IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Доналд Туск да спаси опозицията в Полша?

В Полша всички чакат да видят какво ще се случи с партията на бившия председател на Съвета на ЕС

17:07 | 27.06.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Доналд Туск. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Туск. Снимка: Архив Ройтерс

Опозицията в Полша си търси спасител и Доналд Туск може да се притече на помощ.

Страната е обхваната от слухове, че Туск, бивш премиер и настоящ ръководител на Европейската народна партия (ЕНП), ще се намеси, за да поеме контрола над Гражданската платформа - политическата партия, която той основа преди две десетилетия, която сега е водеща опозиционна група, пише онлайн изданието Politico.eu.

„Не е необходимо да изпълнявам никакви лични амбиции, но чувствам необходимост за реализирам целта за връщане на демократичните норми в Полша“, коментира Туск пред полската телевизия TVN по-рано този месец.

Гражданска платформа - сега по-широка група, наречена Гражданска коалиция, която включва някои по-малки партии, претърпя поредица от поражения още откакто Туск напусна Варшава през 2014 г., за да изпълни два мандата като председател на Европейския съвет.

В рамките на националистическата партия „Право и справедливост“ (PiS), която е на власт от 2015 г., Полша наблюдава нарастващи конфликти с ЕС и ключови съюзници като САЩ заради върховенството на закона, свободата на печата, съдебната независимост, словесните атаки срещу ЛГБТ общността. Продължава и напрежението с Германия заради твърдата позиция на Берлин за подкрепяния от Русия газопровод „Северен поток 2“.

Това е ярък контраст с Полша по времето на Туск, когато Варшава имаше тесни връзки с Берлин и се смяташе за все по-мощен играч в Брюксел.

Под неспокойното ръководство на Борис Будка Гражданската коалиция не успя да овладее тези международни проблеми, както и вътрешното възмущение от проблеми като затягане на достъпа на жените до аборт, за да промени ситуацията. Това поставя партията в опасност да бъде затъмнена от Полша 2050, нова група, която печели все по-голяма популярност.

„Той (Туск) все още иска да играе роля във вътрешната политика. Освен това той вече е казал на твърде много хора, че се завръща, за да се оттегли сега“, коментира Йоана Мизиолек, политически журналист в седмичното списание Wprost. „ЕНП е като политическо пенсиониране и му е скучно“, допълва тя.

Представител на ЕНП коментира пред Politico, че в партията се чуват „слухове“ за връщането на Туск в Полша. В партията ЕНП „засега няма промени в дневния ред, няма тайни срещи, така че няма доказателства днес ... но утре е друг ден“.

На много депутати обаче им писва да чакат за повече яснота. Те искат конкретни ходове, коментира Анджей Бобински, директор на мозъчния тръст „Polityka Insight“ във Варшава. Депутатът Йоана Клузик-Ростковска написа писмо, подписано от 50 други депутати, в което предупреждава, че под сегашното си ръководство Гражданската коалиция е „достигнала повратна точка“ и изисква „мащабни промени“. Тя коментира, че би искала Туск да се „върне много бързо“, за утвърди отново позициите на партията. „Доналд Туск беше добър в управлението на партията“, казва още тя.

Не всички обаче искат Доналд Туск обратно. Той е обвиняван за някои непопулярни политики, например повишаване на възрастта за пенсиониране. Това може да бъде използвано от PiS, които са „добре подготвени за война“, коментира Михал Камински, заместник-ръководител на Сената, който в миналото е бил член както на PiS, така и на Гражданската коалиция, преди да се присъедини към Народната партия.

Рафал Тшасковски, кметът на Варшава, който остана втори на миналогодишните президентски избори, се стреми да постави своя печат върху Гражданската платформа. По време на кампанията му той коментира, че Туск „вече не присъства“ в полската политика и че партията трябва да „гледа към бъдещето и да не дава възможност на PiS да отвори минали рани“.

Има обаче някои въпроси около лидерския потенциал и на Тшасковски. Той не успя да обедини опозицията и да напредне срещу управляващата партия. „Тшасковски все още е на същото място, където беше преди година, докато [основателят на Полша 2050 Шимон] Холовия го изпреварваше в анкетите“, коментира Камински.

Макар че малцина се съмняват в способността на Туск да обедини партията си, социологическо проучване, публикувано от вестник Rzeczpospolita само 28 процента искат той да се върне в политиката у дома, докато 45 процента казват, че не биха го подкрепили.

Според друго проучване 35% от анкетираните смятат, че неговото завръщане ще подхрани опозицията, докато 41 процента казват, че ще я отслаби.

Според Бобински Туск има и широк „негативен електорат“ от избиратели, които искат да го държат навън, а завръщането му като фигура на опозицията би позволило на PiS да го използва, за да мобилизира своите привърженици.

От Полша 2050 казват, че с „нетърпение“ очакват а Гражданската платформа „да вземе решение за нейното ръководство възможно най-скоро“, защото искат да знаят с кого ще разговарят. Според партията първостепенна цел е да се сложи край на управлението на Обединените десни, а Гражданската коалиция досега се е отнасяла арогантно към потенциалните коалиционни партньори. „Когато променят подхода си, ще бъдем повече от щастливи да започнем да говорим“, казва партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Туск си търси място под слънцето и може да се притече, но дали го искат в Полша? Никой не го уважава. Дори не го предложиха за председател на Европейския съвет в предишния му мандат. А цялата физиономия на Туск говори, че ако си нечист и нефелен човек в една сфера на политиката, то си и в другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още