IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка очаквано понижи основния лихвен процент до 10%

До края на годината не се предвижда допълнително облекчаване, а банката сви очакванията си за икономическия ръст за 2017 г. до под 1%

16:40 | 16.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската централна банка понижи основния лихвен процент от 10,5% до 10% за пръв път от три месеца, съобщи Bloomberg. 37 от общо 42 икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха такъв ход, а петима прогнозираха, че институцията ще се въздържи от действия.

Сегашното ниво трябва да се поддържа до края на 2016 г. с възможност да се понижи през първото или второто тримесечие на 2017 г.“, пише в изявлението на банката. „Рискът от провал инфлацията да се върне до целевото ниво от 4% през 2017 г. все още е налице основно очакванията за по-висока инфлация и слабите мотиви да се спестява“, казва още в текста.

Руската централна банка успява да защити репутацията си, тъй като изглежда ще успее да върне инфлацията на ниво 4% до края на 2017 г. Потребителските цени записаха по-висок ръст четвърта поредна година през 2015 г. Тъй като благоприятната база за сравнение от миналата година постепенно изчезва, централните банкери начело с Елвира Набиулина предупредиха, че фискалната несигурност и повишаващите се заплати може отново да насърчат инфлацията. 

Пьотр Матис, валутен стратег в Rabobank в Лондон, очаква риск от излишен приток на капитали, провокиран от атрактивността на рублата при т.нар. carry trade, тъй като е очевидно, че банката не иска да понижава лихвите много агресивно. Най-простата дефиниция на стратегията, популярна като „carry trade”, е взимането на заем във валута с нисък лихвен процент и инвестирането на средствата във валута, носеща по-висок лихвен процент. По този инвеститорът извлича печалба от разликата между двете лихвени равнища, като така на теория, без да влагаме собствени средства, можем да капитализираме голяма печалба.

Стратегията да се купува руска валута с долари, взети назаем, осигури възвръщаемост от над 21% тази година, което е най-добрият резултата след Бразилия, сочат данни на Bloomberg. Така рублата поскъпна с 13% спрямо долара през 2016 г., което е третото най-добро представяне на глобално ниво след бразилския реал и японската йена.

През миналата седмица Елвира Набиулина заяви, че ще продължи своята „умерено затегната“ парична политика. Централната банка предупреди, че положителните реални лихви са нова реалност за Русия и заяви, че иска да окуражи спестяването на средства и трансформирането им в инвестиции, като същевременно накара компаниите да рационализират бизнеса си вместо да разчитат на повишения в цените.

Инфлацията през август се забави до 6,9% на годишна база през август, което е най-ниското ниво от март 2014 г. Очакванията за инфлацията, които централните банкери посочват като основна пречка пред забавянето на ръста на цените, се понижиха значително през август до най-ниското ниво от близо 2 години.

Централната банка понижи очакванията си за икономическия ръст за следващата година до под 1%. Регулаторът обяви на 12 септември, че инфлацията е 6,6% на годишна база и очаква през следващия септември стойността да достигне 4,5 на сто, преди да се забави до 4 на сто в края на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още