IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словения ще прекрати употребата на въглища за електроенергия до 2033 г.

Страната е генерирала общо 4363 гигаватчаса електроенергия от въглища през 2020 г., посочват от МАЕ

22:16 | 13.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Словения планира да се откаже от употребата на въглища в електроцентралите до 2033 г., превръщайки се в поредната страна, която се ангажира да загърби изкопаемите твърди горива в обозримо бъдеще, съобщава Bloomberg.

Правителството на страната заяви, че ще спре да използва въглища за генериране на електроенергия до 2033 г. като част от „справедливия преход“ на своите въглищни региони, според документи, публикувани в четвъртък. 

Планът на Словения е предхождан от решението на Чехия да прекрати употребата на въглища до същата година, въпреки че страната не се ангажира с твърда цел.

“С жалкият дял на соларната и вятърна енергия от 2% в Словения, правителството спешно трябва да използва огромния потенциал на страната за производство на възобновяема енергия”, изтъква Зала Примч, активист в Europe Beyond Coal, която призовава страните да преустановят употребата въглища до 2030 г.

Словения е генерирала 4363 гигаватчаса електроенергия от въглища през 2020 г., според Международната агенция по енергетика (МАЕ), като делът ѝ остава зад този на хидроенергията и ядрената енергия. Най-голямата ѝ въглищна мина, въведена в експлоатация през 2015 г., е натрупала дълг от 438 милиона евро, според финансов отчет от лятото на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още