IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските сили в Мариупол отхвърлиха руския ултиматум да се предадат

Русия е напът да превземе града, а Зеленски предупреди, че „елиминирането" на обкръжените войски ще застраши мирните преговори

06:46 | 18.04.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY</em></p>

Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

Последните украински войски, които се задържат в обсадения Мариупол, отхвърлиха в неделя ултиматума на Москва да се предадат или да бъдат унищожени от руските сили, докато украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че цялостна руска атака срещу войските ще застраши по-нататъшните мирни преговори.

Русия даде на войските срок до обяд местно време да сложат оръжие и да спазват седемчасово прекратяване на огъня, което според нея ще им позволи да напуснат бойното поле невредими. Руските сили са близо до превземането на стратегическото пристанище след седмици на тежки бомбардировки, които превърнаха голяма част от града в развалини и оставиха повечето от останалите жители без достъп до храна, вода и електричество.

Контролът над Мариупол ще осигури на Русия сухопътен коридор към Кримския полуостров преди очакваната интензивна вълна от боеве в източната част на Донбас. Победата на Русия в града ще позволи на войските ѝ да се съсредоточат върху борбата с украинските сили на изток.

Украински официални лица заявиха в неделя, че Мариупол все още не е паднал и че украинските войски се държат въпреки руските заплахи.

„Все още [има] наши военни сили, наши войници, така че те ще се бият докрай", заяви министър-председателят Денис Шмихал в интервю за ABC News.

Русия обвини Киев, че забранява на своите бойци в Мариупол да преговарят с руските сили. Но в интервю за украински журналисти в събота Зеленски заяви, че войските, защитаващи града, няма да бъдат съдени, ако решат да се предадат или да се откажат от борбата.

„За това, което са направили, те вече са герои", каза той. „И ако решат да направят един или друг ход, повярвайте ми, никой няма да ги спре. Никой няма право да го направи, защото те вече са направили толкова много".

В късно обръщение в събота Зеленски призова за по-нататъшни преговори за разрешаване на ситуацията в Мариупол и прекратяване на кръвопролитията, като определи условията в обсадения град като „просто нечовешки". Но в интервюто си той заяви, че по-нататъшните разрушения от страна на Русия ще застрашат всякакви мирни преговори между двете страни.

„Елиминирането на нашите момчета в Мариупол, което те правят в момента, може окончателно да сложи край на всякакви преговори", каза той.

През изминалата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че преговорите с Украйна са стигнали до задънена улица. Той настоява, че „специалната военна операция", която започна на 24 февруари, върви по план.

Русия извърши и нови удари в Украйна, като заяви, че е унищожила 68 военни обекта в цялата страна, включително завод за боеприпаси близо до столицата Киев. През последните седмици Москва измести фокуса си към източната част на страната, тъй като се подготвя за мащабна офанзива в източния регион Донбас, след като не успя да превземе украинската столица в ранните етапи на инвазията.

Останалите украински военни части в Мариупол са изолирани в стоманодобивния завод „Азовстал" и руските сили са се съсредоточили върху изтласкването им от съоръжението, за да установят контрол над града. Макар и превъзхождани по численост, украинските сили там все още разполагат със снайперисти, противотанкови ракети и броня и провеждат операции, става ясно от материали на руски журналисти, внедрени в руските сили в града, и видеоклипове, качени от украинските войски в града. Голяма част от Мариупол е изравнена със земята, което затруднява Русия да използва механизирани оръжия, за да прогони украинските бойци.

„Гарантираме, че всички, които сложат оръжие, ще останат живи", заяви Михаил Мизинцев, началник на Националния център за управление на отбраната на руските въоръжени сили, на брифинг рано сутринта. Мизинцев призова украинската и руската страна да вдигнат флагове в 5 ч. местно време и да обявят началото на прекратяване на огъня, което ще позволи на силите на Киев да напуснат бойното поле невредими до обяд същия ден или да бъдат унищожени от руските сили.

„Не изпитвайте съдбите си по примера на трагедията в Мариупол", заяви Мизинцев, обръщайки се към украинските защитници на пристанищния град. „Вземете единственото правилно решение да спрете да се биете и да сложите оръжие сега".

Русия и преди е поставяла ултиматуми на защитниците на Мариупол. Мизинцев заяви, че 1464 украински военнослужещи вече са се предали на руските сили.

„Те не са подложени на никакво насилие или психологически натиск. На всеки от тях е предоставено правото да се свърже с роднините си", каза той.

Министерството на отбраната на Украйна заяви в неделя, че разследва съобщения, според които части на руските морски сили подготвят морско нападение срещу Мариупол.

Градът, в който са останали около 100 000 жители от общо 450 000 души население преди войната, бе обект на най-интензивните обстрели по време на войната. Хуманитарната ситуация е катастрофална след седмици на бомбардировки, заяви Петро Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол. Андрюшченко заяви, че руските окупационни сили принуждават местните жители да стоят на дълги опашки за специални пропуски, необходими за придвижване между районите на града.

Украинският заместник министър-председател Ирина Верешчук заяви, че Киев не е успял да се споразумее с Москва за хуманитарни коридори, които да позволят безопасното преминаване на цивилни в неделя от районите на сраженията, включително Мариупол. Тя заяви, че в събота през такива коридори успешно са били евакуирани 1449 души. Русия заяви, че до момента е улеснила евакуацията от Мариупол на 168 000 цивилни, от които 139 678 са отишли в Русия.

В събота руски официални лица съобщиха, че генерал от 8-а армия, която е била разположена в настъплението към Мариупол, е бил убит в бой. Генерал-майор Владимир Фролов е бил заместник-командир в 8-а армия, казаха те. Не бяха предоставени допълнителни подробности. Няколко други генерали вече бяха убити в конфликта, особено в първите дни на кампанията.

В неделя папа Франциск призова за мир в Украйна в годишното си великденско послание, като предупреди, че конфликтът може да доведе до ядрена война. Той също така продължи практиката си от началото на войната да изразява съжаление за последиците от инвазията в Украйна, без да посочва Русия като агресор.

„Нека има мир за разкъсваната от войната Украйна, толкова тежко страдаща от насилието и разрушенията на жестоката и безсмислена война, в която беше въвлечена", каза той.

В събота Министерството на отбраната на Русия публикува видеозапис от военна церемония в Севастопол, Крим, с участието на членове на екипажа на „Москва" - флагманския кораб на руския Черноморски флот, който според представители на отбраната на САЩ и Украйна е бил ударен и потопен от две украински ракети „Нептун" в четвъртък. Видеото изглежда показва капитанът на „Москва" Антон Куприн, който според украински официални лица е бил убит на борда на крайцера.

Няма независимо потвърждение за използването на крилатите ракети „Нептун", които досега са били в процес на разработка, пояснява The Wall Street Journal.

Русия заяви, че плавателният съд е потънал от повреди, причинени от пожар, който е довел до експлозия на складове с боеприпаси. Тя заяви, че източникът на пожара е неизвестен и че корабът е потънал в бурно време, докато е бил влачен към пристанището.

„Традициите на ракетния крайцер „Москва" ще бъдат грижливо пазени и продължени, както винаги е било във Военноморския флот", заяви Министерството на отбраната в съобщение в Telegram.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 1
Werter
преди 2 години
Украинците имат лош опит с лъжите и измамното поведение на руснаците и едва ли ще настъпят мотиката отново. През 2014 г по подобен начин украински войници приемат предложение да се предадат, предават оръжието си, след което сепаратистите откриват огън по тях и много от украинските войници загиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Донбаския народ? 1,5 милиона украинци избягаха от Донецк и Луганск, от руските нашественици, които окупираха двата града. Панелен гном, никога не си ходил в Украйна, видно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо, неподавало си носа от панелката човеченце, не говори глупости, че ставаш жалък! Мариупол винаги е бил украински център и на бизнеса и на държавата. А руснаците не са мнозинство НИКЪДЕ в Украйна, освен по някое друго село в източната част. Харков, дето е на 40 кю от границата, не ще нито да чуе за кремълски opки, нито ще падне, затова и го заобикалят opките. А тия измишльотини с живите щитове ви ги дрънкат по кремълската телевизийка, както и всякакви други лъжи! А за "свидетелите" стана смешно, бяха хванали някакви кошаревски "свидетели" от пPocия, да се правят на избягали украинци. Жалка,жалка картинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Никой не иска да превзема неруската украйна. Донбас няма как да остане в държавата на тия, които 8 години избиват донбаският народ. Укрите сами си го направиха. В случаястава дума за предаването само на тия, дето са се сврели в подземията на заводът. Руснаците пак им отправиха щедро предложение, защото те са нацисти от Азов и чужди наемници, незащитени от Женевската конвенция. Щом не искат - ще умрат. Тежки самолетни бомби, вакуумни Бомби, Солцепек. Смъртта им ще е напразна. Войниците от редовата украинска армия се предадоха и не съм чул руснаците да са ги изяли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Напротив - Мариуполь бе един от основните центрове на борбата срещу укpoпските превратаджии. Руснаците са си мнозинство, затова укронацистите ги избиваха при всеки опит да се евакуират и ги ползваха като жив щит. Хиляди спасили се свидетстваха за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
mick
преди 2 години
Хубаво го защитават града и хората там.. ама камък върху камък не остана от защитаване, че и хора... Сега и комбината така явно ще защитят. После няма да става за нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аз пък кво ти се вързах, поглеждам профила ти - пряснорегистриран тpoл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нещо не разбрах, opките през ден заявяват, че са превзели Мариупол, а сега се молят украинците там да се предадат?! Иначе тези защитници са достойни за поклон, силата на духа и доброто винаги е била по-силна от злото. Тези защитници се превръщат в символ и вдъхновение за цяла Украйна. Ако умрат, ще станат герои и ще запалят още по-силно сърцата на хората, ако оживеят, ще са истински символи. Кофти избор за opките, затова искат толкова много да се предадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ами те и на Христо Ботев са му нареждали да се предаде , но уви Свобода или Смърт :) Когато българите се научат да ценят свободата и независимостта на другите , то тогава ще могат да оценят своята ! Тук визирам (импа,ингров и още 2-3 руски копейника) за които съвецкия съюз е по важен от България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
deiveli
преди 2 години
Съпротива в Мариупул отдавна няма , има в Азовстайл в индустриалното предградие където са се окопали останките от Азовците. В самия Мариупул Руското население е мнозинство и по тази причина няма как да има ожесточена съпротива след изчистването на Азов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още