IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия започва изграждането на ограда по границата с Унгария

Правителството във Виена още не е взело официално решение за съоръжението

21:32 | 20.09.16 г.
<p>
	Група имигранти чакат, за да се качат на влак от Австрия за Германия. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Група имигранти чакат, за да се качат на влак от Австрия за Германия. Снимка: архив, Ройтерс

Австрия е започнала да строи ограда по границата си с Унгария, съобщава Ройтерс.

Стартирало е полагането на основи на съоръжението по протежение на 1,8 км от границата между двете държави заради бежанския поток.

В момента се поставят вертикални стълбове, а от понеделник вероятно ще започне изграждането и на колове за бъдещата ограда. Все още обаче няма официално правителствено решение за съоръжението, посочва информационната агенция.

Оградата ще бъде построена, ако Виена реши да активира по-строгите мерки за мигрантите, които прие през последния месец.

Страната се надява да обезкуражи повечето от хората, които биха търсили убежище.

Агенцията припомня, че мигрантският поток през Австрия се засили през миналата година, когато Германия прие над 1 млн. бежанци.

Засилването на потока от хора накара Унгария да издигне огради по протежение на границата си със Сърбия и Хърватия. В комбинация с граничните ограничения потокът от бежанци намаля, но това е обяснимо и с пренасочването му от Балканския маршрут обратно към маршрута през Средиземно море и Италия.

През миналата година в Австрия убежище са потърсили около 90 хил. души. За тази година правителството наложи лимит и заяви, че може да приеме не повече от 37 500 души. През последния месец броят на молбите за убежище в Австрия е достигнал 26 400.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още