IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин привлича туристи в Русия с безплатни електронни визи

Режимът, който включва отговор до 96 часа, ще бъде валиден за гражданите на 53 страни

15:48 | 06.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дори без водещите англоговорещи нации официални представители съобщават, че Путин възприел идеята, след като получил прогнози, според които приходите от туризъм ще изпреварят тези от оръжейни продажби до няколко години. Улесняването на достъпа за по-голямата част от населението на света съответства и на меката сила, която Кремъл обича да използва като противовес на потока от негативни новини за Русия, особено на Запад, казва заместник-министърът на икономиката Сергей Галкин.

„Искаме чужденците да гледат Русия не на екрана на Fox News, а чрез хората, които ще срещнат тук“, казва Галкин, който наблюдава туристическия сектор.

Неговото министерство очаква електронните визи да увеличат близо три пъти приходите от сектора до 2035 г. до 29 млрд. долара. Това ще изстреля страната в топ десет на най-популярните туристически дестинации в света спрямо 16-то място в момента. Русия е приела 25 млн. туристи миналата година, но само около една трета от тях са дошли от страни извън бившия Съветски съюз. Туристи Туристи

Разположена в 11 часови зони, най-голямата страна в света има много какво да покаже, както е видял всеки, който е следил изявите на Путин през последните две десетилетия.

Бившият разузнавач от КГБ беше сниман да лови китове във водите на Тихия океан, да преследва диви животни в сибирската тундра, да обикаля активни вулкани в Далечния изток, да се гмурка с миниподводница в езерото Байкал и да намира древни керамични съдове в Черно море.

Но Санкт Петербург, чието старо име е Ленинград и където е роден Путин, остава водещата дестинация в страната. Създаден през 1703 г. като „прозорец към Европа“ на Русия от Петър Велики, градът с пет милиона души население често е наричан от местните власти „Северната Венеция“ заради големите му канали, приказни колекции с изобразително изкуство и помпозни сгради, проектирани от италиански архитекти.

Електронните визи ще важат за осем дни, които ще се удвоят до 16 дни, когато бъде въведена система в цялата страна. Властите в града съобщават, че са получили над 3500 молби през първия ден на новия режим.
Русия отменя и изискването посетителите да се регистрират пред властите при пристигането си – бюрократична спънка от времето на комунизма, която притеснява гостите на бутикови хотели и потребителите на платформи за краткосрочни наеми като Airbnb. Това обаче няма да се случи преди 2021 г.

Междувременно Ростуризъм е на начален етап от създаването на първата рекламна кампания за Русия в цял свят, наподобяваща кампаниите “Rendez-vous en France” („Елате във Франция“ – бел. ред.) или “Incredible India”.

Нишови дестинации като Мурманск, най-големия град в Арктика, вече привличат повече туристи благодарение на безвизови споразумения с Китай и няколко други страни, но намаляването на бариерите за западноевропейци е дало най-голям тласък на местния бизнес, казва Алексей Ренжин, собственик на туристическата компания North For You.
„Наблюдаването на Северното сияние е голяма тенденция в момента, а в Русия това струва два-три пъти по-малко, отколкото в скандинавските страни“, казва той.

Отново в Санкт Петербург, на 800 км от Северния полярен кръг, притокът на китайци е смятан от някои местни жители повече за досада, отколкото за бум.

Игор Калашников, който управлява местния клон на туристическата компания UTS, казва, че от различните националности китайците носят най-малка полза за икономиката, тъй като пътуват предимно на групи и имат собствени хотели, ресторанти, магазини за сувенири и автобуси.

Китайците са толкова многобройни, рекордните 1,3 млн. души се очакват тази година, че засенчват останалите посетители в популярни туристически обекти като Ермитажа и Екатерининския дворец. Прочутата Кехлибарена стая в двореца е толкова популярна сред китайците, че времето за чакане на опашка е набъбнало до пет часа или повече в някои дни, което накара министерството на културата в Москва да обмисли въвеждането на квоти.

Поради тези и други причини Калашников споделя, че няма търпение по-заможни туристи като западноевропейци и японци да приемат отворените обятия на родината му.

Той казва, че успехът на програмата за електронни визи ще зависи много от посланието на международната рекламна кампания и призовава властите да изберат мото, което е познато навсякъде - „От Русия с любов“ по името на филм за Джеймс Бонд се очертава като особен фаворит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още