IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qatar National Bank се споразумя с NBG за турското й подразделение

Най-голямата банка в Персийския залив ще плати 2,7 млрд. евро за 99,81% от капитала на Finansbank

11:36 | 22.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Клон на National Bank of Greece. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Клон на National Bank of Greece. Снимка: Ройтерс

Qatar National Bank SAQ, най-голямата банка в региона на Персийския залив, постигна споразумение с гръцката National Bank of Greece (NBG) за придобиването на 99,81% от капитала на дъщерната й турска банка Finansbank AS за 2,7 млрд. евро (2,95 млрд. долара). За това съобщават двете институции, цитирани от Ройтерс.

NBG постави Finansbank на тезгяха, за да запълни капиталовия недостиг, открит след стрес тестовете на Европейската централна банка, проведени през октомври.

Финализирането на сделката, която е обект на регулаторни разрешения, се очаква да бъде през първата половина на 2016 г.

Освен това Qatar National Bank ще плати дълга на Finansbank за 910 млн. долара към NBG.

Гръцката банка ще използва средствата, за да върне финансова помощ в размер на 2 млрд. евро, която получи от Гръцкия стабилизационен фонд (Hellenic Financial Stability Fund, или HFSF), чрез емитиране на конвертируеми облигации, като ще спести по 150 млн. евро годишно.

Сделката ще помогне на NBG да намали зависимостта си от спешната ликвидна подкрепа, давана от Централната банка на Гърция, която е по-скъпа в сравнение с нормалните условия за кредитиране на търговски банки.

Споразумението е получило зелена светлина от Борда на директорите на двете банки и от Управителния съвет на Гръцкия стабилизационен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още