IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан е напът да спечели четвърти мандат, укрепвайки властта си

Унгарският премиер ще трябва да събере целия си политически опит, за да предотврати превръщането на победата в неделя в пирова победа

08:26 | 04.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Виктор Орбан по време на събитие с избиратели на ФИДЕС.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Виктор Орбан по време на събитие с избиратели на ФИДЕС. Снимка: Bloomberg LP

Унгарският министър-председател Виктор Орбан е напът да спечели четвърти пореден мандат, използвайки посланието срещу въвличането във войната в съседна Украйна, за да се утвърди отново като най-дългогодишния премиер в Европейския съюз.

Партията на Орбан „Фидес" води пред „Обединение за Унгария", шестчленен опозиционен алианс, с 55% на 33% в парламентарните избори, показват данни на Националната избирателна служба, при 63% преброени гласове. Това може да е достатъчно за „Фидес“ да запази парламентарното си мнозинство от две трети. Крайнодясната партия "Ми Хазанк" също вероятно ще премине прага за влизане в Народното събрание.

Държавното събрание (парламентът) се избира от гражданите чрез общи и преки избори по смесена система. От 199 депутати 106 се избират по мажоритарната система, а останалите 93 народни представители се избират от партийни листи по пропорционалната система. За да влезе в парламента, партията трябва да получи поне 5 процента от гласовете. Съществува и праг от 10 процента за комбинирана листа от две партии и праг от 15 процента за листа от три или повече партии.

„Унгарците решиха, че подкрепят мира и сигурността", заяви външният министър на Орбан Петер Сиярто пред TV2 в неделя вечерта.

Неочаквано категоричната победа е изненадваща на фона на социологическите проучвания преди вота, които предвиждаха, че Орбан ще бъде изправен пред най-трудното предизвикателство за преизбиране през 12-те години на власт, въпреки че промените в изборния процес по време на управлението му дадоха предимство на „Фидес“, предава Bloomberg.

До неотдавна нов мандат щеше да бъде определящ момент за 58-годишния Орбан, който през последното десетилетие укрепи властта си и оспори демократичните основи на ЕС, повдигайки въпроси за верността на Унгария към западните ценности.

Но след като заздрави връзките си с руския президент Владимир Путин, докато се заяждаше с колегите си от ЕС по всички въпроси - от контрола върху съдилищата до правата на ЛГБТК, Орбан рискува да се окаже в още по-дълбока изолация, докато Европа се изправя срещу Москва заради инвазията в Украйна.

Войната в източната съседка на Унгария преобърна предизборната кампания, принуждавайки Орбан да върви по тънко въже. Той се опита да се дистанцира от Путин, като осъди действията на Русия и подкрепи санкциите на ЕС срещу неговия режим. В същото време Орбан ограничи подкрепата си за Украйна, като отказа да пусне доставки на оръжие през Унгария и отхвърли забраната за внос на руски петрол и газ.

Посланието му - силно подкрепено от проорбановски медии, които той превърна в най-голямата пропагандна машина на ЕС - беше, че присъединяването към бързането на колегите от ЕС и НАТО да помогнат на Украйна с оръжие ще въвлече Унгария във войната. Това намери отклик сред избирателите на фона на кампанията на опозицията, която внушаваше, че Орбан е пионка на Путин, а вотът е избор между Изтока и Запада.

Политически хамелеон

Кампанията показа политическите инстинкти на Орбан, които му помогнаха да се превърне в доминиращия политик на своето поколение. От либерален антикомунистически студентски лидер през 80-те години на ХХ в. той се превърна в дясноцентристки консерватор, след което се озова в националистическата периферия на европейската политика. Но способността му да побеждава опонентите си прикрива и по-големи проблеми.

Рекордните предизборни разходи, съчетани с последиците от войната в Украйна, които накараха правителството да намали прогнозата за икономическия растеж, ще наложат на Орбан почти незабавно да се заеме с бюджетните проблеми. Постепенното премахване на ограниченията на цените на основните хранителни продукти и най-вече на горивата, наложени в навечерието на вота, ще постави на изпитание трайната му популярност. Енергийните субсидии за домакинствата, които се прилагат от 2013 г. насам и са надежден фактор за получаване на гласове, също може да се наложи да отпаднат.

Политическите предизвикателства може да се окажат също толкова трудни. Докато цената на финансирането на унгарския дълг се покачи, тъй като централната банка повиши лихвените проценти до най-високите в ЕС, достъпът на Унгария до милиарди евро от ключово финансиране от ЕС се забави поради опасения за корупция в страната.

Откакто Орбан се върна на власт през 2010 г., Унгария пропада в годишната класация на Transparency International за индекса на възприятие на корупцията и се нарежда само над България сред 27-те държави от ЕС. Междувременно Freedom House понижи рейтинга на Унгария от пълноправна демокрация до "хибриден режим".

Наративът на Орбан се продава все по-трудно

Политическият наратив на Орбан, който се фокусира върху упадъка на Запада и възхода на авторитарните режими, се продава все по-трудно дори в Унгария след нападението на Русия над Украйна, при което загинаха хиляди цивилни, а 4 милиона души бяха принудени да избягат в чужбина. Около половин милион от тях пристигнаха в Унгария. В един от най-ярките обрати антиимигрантски настроеният Орбан ги приветства и дори публикува свои снимки, на които прегръща украинците.

Той също така ще трябва да се ориентира в новия механизъм на ЕС, който обвързва финансирането със спазването на принципите на правовата държава. Той беше одобрен през 2020 г., след като унгарският премиер в продължение на по-голямата част от десетилетието преодоляваше опасенията на блока за отстъплението от демократичните норми. Ако бъде задействан през тази година, този механизъм заплашва да лиши Унгария от цели 40 млрд. долара.

За разлика от преди, Орбан вече може да не може да разчита дори на най-близките си съюзници от ЕС. Всъщност най-откровените му критици са регионалните партньори на Унгария, включително Полша, чийто президент предупреди Орбан, че политиката му спрямо Украйна в крайна сметка ще му струва „много скъпо".

Орбан ще трябва да събере целия си политически опит, за да предотврати превръщането на победата на изборите в неделя в пирова победа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Бойче, ти нещо да не ревна ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още