IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете за по-силна власт на турския президент преминаха първото препятствие

Проектът, с който Ердоган може да се окаже президент на страната до 2029 г., бе одобрен от парламентарна комисия

16:49 | 30.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще може да назначава и освобождава министри, да отнема управлението от управляващата партия и да управлява до 2029 г. съгласно плановете, одобрени от парламентарна комисия в петък, съобщава Ройтерс.

Одобрението от конституционната комисия след 17-часова сесия означава, че плановете за изпълнителна президентска система, отдавна искана от Ердоган и основаната от него Партия на справедливостта и развитието (ПСР), преминаха първото си препятствие.

Предложението сега ще бъде подложено на гласуване в пленарната зала на парламента преди очаквания през пролетта референдум.

Ердоган и поддръжниците му твърдят, че Турция – страна с население от 79 млн. души, се нуждае от силно лидерство чрез изпълнителна власт на президента, за да се предотврати завръщане към правителствата с крехки коалиции от миналото.

Ердоган вече превърна до голяма степен церемониалната президентска власт в мощна платформа, възползвайки се от ненадминатата си популярност, но противниците му се опасяват, че реформата ще засили авторитаризма в страната членка на НАТО и кандидат за членство в Европейския съюз (ЕС).

Турция вече е под обстрел от западните си съюзници заради нарушаването на правата и свободите, особено след масовите чистки след провалилия се опит за преврат през юли.

Реформата ще даде на президента пълна изпълнителна власт, позволявайки му да назначава и освобождава вицепрезиденти и министри, както и топ държавни представители.

Обратно на сегашната система държавният глава ще може да поддържа връзки и да е лидер на политическа партия. Ердоган се отказа от лидерството на ПСР, която създаде преди 15 години, когато спечели президентския пост през 2014 г., но влиянието му в нея остава силно.

Според проектозакона президентът ще има властта да обявява и извънредно положение, за което в момента е нужно парламентарно одобрение. Турция е в извънредно положение след опита за преврат на 15 юли.

Източници на ПСР казват, че депутатите от партията са били уведомени писмено, че проектът ще се обсъжда в пленарна зала през януари, включително през уикендите, ако това е необходимо. Ако бъде одобрен, референдумът може да се проведе най-малко 60 дни по-късно.

ПСР се нуждае от подкрепата на националистическата опозиционна Партия на националното действие (ПНД), за да одобри закона. За конституционните промени е нужна подкрепата на поне 330 депутати от общо 550, за да достигнат до референдум. ПСР има 316 депутати, които могат да гласуват, а ПНД - 39, макар че някои от тях се обявиха срещу реформата.

Плановете предвиждат избори през 2019 г. и максимум от два последователни 5-годишни мандата, което означава, че Ердоган може да управлява до 2029 г.

Основните опозиционни партии – Републиканската народна партия, и прокюрдската Демократична партия на народите искат да блокират проектозакона, твърдейки, че той представлява фундаментална промяна в политическата система на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още