IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Двустранните отношения със САЩ изгубиха законността си

Повод за думите на турския президент стана присъдата на американски съд срещу турски банкер

13:45 | 05.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди в петък, че двустранните правни споразумения със САЩ „губят законността си“, нападайки Вашингтон заради присъдата на турски банкер в дело в САЩ, предава Ройтерс.

Жури на американския федерален съд в сряда осъди изпълнителния директор на турската държавна Halkbank за нарушаване на санкциите срещу Иран в дело, което Ердоган определи като атака срещу правителството му.

Ако това е разбирането на САЩ за справедливост, то тогава светът е обречен“, каза Ердоган на пресконференция преди отпътуването му за Франция за официална визита. Това е първото му изявление след присъдата.

САЩ ще трябва да ни извинят, но законодателството в двустранните ни отношения и двустранните споразумения между нас губят валидността си. Казвам това с тъга, но нещата ще бъдат така оттук нататък“.

Президентът не влезе в подробности кои споразумения има предвид.

Турското външно министерство в четвъртък осъди присъдата като безпрецедентна намеса във вътрешните дела.

Изпълнителният директор на Halkbank Мехмет Хакан Атила бе осъден по пет от шестте обвинения, включително банкови измами и заговор в нарушаване на американските санкционни закони. Делото се основаваше на свидетелските показания на богат турско-ирански търговец на злато – Реза Зарраб, който си е сътрудничил с прокуратурата и се е признал за виновен по обвинения, че е ръководил схема за избягване на санкциите на САЩ срещу Иран.

В показанията си Зарраб замеси топ турски политици, включително Ердоган. Той е заявил, че турският президент лично е позволил на две турски банки да се включат в схемата, когато е бил министър-председател.

Турция казва, че делото се е базирало на фалшифицирани доказателства и обвини представители на американските съдилища във връзки с духовника, обвиняван за опита за преврат през 2016 г.

САЩ осъществяват серия от заговори и това са не само правни, но и икономически заговори“, каза Ердоган на пресконференцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още