IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветник на Путин призова за ограничения на валутния пазар в Русия

Според Сергей Глазев само така може да се гарантира макроикономическата стабилност в страната

13:45 | 15.03.16 г.
<p>
	Сергей Глазев. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сергей Глазев. Снимка: Архив Ройтерс

Някоя голяма американска банка или пък хедж фонд лесно могат да стабилизират русия финансов пазар, смята Сергей Глазев, икономически съветник на президента Владимир Путин, цитиран от бизнес портала РБК. Според него е важно да се въведат избирателни валутни ограничения в името на макроикономическата стабилност.

„За безопасността на финансовия пазар на Русия трябва да се въведат ограничения в дейността на пазарните и валутните спекуланти. Без такива мерки би било невъзможно да се възстанови контрола над макроикономическата ситуация в страната“, казва Глазев.

„Днес в макроикономиката на страната нараства хаосът. Силата на нашата финансова система е крайно незначителна в сравнение с партньорите ни“, посочва той.

Заедно с въвеждане на валутни ограничения съветникът на Путин призовава за премахване на изкуствените ограничения за развитието на реалния бизнес. По думите му стабилизирането на курса на рублата и достъпът до евтини дългосрочни кредити не само ще помогнат за справянето с понижаващия се брутен вътрешен продукт (БВП), но и ще гарантира връщането на икономиката към ръст още тази година.

РБК припомня, че през 2015 г. руската икономиката се сви с 3,7 на сто.

През януари тази година Глазев остро разкритикува политиката на Руската централна банка, която по думите му е престанала да изпълнява своите преки задълженя и това е позволило на спекуланти да манипулират курса на рублата.

"Московската фондова борса се превърна в основен център за печалба в страната, на който миналата година се проведоха операции на стойност двойно по-голяма от БВП на страната и пет пъти по-голяма от вноса или износа. Това при положение, че икономическата активност в страната пада", каза Глазев в ефира на телевизия РСН.

По-рано той заяви, че икономиката на Русия е прекратила траекторията на ръста и е изпаднала в криза заради "груби грешки на централната банка".  Според Глазев за започване на икономическо чудо би било достатъчно да се проведе емисия, която да гарантира притока на средства в реалната икономика.

"Ако печатате пари за спекуланти, които да ги хвърлят на валутните пазари, тогава ще има инфлация. Ако печатате пари при ръст на производствените инвестиции, няма да има. Погледнете САЩ и Европейския съюз. При гигантски емисии инфлацията е на нулево ниво. Тоест ако следите използването на парите по предназначение, дайте толкова, колкото е нужно за развитието на производството и инвестициите без финансов ефект", каза съветникът на президента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още