IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран временно преустановява повечето си миннодобивни проекти с чужди инвеститори

Чуждестранните компании се опасяват, че върху близкоизточната икономика ще бъдат наложени нови санкции

17:20 | 15.05.17 г.
<p>
	Работник в завод за стомана в Иран. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Работник в завод за стомана в Иран. Снимка: Архив Ройтерс

Иран временно преустановява „почти всички“ миннодобивни споразумения с чуждестранни инвеститори, тъй като европейски и азиатски компании се страхуват от нови санкции за икономиката от Персийския залив, заяви заместник-министърът на индустрията, мините и търговията, цитиран от Bloomberg.

Планира се реализирането на проекти за по-малко от 100 млн. долара спрямо потенциални инвестиции за общо 50 млрд. долара, които правителството търси от международни миннодобивни компании до 2022 г., заяви Мехди Карбасиан в понеделник в интервю от Техеран.

„Страхувайки се, че могат да бъдат включени в черни списъци веднага след завръщането на санкциите, компаниите, с които сме сключили тези сделки, са преустановили почти всички споразумения и изчакват да видят какво ще се случи“, казва той.

Американският президент Доналд Тръмп наложи нови ограничения върху икономиката на Иран, след като страната осъществи ракетни тестове по-рано тази година. Щатските сенатори предложиха закон за допълнително затягане на санкциите.

Иран има над 5 хил. активни мини, основно частни, посочва се в доклад от 2013 г. на U.S. Geological Survey (USGS). Миннодобивната индустрия и производството с водещи сектори стоманата и циментът формират 13% от брутния вътрешен продукт спрямо 16% за суровия петрол и природния газ, сочи USGS в доклада.

През 2015 г., докато международните сили се готвеха да облекчат санкциите от януари, Иран привлече интереса на миннодобивни компании от Италия и Франция до Бразилия и Австралия. Плановете бяха за удвояване на добива на стомана до 2025 г. Германска, френска и холандска делегации посетиха Иран, за да обсъдят инвестиции в стоманата и минното дело още същата година.

Блокираните проекти включват разширяването на Hormozgan Steel и Isfahan Steel – сделки за по 400 млн. евро с чуждестранни партньори, сочи Карбасиан, който е управляващ директор и на държавната Иранска организация за развитие и обновяване на мините и минните индустрии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още