IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уроците за Армения като надежди за Беларус

Трудностите за изграждане на демократично общество в орбитата на руското влияние са мъчителни, според анализ

12:42 | 16.01.21 г. 3
<p>
	Премиерът на Армения Никол Пашинян. <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Армения Никол Пашинян. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Корупция

Трябва да се признае, че широко разпространената корупция в Беларус и Армения отдавна е осъдило двете страни на омагьосан кръг на недоразвитост, лошо управление и невъзможност за провеждане на реформи. Беларус е на 66-то място по степен на възприемане на корупцията според индекса за 2019 г. на Transparency International. Корупцията присъства на всички нива на управление в Беларус, като митниците, обществените поръчки и строителството са особено уязвими сектори.

Широко разпространената корупция е една от най-големите пречки пред демократичното развитие на Армения и една от основните причини за Кадифената революция. Не е изненадващо, че новото правителство посочи борбата с корупцията като основен приоритет.

Пашинян отдава особено значение на съдебната корупция. След противоречивото освобождаване на бившия президент Роберт Кочарян Пашинян твърди, че съдебната система е остатък от някогашната корумпирана система, която ще подготви конспирации срещу арменския народ. В резултат той призовава за задължителна проверка на всички съдии във всички съдилища в страната поради връзките им с предишния режим.

Подобни изявления са доказателство за трудността да се елиминира дълбоко вкорененото авторитарно наследство, особено когато става въпрос за борба срещу съдебната корупция. Всъщност Пашинян до голяма степен не успя да победи системната корупция и да преследва корумпираните служители, които дори планират да се върнат на фона на огромното обществено разочарование от военното поражение в Нагорни Карабах.

Права на малцинствата

Един от интригуващите въпроси и в двете страни е дали и до каква степен са защитени правата на малцинствата. По същество близките съюзници на Русия до голяма степен са изпълнили изискванията на нейния „консервативен съюз“, като дискриминират сексуалните малцинствени групи. Това има много общо с акцента на Кремъл върху необходимостта от защита на традиционните ценности, за разлика от тези на либералната демокрация.

На този фон Западът е представен като общност, популяризираща ЛГБТ, която застрашава националната идентичност и традиционните ценности в постсъветските страни и извън нея. Междувременно, за да не се случи всичко това, Владимир Путин позиционира Русия като контрахегемонна сила, противопоставяща се на „репресиите“ на Запада върху консервативните ценности и дори последния бастион на традиционните ценности в света, характеризиращ се с отхвърлянето на революциите, хомосексуалността и феминизма.

Други малцинства, включително етническите в Беларус (особено етническите роми) и религиозните в Армения, са слабо защитени и са изправени пред широки и различни форми на дискриминация.

Затягане на хватката

Обичайно е както арменският, така и беларуският режим да бъдат третирани като проруски. Докато преди това се оформяше като убеден поддръжник на пълноценната европеизация на Армения, малко след идването си на власт Пашинян потвърди по-нататъшния ангажимент на страната за евразийска интеграция. Той отхвърли възможността за външни политически обрати, като същевременно подчерта необходимостта от по-нататъшно сближаване със „стратегическия съюзник“ на Армения – Русия.

Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
На 5 страници глупости в голям размер. До скоро Армения минаваше за една от най-русофобските страни, руснаците я слагаха дори преди Грузия. Copocoидът Пашинян се бе взел много на сериозно. Погромът в Карабах почва да води до изтрезняване. Пътят на Армения е на зависима/интегрирана тясно с Руската империя държава или на два вилаета в състава на Турция и Азербайджан. Белорус е съвсем друг случаят. Поляците и литовците се опитаха да насадят една католичка за президент на православна страна, Това никога няма да се случи, освен ако не целят по-мащабна война с руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
*** = COРОCOИД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Мога да натрия носа на всяка неграмотна преститутка,но не ми се харчи толкова време.Само загатвам.Тоя *** на снимката и той е джурнаглист. И го сложиха за това, да издразни всички, да започне война с Армения (зад която е Турция), данаправи така, че в Армения да му искат главата (на кол).Направи всичко възможно да загуби войната в Армения!!!Факт, но е обект на дълъг анализ - има достатъчно видеа на руски в тубата.Още един храненик - клоуна Зеленски - там пък нямам думи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още