IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транзитните неволи на Киев и Москва

Докато Русия се опитва да засили своето енергийно влияние в Централна и Източна Европа, страните от региона трескаво търсят алтернативи на руския природен газ

13:12 | 29.10.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сделката

Всяко споразумение между Газпром и Нафтогаз за транзит на газ след 2020 г., предвид относително непредсказуемия характер на бъдещото търсене на руски газ в Европа и стратегията за транзитна диверсификация на Москва, ще бъде сравнително краткосрочно, смятат представителите на Oxford Institute. Според тях е възможно сключването на 1-годишна сделка с хоризонт за удължаване до още 4-5 години. Подобно споразумение ще трябва да бъде съобразено с Третата газова директива, тъй като Украйна, чрез членството си в Европейската енергийна общност, приема тези разпоредби като основа на газовия пазар и законодателството, свързани с този ресурс. 

Очаква се доставките на руски газ в Европа през 2020-25 г. ще достигнат диапазон от 171-212 млрд. куб. м. годишно. Това предполага брутен износ от Русия от 181-225 млрд. куб.м годишно. При това положение Газпром ще се нуждае, след края на тази година, от да разполага и с транзитен капацитет през Украйна в размер на 46-90 млрд. куб. м годишно.

В тази връзка е много вероятно Газпром да сключи все пак споразумение с Нефтогаз, в което обаче ще бъде ограничен самият транзит през Украйна до въпросните количества.

Без сделка

Предвид сегашната ситуация в преговорите е напълно възможно до края на 2019 г. да не бъде постигнато споразумение за транзита на руски газ през Украйна. Основните причини за това са сривът на руско-украинските политически и икономически отношения и влошаването на отношенията между Русия, САЩ и правителствата на европейските държави, които са основни потребители на руски газ. Последиците от подобен развой включват: прекъсване на доставките от 1 януари 2020 г., което ще засегне по-специално Югоизточна Европа.

Прекъсването на доставките от януари 2009 г., породено от руско-украински газов спор, доведе до пълно прекратяване на вноса на газ за две седмици в България, Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония и частично прекратяване на вноса в Румъния, Гърция и Хърватия.

Основният алтернативен вариант, който трябва да бъде наличен за Югоизточна Европа през януари 2020 г., е газът от азербайджанския проект „Шах Дениз 2“, който ще се доставя до турско-гръцката граница по Трансанадолския газопровод (ТАНАП). Прогнозите показват, че този коридор ще доставя около 11-13 млрд. куб. м годишно до 2020 г., а неговото продължение Трансадриатическият газопровод (ТАП) към Италия, ще бъде завършено най-рано през март 2020 г. най-рано.

газ газ

В Югоизточна Европа има няколко други инфраструктурни проекта, които могат, ако бъдат завършени, да подобрят взаимосвързаността и да позволят на природния газ, доставян през Турция, да бъде транспортиран до други страни в региона. Тези проекти включват „Балкански поток“, който ще минава през България и Сърбия към Унгария; газопроводът БРУА (България, Румъния, Унгария, Австрия) и проекта Eastring (проект за изграждане на транспортен коридор през териториите на Словакия, Унгария, Румъния, България, осигуряващ възможност за двупосочни доставки на природен газ от алтернативни източници).

Но никой от тях няма да бъде завършен преди края на 2019 г. Части от „Балкански поток“ и БРУА вероятно ще са готови до 2021-22 г., докато Eastring няма да бъде завършен преди 2025 г.

Възможността за доставки на азербайджански газ през ТАНАП към България и на руски газ през „Турски поток“ към Гърция и подобрената взаимосвързаност на мрежите в региона могат да смекчат евентуална кризата на доставките. Въпреки това страните, които получават 100% или почти 100% от вноса на газ от Русия през Украйна (България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония) все още ще бъдат засегнати сериозно. Проблемите в централноевропейските страни, които получават внос на руски газ през Украйна (Словакия, Унгария, Австрия и Чехия), ще бъдат смекчени от наличието на връзки с други пазари и съхранение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 0
panther
преди 4 години
Слава и чест за малката храбра Дания и нашето безкрайно уважение за Маргрете Втора!!! Три пъти "Ура" дру... пардон, господа!!! (Днес излезе датското разрешение за Северен Поток 2).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Слава и чест за малката храбра Дания и нашето безкрайно уважение за Маргрете Втора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
И понеже очаквам, че някой "експерт" ще се присмее ехидно "ама виж потока(СС) е построен", ще отговоря че не е така. Предстои да потънат още много милиарди и той ще се изплаща в близките 50 години. По принцип експлоатационния период на тези съоръжения е около 40 години но руснаците да му мислят:"На проектную мощность, без которой достичь предусмотренного контрактом с китайцами объема годового экспорта невозможно, Ковыкту предполагается вывести в 2025 г. Кроме того, для выполнения условий контракта Газпрому потребуется построить еще около 2293 км трубы, в том числе участок Ковыкта Чаянда, и систему лупингов." Големи, ама наистина големи руски празни приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 4 години
Не се ли чудиш защо никой не обелва и дума за Норвегия, която доставя газ колкото Газпром е Европа? Че русия обича да си играе на "завладени държави" и газта е някакъв измислен инструмент? Двадесет и първи век и нисичко клептоманче ще владее??? Намери си майстора в лицето на Китай и Турция. Газопроводите готови, цена на доставките няма. И ще пололя така наречени "император" да ми съобщи цената за построяването на Силата на Сибир(55 млрд $) и защо Турция за последните 5 месеца е внесла само 6.8 млрд куб метра руска газ? Играчите винаги се наиграват даже клептоманчето от кремъл е наясно и отричат неистово: " В начале октября президент Владимир Путин назвал чушью разговоры о том, что Россия якобы находилась в слабой позиции в переговорах с Китаем по газопроводу Сила Сибири."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
panther
преди 4 години
Дано при нас се натуткат и довършат интерконектора с Гърция дето само се приказва за него от 10 години сигурно. А украинците да се оправят. Да си купуват демократична газ и да им е сладко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 14
Императорът
преди 4 години
Товарят - защото знаят: ако Газпром заобиколи украйна, ще има възможност да занижи цената дотолкова, че да накара всички конкуренти да запищят на умряло. Укрите сами си причиниха това, с бандитската си политика срещу руснаците и враждебността срещу Русия.Ако СП 2 не тръгне до 2020 и няма споразумение - ще стане ного тежко - но за това трябва да отговаря мръсната държавица дания. Дадоха разрешение за газопроводът нрвегия-полша, но НЕ и за СП 2, което е нагла политическа злоупотреба с географско местоположение и нарушение на морското право, на сервитутното право и сигурно и на други правни принципи. Газпром и партньорите им трябва да ги съдят тия. На държава, в която на всяка крачка се вее изкълченяшкото знаме, но не и националното - не може да се разчита за нищо - това е нация от *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 8
markov
преди 4 години
Винаги съм се чудил защо в едно чисто пазарно поведение на Газпром , които се стреми да сведе транзита на газ до крайния потребител през възможно по-малко страни, все се приписват политически мотиви. Чисто пазарно този транзит през 5-6 и повече страни товари себестойността и този разход трябва да се поеме или от крайния потребител или от Газпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още