IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ и СБ ще предоставят допълнително финансиране на Украйна

Бордът на МВФ може да разгледа искането на Украйна за спешно финансиране чрез Инструмента за бързо финансиране още следващата седмица

06:41 | 02.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) ще предоставят допълнително финансиране за милиарди долари на Украйна през следващите седмици и месеци заради войната, предава Ройтерс.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева и президентът на СБ Дейвид Малпас посочват, че войната увеличава цените на суровините и стоките, което допълнително ще засили инфлацията, а сътресенията на финансовите пазари ще се задълбочат, ако сблъсъците продължат.

Санкциите, наложени от САЩ, Европа и други съюзници, също ще имат значително икономическо въздействие, като войната създава „значителни преливания“ към другите страни по света.

И двамата посочват, че са шокирани и натъжени от войната, но не споменават изрично Русия, която е акционер и в двете институции.

„Хора са убити, ранени и принудени да бягат, а на физическата инфраструктура на страната се нанасят огромни щети“, посочват Георгиева и Малпас в съвместно изявление.

Бордът на МВФ може да разгледа искането на Украйна за спешно финансиране чрез Инструмента за бързо финансиране още следващата седмица. До края на юни са налични и допълнителни 2,2 млрд. долара по стендбай споразумението с Киев.

Световната банка също подготвя пакет от подкрепа за 3 млрд. долара през следващите месеци. Това финансиране ще започне с бърза бюджетна инжекция от най-малко 350 млн. долара, която бордът на банката ще разгледа тази седмица. Ще последва отпускане на още 200 млн. долара за здравни и образователни програми.

Двете институции посочват, че са готови да предоставят засилена политическа, техническа и финансова подкрепа на съседите на Украйна, ако е необходимо, заради бежанската вълна. Повече от 660 хил. души са избягали от страната в близките съседни страни, според данни на агенцията на ООН за бежанците.

Всичко за войната в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още