IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вторият тур на президентските избори в Украйна: Клоун срещу крал

Досегашният държавен глава Петро Порошенко завърши втори на вчерашния вот, но все още има шансове срещу комика Володимир Зеленски

15:47 | 01.04.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Володимир Зеленски играе тенис на маса, след като станаха ясни резултатите от изборите в неделя. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Володимир Зеленски играе тенис на маса, след като станаха ясни резултатите от изборите в неделя. Снимка: Ройтерс

Вторият тур на президентските избори в Украйна ще изправи един срещу друг комика Володимир Зеленски - новак в политиката, и Петро Порошенко - бизнесменът, избран начело на страната след протестното движение на Майдана през 2014 г.

Зеленски - един „клоун“, взет на сериозно

Володимир Зеленски вече е бил президент - в телевизионния сериал „Слуга на народа“, където играе ролята на учител по история, изненадващо оглавил държавата. 41-годишният актьор, хуморист и проспериращ продуцент успя да се наложи в социологическите проучвания, а след това - и на първия тур. Украинците гласуваха за него, недоволни от политическите елити в страната, които според тях са корумпирани и неефективни.

Привържениците му виждат в него глътка свеж въздух в украинската политика, а критиците заклеймяват мъглявата му програма и липсата на опит – опасни в една воюваща страна.
С оглед тези упреци той си подбра екип от реформатори и увери, че поддържа прозападния курс на страната, водейки междувременно преговори с Русия, включващи и САЩ.

Срещу него има и обвинения, че е марионетка на олигарха Игор Коломойски – враг на президента Петро Порошенко, твърдения, които актьорът отрича.

Зеленски избягваше предизборните митинги и контактуваше само в стендъп спектаклите на своята трупа. Предпочита да общува по-скоро с видеоклипове, пускани в социалните мрежи, отколкото чрез телевизията и печата.

Баща на две деца, дипломиран юрист, той е роден в промишления град Кривой Рог (б. ред.: Кривий рих на украински), Централна Украйна.
Избира обаче сценична кариера. Арт директор на студио „Квартал 95", той е сочен в медиите за съосновател на група фирми от увеселителния бранш, известна и в Украйна, и в Русия с телевизионните си шоута и сериали.

Той стартира своята зрелищна кампания с предизборно изявление, излъчено от частна телевизия в новогодишната нощ вместо празничните пожелания на президента Порошенко. 
„Нарекоха ме клоун, щом заявих, че ще се боря за президентския пост. Аз съм клоун и много се гордея с това", посочи той в началото на кампанията.

Порошенко - Кралят на шоколада

Богат бизнесмен, натрупал състояние в сладкарската промишленост, Петро Порошенко бе избран за президент през 2014 г., след като предшественикът му избяга в Русия. Тогава той обеща да изкорени вездесъщата корупция и бързо да сложи край на въоръжения конфликт, избухнал току-що в източните региони.

Порошенко може да се похвали, че е заздравил връзките на Украйна със Запада, но критиците го упрекват заради неизпълнените обещания и той самият призна в неделя, че смята второто си място като „суров урок“.

Насърчен от Запада, Порошенко предприе обширни реформи, по-специално в енергийния и банковия сектор. Далеч не всички от тях обаче бяха доведени докрай, особено модернизирането на съдебната система и борбата с корупцията – зло, разяждащо страната.
Създадени бяха нови антикорупционни структури, но до момента няма осъден висш служител, което ядосва и Запада, и украинците.

И най-важното, страната още воюва – в конфликта са загинали близо 13 000 души, а мирните споразумения от Минск, подписани през 2015 г., остават неизпълнени.

Един от най-богатите хора в Украйна преди избирането си на поста, Порошенко от 2015 г. вече не е милиардер в долари, сочат данни на американското сп. Forbes.

Той се впуска в политиката през 1998 г., когато става депутат. Родом от рускоезичен регион, 53-годишният баща на четири деца се нарежда през 2010 г. сред основателите на проруската партия на Янукович.

През следващите години обаче сменя лагера и застава на прозападни позиции. Известно време е съюзник на Юлия Тимошенко през 2004-2005 г. - годините на Оранжевата революция.

Дълго време лоялен на местна православна църква към Московската патриаршия, Порошенко положи усилия в Украйна да бъде създадена православна църква, независима от опеката на Москва – нещо, което повиши неговата популярност в навечерието на президентските избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 15 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
И да е клоунадата пълна,списъците не са усъвременявани от 2014 г.и мъртвеци може да се учудят, че са гласувалии даже може да видят собственият си подпис!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
Верно си мноооооо остър!50% от Украйна поне са руснаци, 35% да речем украинци и останалото доста народи, начиная от унгарци, българи, поляци и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 14
Sakamano
преди 5 години
Комиците не са лоши хора. А Украйна е посткомунистическа бивша съветска република развиваща се по руски олигархичен модел с който няма лесно да се пребори. Поне имат едно предимство, че след като видяха истинската същност на руснаците, вече не си правят илюзии, че са им приятели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 7
Jorkata
преди 5 години
Дам - пияндето Порошенко май ще бяга презглава на Запад, за да не му я вземат тая същата глава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Тука не позна, просто статията е 100% истина:Вторият тур на президентските избори в Украйна: Клоун срещу крал Другаря Вальцман, т.н. самонарекъл се Порошенко е крал, крал, та се скъсал!По време на мандата си е увеличил богатството си поне 82 пъти !!!Доказано от самите хохло-нацисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 3
0pk
преди 5 години
И за Тръмпа писахте подобни клоунски статии, пък те зеха че го избраха. Не си научихте урока ей :DАз пък ви давам прогноза, че протестния вот срещу Порошенко ще изхвърли Зеленски още по нагоре, щото Петя реално не е постигнал нищо от изброеното в статията :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още