IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващата коалиция в Полша се разпадна

След уволнението на вицепремиера Ярослав Говин неговата партия напусна съюза „Обединените десни“

12:23 | 11.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	&nbsp;Ярослав Говин. <em>Снимка:&nbsp;EPA/Radek Pietruszka</em></p>

 Ярослав Говин. Снимка: EPA/Radek Pietruszka

И Полша навлиза в правителствена криза, след като след уволнението на вицепремиера на страната Ярослав Говин управляващият национално-консервативен съюз се разпадна. Лидерите на консервативната група на Говин „Споразумение“ (Porozumenie) решиха в сряда да напуснат съюза и съвместната фракция с управляващата партия "Право и справедливост" (PiS), предава DPA.

„Това означава край на „Обединените десни“ и разпадане на коалицията", каза Ярослав Говин, лидер на „Споразумение“, една от трите партии в коалицията

Отсега нататък те ще да действат като независима парламентарна група, заяви говорителят Ян Стшезек в Twitter.

Премиерът Матеуш Моравецки уволни в сряда вицепремиера и министър на развитието Говин. След това Говин прекрати сътрудничеството на групата си с PiS по собствена инициатива.

В основата за решението са вътрешните конфликти около плана за икономически стимули и нов закон за радиоразпръскването. Парламентът трябва да гласува изменението на Закона за радиоразпръскването в сряда. Не е ясно дали PiS ще получи мнозинството, необходимо за това. Освен това „Споразумение“ критикува данъчните реформи, които са част от икономическата програма, популяризирана от полското правителство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още