IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уроците за Армения като надежди за Беларус

Трудностите за изграждане на демократично общество в орбитата на руското влияние са мъчителни, според анализ

12:42 | 16.01.21 г. 3
<p>
	Премиерът на Армения Никол Пашинян. <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Армения Никол Пашинян. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Нервна игра

Всъщност както арменското, така и беларуското общество отдавна страдат от липсата на свободни и честни избори. Въпреки че изборите се провеждат редовно и в по-голямата си част са без мащабни измами, действащите власти неизменно използват административен ресурс, като по този начин създават неравнопоставени условия между правителството и опозицията.

Изборната история на двете страни предполага, че изборите в постсъветските авторитарни режими са предварително определени „състезания“ под пълен контрол на управляващите елити, а не големи борби между опозицията и режима.

Не е изненадващо, че политическото развитие в двете страни се характеризира с централизация на властта и липса на силна политическа опозиция. От възкачването на президента Александър Лукашенко през 1994 г. опозицията в Беларус е репресирана след повечето парламентарни и президентски избори. В резултат на това опозицията е слаба и фрагментирана, като управляващите органи упражняват монополен контрол върху гражданските дейности. Освен това не са редки случаите на опозиционни активисти да бъдат тормозени, заплашвани и арестувани.

Правителството на хората?

Междувременно Армения изпада в ситуация, при която поради огромното си мнозинство в парламента алиансът на премиера може да представи и приеме всеки закон без компромис. Освен това, макар да се позиционира като „народно правителство“, управляващата партия изглежда намалява значението на политическата опозиция.

Като цяло разказът за „народното правителство“ често се използва за легитимиране на правителствените политики и за предпазване от нежелана опозиция, като се оформя всеки „саботаж“ срещу правителството като позиция срещу арменския народ.

Всъщност изграждането на нацията не е институционализирано и зависи от индивидуални решения и резултати, а не от институционална сила. Институционализацията има за цел да превърне визиите на индивидите в политики, поддържани от подходящи структури, правила и процедури. Това се свежда до трансформиране на случайните договорености, пруденциални норми и условни решения във взаимоотношения, които са нормативно приети и редовно практикувани.

Ясно е, че в този контекст напредъкът на динамично гражданско общество и конкурентна партийна политика с добре институционализирани политически партии и организации на гражданското общество придобива критично значение.

Контрол на средствата за масова информация

Междувременно възможностите за свободно изразяване на политически оплаквания са ограничени след разпадането на СССР. Контролът върху средствата за масова информация и гражданското общество е от решаващо значение за управлението на „последния диктатор“ Александър Лукашенко, като той упражнява неограничен контрол над основните медии. Законът за медиите от 2008 г. осигурява държавен монопол върху информация за политически, социални и икономически въпроси. Докато правителството контролира медийното отразяване по политически чувствителни въпроси и потиска критичните репортажи, повечето независими журналисти работят при предположението, че са под наблюдение от Комитета за държавна сигурност.

Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
На 5 страници глупости в голям размер. До скоро Армения минаваше за една от най-русофобските страни, руснаците я слагаха дори преди Грузия. Copocoидът Пашинян се бе взел много на сериозно. Погромът в Карабах почва да води до изтрезняване. Пътят на Армения е на зависима/интегрирана тясно с Руската империя държава или на два вилаета в състава на Турция и Азербайджан. Белорус е съвсем друг случаят. Поляците и литовците се опитаха да насадят една католичка за президент на православна страна, Това никога няма да се случи, освен ако не целят по-мащабна война с руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
*** = COРОCOИД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Мога да натрия носа на всяка неграмотна преститутка,но не ми се харчи толкова време.Само загатвам.Тоя *** на снимката и той е джурнаглист. И го сложиха за това, да издразни всички, да започне война с Армения (зад която е Турция), данаправи така, че в Армения да му искат главата (на кол).Направи всичко възможно да загуби войната в Армения!!!Факт, но е обект на дълъг анализ - има достатъчно видеа на руски в тубата.Още един храненик - клоуна Зеленски - там пък нямам думи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още