IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия следи с особено внимание енергийните доставки след кризата в Турция

За Москва е важно регионалното измерение на опита за преврат

18:04 | 17.07.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В повечето коментари, посветени на неуспешния опит за преврат в Анкара, Москва отдава приоритет на енергийната сигурност. Русия следи режима на преминаване на танкерите с петрол и други стратегически суровини и стоки през Босфора.

Енергийните експертни  кръгове в Москва направиха обща оценка, че през Босфора минават  около 3 млн. барела петрол дневно, като Русия има значителна заслуга за това.

Затова 12 часовото затваряне на Проливите в Москва се наблюдаваше  доста внимателно и предпазливо. Лично министърът на енергетиката Александър Новак коментира, че засега официално страната му не е работила върху осигуряване на алтернативни маршрути  при такива обстоятелства, съобщава кореспондентът на БНР в Москва  Николай Кръстев.

Първият полет от Истанбул до Москва бе осъществен рано тази сутрин, въпреки че Русия наложи забрана на въздушните си съобщения с Турция, в съответствие с разпоредбите на президента Владимир Путин за осигуряване сигурността на руските граждани, които в момента се намират там. 

Повече от 150 руски туристи от началото на метежа в Турция не могат да се завърнат в страната си, по общи оценки там се намират малко над 4 хил. руски граждани. Москва съобщи, че те ще бъдат прибрани със специални полети.

Според повечето експерти случилото се няма да повлияе върху двустранните отношения, освен че напрежението ще се запази вътре в турското общество.

Има  оценки, че е възможно да бъдем свидетели на нов преврат до година-две, този път не толкова бутафорен като този от петък вечер, защото Турция се намира в задънена улица заради новата й външна политика, която  поражда конфликти. Като риск се посочват процесите в Средна Азия при едно отслабване на Турция.

Пред московското издание „Комерсант“ Руслан Пухов, директор на Центъра за анализи на стратегии и технологии, и съавтор на предстоящата книга „Турската военна машина: сила и слабост“, определя събитията като сигнал, че Турция  отпада от „голямата игра“ като геополитически играч. 
 
За Москва е важно регионалното измерение на опита за преврат в постсъветското пространство и по специално в Средна Азия, където Анкара през последните  повече от 20 години изгражда близки отношения с новите държави и бивши републики от бившия Съветски съюз, както и в Кавказ, където има сериозни процеси на напрежение между които Нагорнокарабхският конфликт заема значително място, а Турция има влияние върху една от страните в него - Азербайджан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 5
kalendar
преди 7 години
Благодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
kalendar
преди 7 години
Иначе...Руслан Пухов явно е на тежки наркотици...За да отпадне от "голямата игра" трябва да видим отслабване на влиянието на исляма в България. Например-спряно финансиране на средните училища за духовници. Което надали ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
kalendar
преди 7 години
без да съм заядлив...ама..."Енергийните експертни кръгове в Москва направиха обща оценка, че през Босфора минават около 3 млн. барела петрол дневно, като Русия има значителна заслуга за тези цифри."Число, не цифри. 3 милиона е число(едно число). Което пък е съставено от две цифри-3 и 0...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още