IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От началото на войната ЕС отпусна 700 млн. евро хуманитарна помощ за Украйна

15,7 млн. души се нуждаят от хуманитарна подкрепа в страната, сочат данни на ООН

15:55 | 09.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;President.gov.ua</em></p>

Снимка: President.gov.ua

От началото на войната ЕС е отпуснал над 700 млн. евро хуманитарна помощ за Украйна, съобщават от Европейската комисия (ЕК) във връзка с посещението на комисаря по управлението на кризи Янез Ленарчич в Украйна. "С тези средства нашите партньори, осигуряващи хуманитарна помощ, ще доставят  храни, лекарства, убежище и средства в брой", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

В допълнение общността е дала и към 2 млрд. евро военна помощ за тези повече от 100 дни на военни действия в страната.

По европейския механизъм за гражданска защита страните от ЕС, както и Норвегия, Турция и Северна Македония, са отпуснали и 38 хил. тона помощи - храни, средства за първа помощ, както и специализирана помощ като пожарни автомобили, полеви болници и други, на обща стойност 373 млн. евро.

През механизма в европейски болници са транспортирани 500 украинци, които се нуждаят от спешна медицинска помощ. Те се лекуват основно в Белгия, Германия, Дания, Румъния и други.

Хуманитарната криза в Украйна е огромна - 14 млн. души са напуснали своите домове заради войната, като 7 млн. от тях са напуснали страната. В същото време 13 млн. са останали в зоната на военните действия заради нежелание или невъзможност да напуснат домовете си.

15,7 млн. души имат нужда от хуманитарна подкрепа в страната, сочат данните на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Gocho
преди 1 година
Абе какви помощи какви милиони Бял плат им трябва на украинците ,няма значение какъв ,важното е да е БЯЛ ,може и найлон ,ама бял да е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още