи семки пред блока в малата .... толкоз са ти позволили да прайш .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
ей охлюф и може ли да ти го бодна в тъпата м.ангалска чофка мм ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
Стефчо
преди 8 години
В навечерието на местните избори социологически изследвания показаха, че 71% от украинците не одобряват действията на президента, избран на този пост с 54,7% от гласовете преди по-малко от две години.значи на укрите все пак им е увряла главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Все едно аз да се определя като Турчин, обаче майчиния ми език е български и родителите са ми българи е тогава българофил ли съм е.баси ми какъв да съм американофил ли ?!? WTF ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Булдочева, че то украйнци не съществуват бе то са или руснаци или поляци, бесарабски българи и прочеее. Такива епитети като "режима на Янукович" "русофили" etc. не съществуват тъй като етническото население говори руски. Аз незнам що за т.ъпаци сте в тая България ?!? Все едно "турскофилското население" на България да определи "режима на Бойко" за "анти български" (който в действителност е наистина антибългарски но е отделна тема за разговор) .....Кухи УНССейски кифли .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
крас
преди 8 години
УКРАЙНА????Тя не само е фалирала, тя просто НЕ СЪЩЕСТВУВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още