IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия ограничи правото на убежище в страната

Парламентът одобри закон, който предвижда срокът на одобрена молба за закрила да действа 3 години

20:15 | 27.04.16 г. 2
<p>
	Виена обмисля да издигне ограда при основния граничен пункт с Италия. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Виена обмисля да издигне ограда при основния граничен пункт с Италия. Снимка: архив, Ройтерс

Парламентът на Австрия одобри днес спорен закон, с който се ограничава драстично правото на убежище в страната, съобщава ВВС.

Новият закон е приет с 98 гласа "за" и 67 "против". Той предвижда да се ограничи до три години срока, през който лицата, търсещи убежище, ще получават закрила от страната, след като молбата им за убежище бъде одобрена.

Законът освен това дава право на Виена да обявява извънредно положение, по време на което мигрантите ще бъдат спирани на границите и няма да имат право да подават молби за убежище.

Представители на властта в Австрия обмислят също така да подкрепят изграждането на ограда на главния граничен пункт с Италия – една от горещите точки в миграционната криза в Европа от последните години.

Министърът на вътрешните работи на страната Волфганг Соботка коментира във връзка с новите правила, че Австрия не е имала избор, тъй като много от другите държави членки на Европейския съюз (ЕС) не успяват да се справят с миграционната криза, за да се ограничи потока от търсещи убежище.

Междувременно премиерът на Италия Матео Ренци разкритикува закона. Той определи новите правила като “срамни”, тъй като противоречат на европейските правила, историята и логиката.

Той цитира данни, които показват, че броят на мигрантите, достигнали тази година до Италия през Средиземно море, не е по-голям от броя през 2015 г. и 2014 г. Според Ренци това означава, че притеснението заради миграцията е преувеличено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
YES брао бе Австрийци тези знаят как се прай политика ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"Междувременно премиерът на Италия Матео Ренци разкритикува закона. Той определи новите правила като срамни, тъй като противоречат на европейските правила, историята и логиката." За Матео правилата са "срамни" , щото е цар на южното царство...ако беше той по отгоре , още по яко ше се огради...ама така е бития бит , еВания еВан !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още