IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия скоро може да заеме по-твърда позиция към Русия

Завоят ще се случи бавно и не без натиск от ЕС

11:00 | 30.03.22 г. 7
<p>
	Президентът на Сърбия Александър Вучич. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Сърбия Александър Вучич. Снимка: архив Ройтерс

Руската инвазия в Украйна е също толкова гореща тема в Сърбия, колкото и другаде в Европа, и обществените възприятия за продължаващия конфликт без съмнение ще повлияят на вота. Бибер предполага, че не е тайна, че „политиката на Вучич за поддържане на добри връзки [както] с Русия, така и с ЕС стана по-трудна през последните седмици“. Въпреки това за неговата национална публика това вероятно ще бъде печеливша стратегия.

„Балансирането между различни външнополитически вектори е карта, която Вучич играе доста успешно през последното десетилетие, и настоящият (международен) натиск върху Сърбия му позволява да я използва, за да засенчи вътрешните проблеми“, казва Петр Чермак.

„Настоящата международна криза му дава важно предимство, тъй като той привлича още повече медийно внимание. Той се представя като държавник, който взема трудни исторически решения от името на нацията по отношение на геополитическата ориентация на страната“, продължава той.

Проучване на Европейския съвет за външни отношения от август 2021 г. показва, че 54% от сръбските граждани възприемат Русия като съюзник, докато 95% я виждат или като съюзник, или като необходим партньор. Само 11 процента посочват Европейския съюз като съюзник.

Убедителна победа за Сръбската прогресивна партия може да улесни политическата сила да позиционира страната, която се радва на високи нива на икономическа интеграция с ЕС и чисто идеологически е по-близо до блока. Бибер твърди, че сегашният подход на управляващата партия ще стане по-труден за поддържане след изборите и ако войната продължи.

„Публичната реторика на правителството вече не е проруска, а смесица от послания, съсредоточени върху идеята за стабилност и Сърбия, която се опитва да избегне увличането в конфликта и да смекчи всякакви икономически разходи“, казва той.

На тази основа той излага аргумента, че е възможно да си представим, че Сърбия може постепенно да премине към по-критична позиция спрямо Русия.

„В края на краищата Сърбия култивира тесни връзки с Китай през последните години, които могат да компенсират в случай, че отношенията с Русия се влошат – както по отношение на подкрепата за Сърбия в Съвета за сигурност на ООН заради Косово, така и по отношение на икономическото сътрудничество“, подчертава Бибер.

„Сръбската прогресивна партия иска да запази проруския вот, но има някакъв шанс Сърбия се раздели с Русия и да се присламчи още по-близо до ЕС след изборите. Не мисля, че това ще се случи веднага, ще е бавно“, допълва Морина. „Вучич стъпва много внимателно, за да предотврати по-нататъшно напрежение и нестабилност, но това е посоката, в която той върви“, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Е нали това правят ,пръсти показват и пеня на устата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
Lucifer
преди 2 години
Ако неприятелските държави от списъка на джуджето мощно покажат среден пръст на рублата, очаквам газа да потъне яко, петролът още малко да поевтинее, но златото вече приключи спада си и едва ли ще го видим под 1900$/oz. Китайците не са луди да възкресяват умрялата рубла, те просто чакат удобния момент да отхапят източен сибир завинаги! Болните амбиции на дребосъка ще довършат империята, и това ще го направи не САЩ а Китай, разпада тепърва започва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 2 години
кой като може, копейка... вие винаги може да им ги извиете православно с една денацификацията ! ... конкретно за сърбите, имате моята 100% подкрепа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Аха, скоро безплатно пак ще го раздават :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 9
Solar Power
преди 2 години
Той газа така или инъче ще поевтинее заедно с петрола и златото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
0pk
преди 2 години
Понеже демократично им извиват ръцете. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 2 години
и тия не искат евтин газ :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още