IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набиулина: Количествените облекчения крият риск от волатилност на пазарите

Управителят на руската централна банка беше критично настроена към облекчената парична политика, която другите централни банки създадоха през последните години

22:29 | 23.09.16 г. 2
<p>
	Елвира Набиулина. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Елвира Набиулина. Снимка: Архив Ройтерс

Руската икономика е изправена пред различен набор от проблеми от икономиките в САЩ, Япония и еврозоната, така че централната банка трябва да предприеме различен подход. Това заяви Елвира Набиулина, управител на руската централна банка, в интервю за CNBC. Тя изрази съмнения дали другите регулатори по света все още разполагат с инструменти, за да влияят на икономиките.

„Това е обект на много широка дискусия, независимо дали те са на ръба на отрицателните лихви или вече са ги въвели. Това със сигурност не са тривиални проблеми. Но що се отнася до руската икономика, ние сме в съвсем различна ситуация“, казва тя.

Набиулина беше критично настроена към облекчената парична политика, която другите централни банки създадоха през последните години чрез количествените улеснения. Те имат за цел да увеличат ликвидността, инвестициите и икономическия ръст, но не е задължително да повлияят на реалната икономика. 

„Заради продължаващите облекчения в много държави съществува вероятността и от продължаваща висока волатилност на финансовите пазари“, казва управителят на руската централна банка. Тя все пак признава, че много централни банки се стараят да следват много умерена, предпазлива политика, опитват да управляват очакванията и да поднасят възможно най-малко изненади на пазарите.

Докато централните банки в Япония и еврозоната опитват да насърчат инфлацията и ръста, руският регулатор се старае да овладее високата инфлация, причинена от международните санкции и от спада в цената на петрола, който пък отслаби рублата и доведе до рецесия.

Така руската централна банка се фокусира върху високата инфлация, а не върху насърчаването на ръста чрез ниски лихвени проценти. Инфлацията бавно се понижава, като през септември стойността й беше 6,6%. Миналата седмица регулаторът понижи основния си лихвен процент за втори път тази година, като сега стойността му е 10%.

Набиулина предупреди, че само защото инфлацията се понижава, не означава, че няма инфлационни рискове. „За да гарантираме, че ръстът на потребителските цени ще продължи да се понижава, че очакванията за инфлацията ще се понижат и че тази тенценция ще се засили, ние изпратихме сигнал до пазарите, че политиката ни остава умерено строга“, посочи тя.

Въпреки че руската икономика се подобрява, Набиулина посочи, че все още има вътрешни проблеми като липсата на инвестиции и необходимостта от структурни реформи. През 2015 г. икономиката се сви с 3,7%, а през 2016 г. се очаква да се свие с 0,6 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
redcretin
преди 7 години
Каква икономика, там има просто навеждане пред Пу-тя :)А хората ще го изгладуват, както на война. Оня си им го каза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
MZ/X
преди 7 години
Набулина е по добре да си гледа собствената икономика, че една от най-волатилнати валути в света през последните 5 години беше руската рубла..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още